Κρίση πανικού στα παιδιά; Μάθετε γιατί συμβαίνει και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Όταν ακούει κανείς, για την κρίση πανικού σίγουρα δεν πηγαίνει το μυαλό του, πως είναι μία αγχώδης διαταραχή που θα μπορούσε να εκδηλωθεί και σε μικρά παιδιά.

Κρίση πανικού στα παιδιά; Μάθετε γιατί συμβαίνει και πώς θα την αντιμετωπίσετε

Μπορεί να μην έχουν τις έγνοιες ή και τις υποχρεώσεις των «μεγάλων», ωστόσο συχνά, βιώνουν και εκείνα ψυχοπιεστικές καταστάσεις, στο σχολείο ή στο σπίτι για παράδειγμα και έτσι, μπορεί να υποφέρουν από κρίσεις πανικού, οι οποίες να τα καταβάλλουν και να επηρεάζουν αρνητικά τις σχέσεις με τους φίλους τους, στη σχολική τους επίδοση, στην ενασχόλησή τους με εξωσχολικές δραστηριότητες, κ.α.

Αξίζει βέβαια, να σημειωθεί πως φαίνεται να υπάρχει κληρονομικό υπόβαθρο πίσω από τη συγκεκριμένη διαταραχή και η εκδήλωσή της στα μικρά παιδιά, είναι πιο πιθανή εάν υποφέρει και κάποιο άλλο πρόσωπο της οικογένειας από κρίσεις πανικού.

Τι πρέπει να κάνει όμως, ένας γονιός στην περίπτωση που το παιδί του παθαίνει κρίσεις πανικού;

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε, πως όσο πιο νωρίς αναζητήσει κανείς βοήθεια για τη συγκεκριμένη διαταραχή, τόσο καλύτερη θα είναι και η έκβαση της θεραπείας της. Εάν αντιληφθείτε λοιπόν, πως το παιδί σας παθαίνει κρίσεις πανικού ή εάν έχει πάθει έστω και μία φορά, πρέπει αρχικά να συζητήσετε μαζί του, να του δείξετε στήριξη και ενδιαφέρον και έπειτα να ζητήσετε τη βοήθεια από έναν ειδικό.

Ο λόγος για τον οποίο αυτό κρίνεται απαραίτητο, είναι επειδή δύσκολα ένα παιδί θα μπορέσει μόνο του να διαχειριστεί μία τέτοια κατάσταση, ενώ συγχρόνως υπάρχει κίνδυνος συννοσηρότητας και με άλλες διαταραχές, όπως είναι η κατάθλιψη.

Η στάση που έχουν οι γονείς, το κλίμα που επικρατεί μέσα στο σπίτι, η στήριξη και το ενδιαφέρον που δείχνουν στο παιδί τους, είναι παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την εκδήλωση της διαταραχής στις μικρές ηλικίες. Προσπαθήστε λοιπόν, να μείνετε και εσείς ψύχραιμοι και να μην πανικοβάλλεστε, στην περίπτωση που το παιδί σας πάθει κάποια κρίση, μάθετε και εσείς τεχνικές χαλάρωσης για να το βοηθήσετε και προσπαθήστε να διαφυλάξετε ένα ήρεμο περιβάλλον για το ίδιο, αποφεύγοντας συμπεριφορές που μπορεί να το αγχώνουν ή να το πιέζουν περαιτέρω.

Επιπλέον, εξηγήστε και στο ίδιο τι ακριβώς είναι οι κρίσεις πανικού, αφού πρώτα βέβαια έχετε ενημερωθεί και εσείς επαρκώς, δείχνοντάς του πως καταλαβαίνετε πως αισθάνεται, ενώ παράλληλα, το πληροφορείτε και εκείνο, ώστε να ξέρει τι να περιμένει. Για παράδειγμα πείτε του, πως η αίσθηση τρόμου που πιθανόν να έχει, διαρκεί για λίγη μόνο ώρα και ότι στην πραγματικότητα δεν κινδυνεύει από κάτι.

Τέλος, είναι απαραίτητο να μην ενισχύεται τους φόβους που μπορεί να έχει σχετικά με τη διαταραχή και να το ενθαρρύνετε να συνεχίσει τις δραστηριότητες που έχει, να παρακολουθεί κανονικά τα μαθήματα στο σχολείο του, να παίζει έξω με τους φίλους του.

Σε κάθε περίπτωση, η αναζήτηση βοήθειας από ειδικό κρίνεται απαραίτητη και αναγκαία, τόσο για το παιδί όσο και για εσάς.

Μαρίνα Μόσχα
Ψυχοθεραπεύτρια, Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας του Θάνου Ασκητή

Κάντε τις ερωτήσεις σας στην Ψυχοθεραπεύτρια της σελίδας μας εδώ!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved