«Γράφω εξετάσεις και έχω αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό, πώς θα τα καταφέρω;»

«Γράφω εξετάσεις και έχω αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό, πώς θα τα καταφέρω;»

«Εδώ και λίγο καιρό έχω λάβει τη διάγνωση για χρόνιο αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό. Σε λίγες μέρες δίνω εξετάσεις. Πως θα καταφέρω να ελέγξω το άγχος μου και να μην χάσω τη συγκέντρωσή μου»; -Αντρέας (17)

Πολλά άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα νιώθουν παρόμοια.

 • Συχνά αυτά τα άτομα είναι καλοί μαθητές και μάλιστα τελειομανείς.
 • Η ασθένεια συχνά φέρνει τα «πάνω – κάτω» στη ζωή τους, καθώς τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν την έλλειψη συγκέντρωσης και την ελλειμματική μνήμη.
 • Οι επιστήμονες, καθώς ερευνούν τα συγκεκριμένα συμπτώματα έχουν αναφερθεί σε κάποιες πιθανές αιτίες που ενδεχομένως προκαλούν αυτά τα συμπτώματα. Περισσότερα διαβάστε στο άρθρο «Τι φταίει που ξεχνάς εύκολα;»
 • Βασικό βήμα για την αντιμετώπιση όλων των συμπτωμάτων, μεταξύ αυτών και της έλλειψης συγκέντρωσης, είναι η ιδανική ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών.
 • Καθώς το άτομο θα λαμβάνει την ιδανική γι' αυτό ποσότητα ορμονών, θα νιώθει πολύ περισσότερη ευεξία. Πολύ συχνά μάλιστα, τα συμπτώματα εξαλείφονται ολοκληρωτικά.
 • Στην περίοδο των εξετάσεων το στρες φτάνει στα ανώτατα όρια! Ωστόσο, τα άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα θα πρέπει να αποφεύγουν το στρες, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την εξέλιξη της νόσου.

Ποιοι είναι μερικοί τρόποι διαχείρισης του άγχους;

Τα άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο άγχος. Συχνά αντιδρούν με συμπτώματα κόπωσης, κυκλοθυμία ή τάσεις κατάθλιψης. Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν συχνά με το σύνδρομο Burnout

Σε κατάσταση άγχους ο οργανισμός εκκρίνει την ορμόνη αδρεναλίνη. Αυτή η ορμόνη οδηγεί το σώμα στο να συγκεντρωθεί στις βασικές λειτουργίες του και να διατηρήσει σε λειτουργία μόνο τα βασικά όργανα του σώματος. Αυτή η διαδικασία οδηγεί όχι μόνο στην υπερκατανάλωση ενέργειας, άλλα και την υπερκατανάλωση ορμονών. Κατά επέκταση βλάπτει τον ήδη δυσλειτουργικό θυρεοειδή. Είναι λοιπόν άκρως απαραίτητη η διαχείριση του άγχους.

Η κατάλληλη προετοιμασία βοηθάει στην αποφυγή του άγχους: Ετοιμάστε από το βράδυ την τσάντα και το κολατσιό σας. Ξεκινήστε νωρίς από το σπίτι, για να αποφύγετε το στρες της αργοπορίας.

Μάθετε να αντιμετωπίζετε τις καταστάσεις που είναι πέρα από την δύναμη σας: Καθυστερεί το λεωφορείο; Έχει κίνηση στους δρόμους; Μάθετε στον εαυτό σας να μην αγχώνεται με καταστάσεις τις οποίες δεν μπορεί να επηρεάσει, χρησιμοποιήστε τον χρόνο αυτόν με ωφέλιμο τρόπο. Κάντε ωφέλιμες και όμορφες σκέψεις. Πάρτε βαθιές και ελεγχόμενες εισπνοές. Παίξτε μέσα στο μυαλό σας παιχνίδια μνήμης.

Να απολαμβάνετε τα διαλείμματα σας: Ακόμα και αν είναι για 5 ή 10 λεπτά. Βάλτε στόχο να τρώτε τα γεύματα σας καθιστοί και με ηρεμία. Μη σηκώνετε το τηλέφωνο. Πάρτε ανάσες και κλείστε τα μάτια. Κάντε όμορφες σκέψεις.

30 λεπτά την ημέρα για τον εαυτό σας και μόνο: Προσπαθήστε να ξεχωρίσετε 30 λεπτά την ημέρα για απόλυτη ησυχία. (Χωρίς τηλεόραση, ραδιόφωνο και μουσική) Αυτό και μόνο κάνει θαύματα στην διαχείριση του άγχους. Κάντε περιπάτους, κάντε ένα αναζωογωνιτικό αφρόλουτρο, ζωγραφίστε, κάντε γυμναστική όπως π.χ. stretching ή απλά και μόνο καθίστε και απολαύστε την ησυχία. Αυτό ηρεμεί τα νεύρα και «καθαρίζει» το μυαλό.

Ο ύπνος είναι ό, τι πιο βασικό: Μην αμελείτε το σωστό και ποιοτικό ύπνο. Ιδιαίτερα σε περιόδους άγχους είναι απαραίτητος. Ωστόσο, ακόμα και αυτό θα πρέπει να το μάθει κάποιος. Μάθετε στον οργανισμό σας, να ξαπλώνει (και ας μην κοιμηθείτε αμέσως) πάντοτε την ίδια ώρα. Το σώμα σας με τον καιρό θα μάθει, ότι αυτή είναι η ώρα που μπορεί να χαλαρώσει και να ξεκουραστεί.

Αντιμετώπιση του φόβου

Μάθαμε να φοβόμαστε: Συχνά ο φόβος των εξετάσεων είναι μια κατάσταση την οποία μάθαμε να μην αντιμετωπίζουμε σωστά. Εδώ παίζουν πολλοί παράγοντες τον ρόλο τους. Ο φόβος στις εξετάσεις συχνά προκαλείται από τρομακτικές παιδικές εμπειρίες. Ίσως κάποια άτομα να απειλούνταν από τους γονείς τους με τιμωρία, αν τυχόν δεν πετύχαιναν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί χάνει σταδιακά την αυτοπεποίθηση του. Δεν έχει σωστή αντίληψη των ικανοτήτων του και φοβάται να αντιμετωπίσει την πίεση των εξετάσεων. Αυτό, στην συνέχεια φέρνει προβλήματα στην καριέρα και σε όλη την μετέπειτα προσωπική ζωή, δηλαδή σε κάθε σοβαρή πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει.

Σωστή αναπνοή: Όταν δεν αναπνέουμε σωστά, αυτό δυναμώνει τις φοβίες μας. Η αναπνοή γίνεται κοφτή, το οξυγόνο που λαμβάνουμε γίνεται λιγοστό. Αντιθέτως η μεγάλες και λαχανιασμένες αναπνοές οδηγούν σε υπερβολική λήψη οξυγόνου. Και οι δύο περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσεις πανικού και συμπτώματα όπως ζάλη, ναυτία, εμετό και λιποθυμία. Προσπαθήστε να κρατάτε την αναπνοή σας υπό έλεγχο, με ελεγχόμενες αναπνοές.

«Ξεμαθαίνουμε» τον φόβο: Στην έρευνα συμπεριφοράς, πολλοί επιστήμονες ακολουθούν μια μέθοδο «απευαισθητοποίησης» του φόβου. Με αυτή την μέθοδο πιστεύεται ότι μπορούμε να «ξεμάθουμε» τις φοβίες μας. Η μέθοδος είναι απλή: Το άτομο θα πρέπει να βρίσκετε σε μια ήρεμη και χαλαρή κατάσταση. Σταδιακά ξεκινάει να σκέφτεται κάποιες «τρομακτικές» γι' αυτόν καταστάσεις και σιγά-σιγά κατευθύνει το μυαλό του σε όλο και πιο δύσκολες γι΄αυτόν καταστάσεις. Μέχρι το σημείο όπου νιώθει φόβο, εκεί σταματάει την διαδικασία και την επαναλαμβάνει σε μετέπειτα χρονικό διάστημα. Σταδιακά μαθαίνει να διαχειρίζεται τις φοβίες του και συνειδητοποιεί ότι κάποια κατάσταση που φοβόταν πολύ, δεν του προκαλεί άλλο φόβο.

Τα ηρεμιστικά δεν είναι λύση: Ποτέ μην αναλάβετε μόνοι δράση, παίρνοντας ηρεμιστικά φάρμακα. Μπορείτε να πίνετε χαλαρωτικά αφεψήματα όπως π.χ. σπαθόχορτο, βαλεριάνα, λεβάντα ή να χρησιμοποιείτε αιθρία έλαια όπως π.χ. περγαμόντο, λεβάντα, σανταλόξυλο.

Πώς να αυξήσουμε την συγκέντρωσή μας;

Ελέγχοντας τους εξωτερικούς και εσωτερικούς παράγοντες: Με προσπάθεια και εκμάθηση μπορεί να μάθει κάποιος να διαχειρίζεται τις σκέψεις του, όταν αυτές «προσπαθούν» να ξεφύγουν. Αντίστοιχα, οι σκέψεις μας μπορούν να ξεφύγουν, εξ αιτίας κάποιου εξωτερικού παράγοντα π.χ. ένα μωρό κλαίει έξω.

Αναπτύσσοντας κίνητρα: βάζουμε στόχους με προσωπικά έπαθλα, βλέπουμε το αίσιο τέλος των πραγμάτων, προσπαθούμε να μαθαίνουμε παίζοντας π.χ. φτιάχνουμε παιχνίδια μνήμης τύπου Memory με ημερομηνίες και πρόσωπα ή γεγονότα της ιστορίας.

Βοήθεια από την φύση: Κάποια αφεψήματα που μπορεί να βοηθήσουν στην αύξηση της συγκέντρωσης είναι το πράσινο τσάι. Το άρωμα του βασιλικού, όπως και η κατανάλωση μαϊντανού, βοηθάνε επίσης στην συγκέντρωση και στην μνήμη. Καταναλώστε για πρωινό γεύμα μαρμέλαδα μαύρου βατόμουρου και ένα μήλο καθημερινά. Τα αιθέρια έλαια βασιλικός, λεμονόχορτο, μυρτιά και δεντρολίβανο, μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Μαθαίνουμε και γνωρίζουμε τον εαυτό μας: Μαθαίνουμε τα προσωπικά μας όρια, βάζοντας στόχους που μπορούμε να πετύχουμε. Μιλάμε ειλικρινά με κάποιον έμπιστο ενήλικα, προτιμότερο με τους γονείς μας. Δεχόμαστε την βοήθεια ειδικού, αν πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να διαχειριστούμε το άγχος, το στρες και την συγκέντρωση μας.

Κάποιες ακόμα συμβουλές:

 • Μην αμελείτε την φαρμακευτική αγωγή και τα συμπληρώματα διατροφής.pruefung_stress3
 • Η διατροφή σας να είναι θρεπτική, ισορροπημένη και πλούσια σε αντιοξειδωτικά και Ω3.
 • (προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση ιωδίου και σόγιας)
 • Κάντε τακτικό έλεγχο των ορμονών σας, όπως και τυχών ελλείψεων σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα.
 • Μιλήστε για την διαχείριση άγχους σε κάποιον ειδικό!

Καλή επιτυχία στις εξετάσεις!!!

Από την ομάδα του www.hashimoto.gr 

«Γράφω εξετάσεις και έχω αυτοάνοσο υποθυρεοειδισμό, πώς θα τα καταφέρω;»
119.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Harry Potter Hogwarts Clock Tower (75948)
109.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Creator Volkswagen Beetle (10252)
11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Η Pfizer ζητά άδεια να αρχίσει τον εμβολιασμό των παιδιών (2-11) τον Σεπτέμβρη

Η Pfizer ζητά άδεια να αρχίσει τον εμβολιασμό των παιδιών (2-11) τον Σεπτέμβρη

Το εμβόλιο της Pfizer για τον κορονοϊό θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο και έτοιμο…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Οι αναμαλλιασμένες καλημέρες της Χριστίνας Μπόμπα και ο χορός στον καθρέφτη

Οι αναμαλλιασμένες καλημέρες της Χριστίνας Μπόμπα και ο χορός στον καθρέφτη

Η μέλλουσα μαμά είναι αναμαλλιασμένη, αλλά πολύ χαρούμενη και το δείχνει χορεύοντας…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Γιορτή της Μητέρας: 5 χειροποίητα δώρα που μπορούν να φτιάξουν τα παιδιά

Γιορτή της Μητέρας: 5 χειροποίητα δώρα που μπορούν να φτιάξουν τα παιδιά

Αυτές τις εύκολες κατασκευές μπορούν να τις φτιάξουν τα παιδιά για τη…
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς ένα πολυδιάστατο μοντέλο εκπαίδευσης αναδεικνύει τις ικανότητες και την ευφυΐα κάθε παιδιού

Πώς ένα πολυδιάστατο μοντέλο εκπαίδευσης αναδεικνύει τις ικανότητες και την ευφυΐα κάθε παιδιού

Καθώς τα μικρά μας μεγαλώνουν και μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους, αλλά…
Διάβασε τη συνέχεια
BEST OF NETWORK
Επίθεση με βιτριόλι: Για απόπειρα ανθρωποκτονίας θα δικαστεί η 36χρονη Έφη
Φονικό στη Ζάκυνθο: Βρέθηκε το καλάσνικοφ που «γάζωσαν» τον επιχειρηματία - Ποιο ήταν το θύμα
Νέα Σμύρνη: Στον εισαγγελέα ο 22χρονος - Τον κατήγγειλε και πέμπτη γυναίκα
Τουρκικά «τσαλίμια» από τον Οκτάι: Η Αίγυπτος σέβεται τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη
Σταμπουλίδης: «Τέλος» στις 14 Μαΐου για click away και click inside - Τι είπε για τα SMS
«Πατάει γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση - Προτεραιότητα τα εργασιακά
Νέα απόβαση Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη: Οι ΗΠΑ «φορτώνουν» με στρατό τα Βαλκάνια
Κρούσματα σήμερα: Πότε θα πέσουμε σε τριψήφιο αριθμό – Τι λένε Σαρηγιάννης, Δερμιτζάκης
Κορινθία: Από την ηλικία των 12 ετών κακοποιούσε σεξουαλικά ο πατέρας την κόρη του
Survivor Spoiler: Ο Τριαντάφυλλος κέρδισε ήδη το χρηματικό έπαθλο του νικητή – Δείτε πώς
Survivor: Αλλάζουν οι κανόνες, γίνεται ατομικό και μπαίνουν στο «παιχνίδι» οι κληρώσεις (vid)
Αγγλία: Τετράχρονος με πρόβλημα στην ομιλία έσωσε τη μητέρα του χάρη σε ένα αυτοκινητάκι
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved
«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» Πρόγραμμα διατροφής για την Μεγάλη Εβδομάδα