Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον ήλιο! Τα γιαούρτια και τα after sun δεν είναι η λύση!

Το καλοκαίρι, είναι μια αγαπημένη περίοδος για μικρούς και μεγάλους.

Προστατέψτε τα παιδιά σας από τον ήλιο! Τα γιαούρτια και τα after sun δεν είναι η λύση!

Γράφει η Έλια Κωνσταντινίδη

Οι διακοπές και η θάλασσα είναι οι καλύτεροι φίλοι όλων μας αυτή την περίοδο. Ο ήλιος όμως, όσο κι αν τον απολαμβάνουμε, κρύβει πολλούς κινδύνους, τους οποίους πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ' όψιν μας, ειδικά όσον αφορά τα μικρά παιδιά.

Όταν είσαι μόνος σου ή με την παρέα σου, έχεις το ελεύθερο να ξεκινήσεις στην παραλία με πρωινό καφέ και να καταλήξεις σε βραδινό κοκτέιλ. Όταν έχεις παιδί όμως, οι ατελείωτες ώρες στην παραλία που ξεκινάνε απ' το πρωί και καταλήγουν στο ρομαντικό ηλιοβασίλεμα, είναι απαγορευτικές. Οι ώρες 11-4 που φωνάζουν όλοι οι δερματολόγοι ότι είναι άκρως επικίνδυνες για όλους μας, είναι όντως. Δεν μας το λένε για να μεριάσουμε όλοι απ' τις πλαζ και να χουν εκείνοι άδειες ξαπλώστρες να χαρούν το λιοπύρι. Παρόλα αυτά, βλέπεις παντού αραχτούς γονείς με φραπεδιές και μπυρόνια να λιάζονται και να χουν δίπλα και τα δύσμοιρα, που έχουν νταλακιάσει και κάθονται σαν τα ιγκουάνα στην μισερή σκιά που κάνει το πόδι της μάνας.

Το αντηλιακό, πρέπει να γίνει προέκταση του χεριού του γονιού στην παραλία και "δεύτερο δέρμα" του παιδιού. Μια μικρή παρένθεση εδώ. Υπάρχουν πάρα πολλά αντηλιακά, με πολλές διαφορετικές συνθέσεις και όλα μα όλα απλώνονται πάνω στο δέρμα εξαιρετικά, χωρίς να αφήνουν το παιδί άσπρο. Γι αυτό λοιπόν μην τα αφήνετε σαν να ναι γιαουρτωμένα, γιατί τα λυπάτε η ψυχή μας. Κάτι τέτοιο είναι θαρρώ λίγο υπερβολικό, αλλά δεν παύει να ΄ναι καλύτερο απ΄το τίποτα. Ένα πενηντάρι αντηλιακό, σε νορμάλ ποσότητες, είναι υπέρ αρκετό. Απλώστε το 20 λεπτά πριν τη θάλασσα και συνεχίστε με τακτές ανανεώσεις όσο βρίσκεστε εκεί. Επίσης εξηγείστε στα παιδιά τί κάνετε και γιατί το κάνετε και μην τα τραβάτε απ' τα χέρια κι απ' τα πόδια λες και τα τιμωρείτε με αυτό το άσπρο στουπέτσι.

Το παιχνίδι στην άμμο είναι λατρεμένη συνήθεια των μικρών φίλων. Είναι μέρος της συναρπαστικής "εξόρμησης" στην παραλία. Και εκεί όμως χρειάζεται προσοχή. Το αντηλιακό δεν αρκεί. Καπέλο -που αφήνει το παιδί να βλέπει όμως- και ένα κοντομάνικο μπλουζάκι, είναι επίσης απαραίτητα. Υπέρ απαραίτητο όμως είναι και το μαγιώ. Η άμμος κι ας είναι χρυσή και λαμποκοπάει κι ας σου 'ρχεται να την πάρεις σπίτι, πεντακάθαρη δεν είναι -αφήνω σίγουρα απ' έξω τις παραλίες που "φυτρώνουν" τσιγάρα. Γι΄αυτό θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κάθονται και να παίζουν γυμνά τα παιδάκια στην άμμο.

Είναι απαράδεκτο μετά από τόση ενημέρωση και γνώση να εξακολουθούν γονείς να κάνουν του κεφαλιού τους. Ο καθένας έχει την ευθύνη του εαυτού του, αλλά φέρει διπλάσια ευθύνη για το παιδί του. Δεν υπάρχουν "αθώα" εγκαύματα. Τα after sun και τα γιαούρτια δεν είναι λύση για τα παιδιά. Λύση είναι η πρόληψη και η ευσυνειδησία των ενηλίκων. Καλό καλοκαίρι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved