Ποιες είναι οι πιο συχνές νόσοι του στόματος στα παιδιά

Η τερηδόνα και η ουλίτιδα αποτελούν τα σημαντικότερα οδοντιατρικά προβλήματα κατά την παιδική και την εφηβική ηλικία. Σύμφωνα με την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία η τερηδόνα και η ουλίτιδα προκαλούνται από τα μικρόβια της οδοντικής μικροβιακής πλάκας που σχηματίζεται επάνω στα δόντια όταν δεν καθαρίζονται σωστά.

Ποιες είναι οι πιο συχνές νόσοι του στόματος στα παιδιά

Τερηδόνα
Η τερηδόνα προκαλεί την προοδευτική καταστροφή των δοντιών και αποτελεί τη συχνότερη μολυσματική νόσο των παιδιών στον κόσμο.
Η τερηδόνα δεν είναι κληρονομική νόσος. Τα μικρόβια που την προκαλούν μεταδίδονται στο παιδί μετά από την ανατολή των πρώτων νεογιλών δοντιών του. Η μετάδοση των μικροβίων γίνεται από άτομα του οικογενειακού του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα από τη μητέρα, η οποία έχει συχνότερη επαφή μαζί του.
Τα μικρόβια αυτά για να προκαλέσουν τερηδόνα χρειάζονται την παρουσία στο στόμα υδατανθράκων και κυρίως ζάχαρης. Η πιο γρήγορη και εκτεταμένη καταστροφή των νεογιλών δοντιών από τερηδόνα παρουσιάζεται σε παιδιά που χρησιμοποιούν μπιμπερό με γάλα ή άλλα γλυκά ροφήματα κυρίως κατά τη διάρκεια του νυκτερινού ύπνου.
Η αντιμετώπιση των βλαβών από τον παιδοδοντίατρο πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό, γιατί η εξέλιξη της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντιών. Ο κίνδυνος προσβολής από την τερηδόνα εξακολουθεί να είναι μεγάλος και για τα μόνιμα δόντια σε άτομα με διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες και με κακή στοματική υγιεινή, ιδιαίτερα μέχρι την ηλικία των 17 ετών.
Οι περιοδικές επισκέψεις βοηθούν τον Παιδοδοντίατρο να εντοπίσει έγκαιρα τις βλάβες της τερηδόνας και να εφαρμόσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.

Ουλίτιδα
Η ουλίτιδα αποτελεί την πιο συχνή παθολογική κατάσταση των ούλων στα παιδιά, με κυριότερα συμπτώματα την ερυθρότητα και τη διόγκωση των ούλων και συχνά την αιμορραγία κατά το βούρτσισμα.
Η συχνότητα και η βαρύτητα της ουλίτιδας αυξάνονται κατά την περίοδο της εφηβείας γιατί οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν την υγεία των ούλων.
Σε κάθε περίπτωση, η έλλειψη στοματικής υγιεινής αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για την εμφάνιση της ουλίτιδας όχι μόνο σε ενήλικες αλλά και στα παιδιά.

Η πρόληψη ξεκινά με την εμφάνιση του πρώτου δοντιού και περιλαμβάνει:

1.Οδηγίες στοματικής υγιεινής με συμμετοχή των γονέων.

2.Παρακολούθηση της οδοντικής ανάπτυξης.

3.Συμβουλές διατροφής και σωστής χρήσης φθορίου.

4.Συμβουλές για τις στοματικές συνήθειες.

5.Προληπτικές καλύψεις οπών και σχισμών.

Όλα αυτά εξασφαλίζονται με τακτικές επισκέψεις στον παιδοδοντίατρο, ο οποίος θα καθορίσει τη συχνότητα τους ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε παιδιού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved