Ωτίτιδα και παιδί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Το καλοκαίρι οι βουτιές και το χειμώνα το κρύο και οι ιώσεις,  κάνουν την ωτίτιδα είναι μία από τις πιο συνηθισμένες παιδικές ασθένειες.

Ωτίτιδα και παιδί: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Τι ακριβώς όμως είναι η ωτίτιδα, τι μπορεί να την προκαλέσει και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε;

Ωτίτιδα είναι...
...ένα είδος μόλυνσης που προσβάλει το τύμπανο και την εσωτερική κοιλότητα του αυτιού. Η μόλυνση αυτή προκαλείται από μικρόβια που προέρχονται από τη μύτη ή το λαιμό και κατορθώνουν να φθάσουν στο αυτί μέσω της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Ποια είναι τα αίτια της ωτίτιδας;
Τα μωρά και τα παιδιά είναι πιο εκτεθειμένα από ότι ένας ενήλικας λόγω της κατασκευής του αυτιού τους που ακόμα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο, αλλά και λόγω τη δυσκολίας να φυσήξουν η μύτη τους και να ελευθερώσουν τα εγκλωβισμένα μικρόβια.

Τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα το πέρασμα των μικροβίων στο αυτί και τα πρώτα συμπτώματα της ωτίτιδας κάνουν την εμφάνισή τους. Ο πόνος στο αυτί και ο υψηλός πυρετός είναι τα πιο συνηθισμένα ενώ κάποια παιδιά νιώθουν τάση προς έμετο, μείωση της ακοής και πονοκέφαλο.

Πως αντιμετωπίζεται;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφτείτε το γιατρό. Ο παιδίατρος ή ο ωτορινολαρυγγολόγος θα χορηγήσει κάποιο αντιπυρετικό φάρμακο για να πέσει ο υψηλός πυρετός, θα εκτιμήσει την κατάσταση του παιδιού σας και θα δώσει την κατάλληλη θεραπεία. Αν το αυτάκι του μικρού σας τρέξει λίγο πύον, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχήσετε. Πιθανότατα η μεμβράνη του τυμπάνου έχει τρυπήσει, με την ανάρρωση όμως και τη χορήγηση των κατάλληλων αντιβιοτικών, η μεμβράνη θα θεραπευτεί από μόνη της. Κατά την ανάρρωση, καλό είναι να κρατήσετε το παιδί σας μακριά από το νερό, καθώς μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση.

Αν το μικρό σας είναι ευαίσθητο στα αυτιά και η ωτίτιδα κάνει αρκετά συχνά την εμφάνισή της, πρέπει να πάρετε τις απαραίτητες προφυλάξεις και να προστατεύσετε το παιδί σας από μία ενδεχόμενη επανεμφάνισή της. Μάθετε στο μικρό σας να φυσάει καλά τη μυτούλα του και φροντίστε οι αναπνευστικές οδοί να είναι πάντα καθαρές. Το χειμώνα μην παραλείπετε να του βάζετε σκουφάκι για να προστατεύσετε τα αυτιά του από το κρύο, ενώ το καλοκαίρι οι βουτιές στη θάλασσα πρέπει να γίνονται με μέτρο!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved