Πότε πρέπει να επισκεφτεί το παιδί σας παιδοδοντίατρο

 Στην ηλικία των 12 μηνών, μαζί με τα πρώτα του γενέθλια, το μωράκι σας είναι έτοιμο για την πρώτη του επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο ή στον οδοντίατρο που ασχολείται με παιδάκια.

Πότε πρέπει να επισκεφτεί το παιδί σας παιδοδοντίατρο

Κατά την επίσκεψη, ο παιδοδοντίατρος θα αξιολογήσει την οδοντική ανάπτυξη του παιδιού και θα ενημερώσει τους γονείς σχετικά με τη διάπλαση καιτην ανατολή των δοντιών, τη σωστή στοματική υγιεινή, τον τρόπο με τον οποίο δημιουργείται η τερηδόνα και η ουλίτιδα και πώς μπορείτε να την προλάβετε.

Θα σας μιλήσει επίσης για τη σωστή χρήση του μπιμπερό και της πιπίλας και τις πρώτες βοήθειες σε περίπτωση τραυματισμού των δοντιών.

Ο επόμενος έλεγχος πρέπει να γίνει στα 2,5 με 3 έτη ζωής οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η νεογιλή οδοντοφυΐα και θα προσαρμοστεί η στοματική υγιεινή, ενώ από την ηλικία των 3,5-4 ετών θα ξεκινήσει η πρώτη φθορίωση και θα μπει το παιδί σε πρόγραμμα επανελέγχων ώστε να προληφθούν όλες οι νόσοι του στόματος. Γιατί μην ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη επένδυση.

Πότε εμφανίζονται τα μόνιμα δόντια στο στόμα;

Στην ηλικία των 6 ετών! Πρώτα εμφανίζονται οι πρώτοι γομφίοι (ανατέλλουν πίσω από τα νεογιλά δόντια, χωρίς να γίνεται η αντικατάσταση κανενός παιδικού δοντιού) και οι κάτω κεντρικοί τομείς (κοπτήρες).

Mέχρι την ηλικία περίπου των 12-13 ετών το παιδί θα αλλάζει σταδιακά και τα 20 νεογιλά του δόντια. Συνήθως τα τελευταία παιδικά δόντια που αλλάζουν είναι οι άνω κυνόδοντες. Στην ηλικία των 18 ετών περίπου ή και αργότερα θα εμφανιστούν στο στόμα (αν υπάρχουν ή αν χωρούν) και οι 4 φρονιμίτες ένας σε κάθε πλευρά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved