Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Το 46% των μαθητών ηλικίας 12-18 ετών έχουν δοκιμάσει τσιγάρο!

Όπως κάθε χρόνο στις 31 Μαϊου, έτσι και σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος!

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος: Το 46% των μαθητών ηλικίας 12-18 ετών έχουν δοκιμάσει τσιγάρο!

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος γιορτάζεται στις 31 Μαΐου, με απόφαση που πήρε το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για να μας υπενθυμίζει τις βλαβερές συνέπειές του.

Αν και πλέον η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών στην εφηβεία γνωρίζει τις σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος, τα αποτελέσματα μίας έρευνα που έγινε πριν μερικούς μήνες. είναι σοκαριστικά. Το 46% των μαθητών ηλικίας 12 έως 18 ετών, δήλωσαν πως έστω και μία φορά στη ζωή τους έχουν δοκιμάσει τσιγάρο, ενώ 2 στους 10 παραδέχονται πως είναι συστηματικοι καπνιστές, με το ποσοστό αυτό να μεγαλώνει όσο «ανεβαίνουν» και οι τάξεις του λυκείου.

Η έρευνα έγινε από το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών (ΙΙΕ) της Ακαδημίας Αθηνών και δημοσιεύτηκε στο iefimerida.gr. Χρησιμοποιήθηκε δείγμα 1.802 μαθητών γυμνασίου και λυκείου σε σχολεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Κατά τη διεξαγωγή της έρευνας, οι ειδικοί έκαναν συγκεκριμένες ερωτήσεις στους μαθητές, προκειμένου να μελετήσουν τη συμπεριφορά τους σε σχέση με το κάπνισμα. 6 στα 10 παιδιά δήλωσαν ότι έχουν φίλους που καπνίζουν, ενώ στην ερώτηση «θα κάπνιζες έαν ένας φίλος σου προσέφερε τσιγάρο;» το 21,2% απαντά καταφατικά! 9 στα 10 παιδιά έχουν δει μαθητές να καπνίζουν σε χώρους του σχολείου και το 86,7% των ερωτηθέντων απαντάει ότι τις τελευταίες 30 ημέρες, έχει βρεθεί σε κλειστό χώρο που κάποιος καπνίζει.

Το συγκλονιστικό ωστόσο είναι ότι το 84,1% των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα, ξέρουν ότι το κάπνισμα προκαλεί ισχυρή εξάρτηση, αλλά το 44,5% θεωρεί ότι ο περιστασιακός καπνιστής δεν είναι εξαρτημένος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved