Πώς αντιμετωπίζεται η δερματίτιδα από σπάργανα στα μωρά

Η δερματίτιδα από σπάργανα ή παράτριμμα ή κοινώς σύγκαμα, εμφανίζεται τους δύο πρώτους μήνες του μωρού και πρακτικά υποχωρεί όταν το παιδί απαλλαγεί από την πάνα.

Πώς αντιμετωπίζεται η δερματίτιδα από σπάργανα στα μωρά

Έχει όμως τη μεγαλύτερη συχνότητα στην ηλικία 8- 12 μηνών. Πρόκειται για ερεθιστική δερματίτιδα εξ επαφής και οφείλεται σε πολλά αίτια.

Η ερυθρότητα τοπικά στην περιοχή, τα μικρά κόκκινα σπυράκια έως και οι ελκωτικές βλάβες (ανοικτές πληγές), είναι από τα συνήθη συμπτώματα αυτής της δερματίτιδας. Σε αρκετές περιπτώσεις η υγρασία και η αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή ευνοούν την αύξηση μικροοργανισμών όπως μυκήτων (κάντιτα) και σταφυλόκοκκου.

Σύμφωνα με την Τάλια Τσιβιτανίδου Κάκουρου, Παιδίατρο-παιδοδερματολόγο, η υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, των μηρών, των πτυχών, των γλουτών "μαλακώνει" την κεράτινη στιβάδα της επιδερμίδας, καθιστώντας την ευαίσθητη. Τα ούρα και τα κόπρανα, σε αυτήν την ευαίσθητη επιδερμίδα, δρουν ερεθιστικά λόγω των χημικών ουσιών που περιέχουν, επιδεινώνοντας και άλλο την κατάσταση. Στα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα, ο ερεθισμός είναι ακόμη εντονότερος, αφού επιπλέον υπάρχει πρόβλημα στη φυσιολογική δομή και λειτουργία του δερματικού φραγμού -για αυτό είναι αυξημένη η συχνότητα παρατρίμματος σε αυτά τα βρέφη.

Παιδιά που θηλάζουν έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αυτής της δερματίτιδας λόγω διαφορετικού pH και ενζύμων σε ούρα και κόπρανα. Επίσης, η εισαγωγή στερεών στα βρέφη έχει συνδεθεί με μεγαλύτερη συχνότητα συγκάματος γιατί αλλάζει η σύσταση ούρων και κοπράνων -αυτό, όμως, σε καμιά περίπτωση δε σημαίνει ότι πρέπει να καθυστερήσει! Τέλος, σε βρέφη με διάρροια ή κατά τη λήψη αντιβίωσης η εικόνα μπορεί να είναι εντονότερη.

Ποια είναι η αντιμετώπιση της δερματίτιδας εκ σπαργάνων;
Όταν εμφανιστεί δερματίτιδα η αντιμετώπιση εξαρτάται από την κλινική εικόνα της βλάβης. Συνιστώνται κομπρέσες ή ψεκασμοί με φυσιολογικό ορό μέχρις ότου στεγνώσει η περιοχή. Πολλές φορές αυτό αρκεί για να υποχωρήσει και ο ερεθισμός.Όταν στεγνώσουν οι βλάβες αλλά η ερυθρότητα παραμένει, εφαρμόζεται κρέμα που περιέχει αντιφλεγμονώδες - αντιμονιλιασικό φάρμακο. Αν το εξάνθημα είναι εντονότερο από έναν απλό ερεθισμό χρειάζεται εκτίμηση από ιατρό για να διευκρινιστεί αν συνυπάρχει μυκητίαση ή μικροβιακή επιμόλυνση, οπότε και απαιτείται διαφορετική εξατομικευμένη θεραπεία.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved