Φτάνει πια! Τα παιδιά πρέπει να φορούν τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο!

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω, τι σκέφτονται μερικοί γονείς όταν βάζουν τα παιδιά στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου χωρίς να τα δένουν.

Φτάνει πια! Τα παιδιά πρέπει να φορούν τη ζώνη ασφαλείας στο αυτοκίνητο!

Γράφει η Μαργαρίτα Νικολάου

Πριν γίνω μάνα, δεν ήμουν τόσο «υστερική» με το θέμα «παιδική ασφάλεια», αλλά η κόρη μου με έμαθε πολλά. Έχω ξαναγράψει στο παρελθόν ένα άρθρο, όταν ένας άνδρας είχε το γιο του στο μπροστινό κάθισμα του αυτοκινήτου, όρθιο και με το παράθυρο του συνοδηγού τέρμα κατεβασμένο. Σήμερα θα γράψω όχι για έναν μπαμπά, αλλά για μια οικογένεια που με έβγαλε έξω από τα ρούχα μου.

Κυριακή πρωί, πηγαίναμε με τον άνδρα μου και τη μικρή μας σε κοντινή παραλία της Αττικής για να κάνουμε μπάνιο (βλέπετε με αυτή την κρίση διακοπές «γιοκ», έτσι ξεκλέβουμε κάποιες μέρες για να πηγαίνουμε το παιδί να βουτήξει). Στο δρόμο μας λοιπόν και όπως κοιτούσα από το παράθυρο του συνοδηγού, να σου μπροστά μου ένα Citroen, με μια μαμά, έναν μπαμπά, ένα μωρό στο ειδικό καρεκλάκι ΔΕΜΕΝΟ και ένα 5χρονο αγόρι να κάθεται ανάμεσα από τα δύο καθίσματα του μπαμπά και της μαμάς. Όρθιο, άδετο και με το κεφάλι να εξέχει στα μπροστινά καθίσματα. (Παρακαλώ να το κάνετε εικόνα)

«Μα τι σκεφτόσασταν αγαπητοί γονείς ήθελα να ήξερα; Δεν ξέρετε ότι έτσι διακινδυνεύετε τη ζωή του παιδιού σας;», ήθελα να φωνάξω, αλλά ο άνδρας μου δεν με άφηνε να ανοίξω το παράθυρο, να τους τα πω ένα χεράκι. Αυτό που με εξόργισε ακόμη περισσότερο ήταν ότι οι ίδιοι φορούσαν τις ζώνες τους. Η ζωή τους έχει μεγαλύτερη αξία φαίνεται από του μεγάλου τους παιδιού.

«Εάν και λέω, εάν, ο μπροστινός σας φρέναρε απότομα; Εάν πεταγόταν κάποιος άλλος ασυνείδητος οδηγός μπροστά; Τι θα γινόταν τότε, μου λέτε; Ποιος θα έφταιγε για το παιδί που θα είχε φύγει έξω από το παρμπρίζ;». Δυστυχώς, τα μυαλά δεν αλλάζουν εύκολα και πολλοί γονείς απλά δεν συνειδητοποιούν ότι το να πεθάνει το παιδί τους είναι εκατομμύρια φορές χειρότερο από το να κλάψει 20 και 30 λεπτά στο κάθισμά του, δεμένο με τη ζώνη ασφαλείας.

Πάντα να δένετε τα παιδιά σας με τη ζώνη στο πίσω κάθισμα. ΠΑΝΤΑ! Ακόμη και όταν πρόκειται να πάτε ένα τετράγωνο πιο κάτω. Εσείς, μπορεί να θεωρείτε τον εαυτό σας «Τέλειο οδηγό». Να λέτε συνέχεια, «Προσέχω», «Είμαι driver» και άλλα τέτοια. Και άντε να συμφωνήσω μαζί σας αν το θέλετε. Ο άλλος όμως; Αυτός που δεν θα σας προσέξει; Αυτός που θα πέσει με όλη τη δύναμη του αυτοκινήτου του επάνω σας; Αυτός που δεν θα σας δει; Αυτός... που στην τελική δεν είναι «driver», τι θα κάνετε;

Καλά το φαντάστηκα... Τίποτε! Γιατί πολύ απλά το κακό δεν ξέρεις πότε μπορεί να συμβεί. Συγνώμη για το ωμό κείμενό μου, αλλά είμαι έξω φρενών.

Στο site της ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ, βρήκα μερικά χρήσιμα στοιχεία που ΠΡΕΠΕΙ να γνωρίζετε. Διαβάστε τα:

Οι θάνατοι, οι αναπηρίες και οι τραυματισμοί που οφείλονται στα τροχαία δυστυχήματα αυξάνονται δραματικά σε όλο τον κόσμο. Κάθε χρόνο παγκοσμίως σκοτώνονται από τροχαία δυστυχήματα 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Οι αριθμοί δείχνουν μια ταχεία αύξηση και σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, μέχρι το 2020 αναμένεται ο αριθμός των θανάτων να ανέλθει στα 2,4 εκατομμύρια ετησίως.

Τα τροχαία δυστυχήματα αποτελούν σήμερα την 9η συχνότερη αιτία θανάτου των ανθρώπων γενικά, και την 1η αιτία θανάτου σε παιδιά και νέους έως 25 ετών.

Κάθε χρόνο στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως, έχουμε περίπου:

1.500 νεκρούς
2.400 σοβαρά τραυματισμένους και
20.000 ελαφρά τραυματισμένους
Υπολογίζεται ότι περίπου οι μισοί θα σώζονταν εάν φορούσαν ζώνη ασφαλείας.

Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΟΡΜΗΣ

Ένα όχημα που προσκρούει, ακινητοποιείται άμεσα και βίαια. Οι επιβάτες που δε φορούν ζώνες ασφαλείας συνεχίζουν να ταξιδεύουν μέσα στο αυτοκίνητο με την ίδια ταχύτητα, πέφτοντας πάνω στο ταμπλό ή στο παρμπρίζ. Η ορμή με την οποία χτυπούν είναι ίση με το γινόμενο των κιλών τους επί την ταχύτητα κατά τη στιγμή της πρόσκρουσης. Για παράδειγμα, σε μια πρόσκρουση με 50 χιλιόμετρα την ώρα, ένας άνθρωπος 80 κιλών, θα χτυπήσει με (50Χ80 = 4.000 κιλά) ΟΡΜΗ ΤΕΣΣΑΡΩΝ ΤΟΝΩΝ! ΜΟΝΟ η ζώνη ασφαλείας μπορεί προφυλάξει κάποιον άνθρωπο σε τέτοια περίπτωση.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΖΩΝΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΙΣΩ ΕΠΙΒΑΤΕΣ

Σε περίπτωση ατυχήματος, ο κίνδυνος θανάτου του οδηγού αυτοκινήτου ή κάποιου άλλου επιβάτη της μπροστινής θέσης, λόγω του ότι υπάρχουν επιβάτες στο πίσω κάθισμα που δεν έχουν βάλει τη ζώνη ασφαλείας τους, είναι 5 φορές μεγαλύτερος. Οι πίσω επιβάτες θα προσκρούσουν πάνω στους δεμένους μπροστινούς με την ορμή ενός ελέφαντα τεσσάρων τόνων! Ιάπωνες ερευνητές μελέτησαν στοιχεία δυστυχημάτων (1995 έως το 1999) και κατέληξαν ότι το 80% των θανάτων που προκλήθηκαν σε επιβαίνοντες των μπροστινών θέσεων θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι επιβάτες των πίσω θέσεων φορούσαν τη ζώνη ασφαλείας τους.

ΜΗΠΩΣ ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΚΟΥΣΕΙ...

"Πηγαίνω εδώ κοντά". Στην πραγματικότητα, αυτή είναι από τις πιο ενδεδειγμένες στιγμές για να φορέσετε ζώνη ασφαλείας, καθώς η πλειοψηφία των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνουν μέσα στην πόλη και με ταχύτητα κάτω των 60 χιλιομέτρων την ώρα.

"Είμαι καλός οδηγός και δε θα τρακάρω". Μπορεί να αληθεύει, αλλά πάντα υπάρχουν πιθανότητες ένας όχι και τόσο "καλός" οδηγός να σας χτυπήσει..

"Θα κρατηθώ γερά από το τιμόνι". Κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό. Η δύναμη της ορμής το αποδεικνύει.

"Δεν χρειάζομαι ζώνη ασφαλείας γιατί έχω αερόσακο". Ο αερόσακος αυξάνει την αποτελεσματικότητα της ζώνης ασφαλείας κατά 40%. Σε περίπτωση όμως που δε χρησιμοποιείτε ζώνη ασφαλείας, ο αερόσακος μπορεί να σας τραυματίσει πολύ σοβαρά. Επιπλέον, ο αερόσακος δε σας προστατεύει καθόλου σε περιπτώσεις πλευρικής σύγκρουσης.

Κάθε φορά, ακόμη και για τις πιο μικρές αποστάσεις να φοράτε τόσο εσείς οι ίδιοι όσο και τα παιδιά σας, ζώνες ασφαλείας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved