Ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος παραμένει ο εφιάλτης των γονιών. Από την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου

Ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος συμβαίνει σε βρέφη ηλικίας 1 μηνός μέχρι 1 χρόνου και η πλειοψηφία των περιστατικών είναι σε βρέφη 2-4 μηνών. Παραμένει ο εφιάλτης των γονιών, αλλά επίσης και ένα άλυτο ιατρικό αίνιγμα παρά τις πολλές ερευνητικές προσπάθειες.

Ο αιφνίδιος βρεφικός θάνατος παραμένει ο εφιάλτης των γονιών. Από την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου

Είναι αιφνίδιος και ύπουλος, γιατί συμβαίνει απότομα χωρίς κανένα απολύτως προειδοποιητικό σημάδι. Συμβαίνει κυρίως την ώρα που το μωρό κοιμάται. Βάζετε το μωρό στο κρεβατάκι του για ύπνο και μετά όταν πάτε να ελέγξετε τι κάνει διαπιστώνετε ότι δεν αναπνέει. Το μωρό δεν είχε κανένα απολύτως πρόβλημα προηγουμένως.

Τι προκαλεί τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο;

Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου. Υπάρχουν όμως μερικές καταστάσεις που αυξάνουν τη πιθανότητα του βρέφους να πεθάνει από αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.

1.Το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση ναρκωτικών ουσιών από τη μητέρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
2.Προωρότητα
3.Χαμηλό βάρος γέννησης
4.Μητέρα μικρότερη των 20 χρόνων
5.Έκθεση του μωρού στον καπνό
6. «Ξένο» γάλα και όχι θηλασμός
7.Τα αγόρια έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από τον αιφνίδιο βρεφικό θάνατο.
8.Να κοιμάται το παιδί μπρούμυτα.

Όμως δεν σημαίνει ότι, εάν συμβαίνουν μια ή περισσότερες καταστάσεις από τον πιο πάνω κατάλογο, τότε το παιδί σας κινδυνεύει να πεθάνει από αιφνίδιο βρεφικό θάνατο. Αυτά είναι μόνο στατιστικά στοιχεία που μας βοηθούν πώς να συμβουλεύουμε καλύτερα τους γονείς.

Πώς να βάζω το παιδί μου να κοιμάται;
Από το 1992 υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα. Από το 1994, ιδιαίτερα στην Αμερική, έχει γίνει προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος ότι το μωρό είναι καλύτερα να κοιμάται ανάσκελα και όχι μπρούμυτα. Δυστυχώς, αυτό ακόμα δεν έχει γίνει βίωμα σε όλους τους γιατρούς και πολύ περισσότερο στις μαμάδες, που επηρεάζονται πάρα πολύ από τη γιαγιά και την προ-γιαγιά. Αυτό που φοβούνται οι περισσότεροι είναι ότι αν το παιδί κάνει εμετό, τότε είναι πιο εύκολο να «πνιγεί», εάν κοιμάται ανάσκελα. Αυτό έχει αποδειχθεί ότι δεν ισχύει. Εάν βέβαια το παιδί σας πάσχει από σοβαρή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή κάποια άλλη πάθηση, για την οποία ο γιατρός συμβουλεύει να κοιμάται το μωρό μπρούμυτα, τότε θα πρέπει να ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας. Αν δεν μπορείτε να βάζετε το μωρό σας να κοιμάται ανάσκελα, τότε η επόμενη αποδεκτή θέση είναι στα πλάγια.

Οδηγίες για ασφαλή ύπνο του παιδιού και μείωση του συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου

Από το 1992 που η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνέστησε όλα τα βρέφη να κοιμούνται σε ύπτια θέση, οι θάνατοι από σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου (SIDS) μειώθηκαν δραματικά, αλλά έχουν αυξηθεί οι θάνατοι κατά τον ύπνο από άλλες αιτίες, από άλλες αιτίες, όπως ασφυξία, πνιγμός, παγίδευση.

Σε πρόσφατη αναφορά της, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής επεκτείνει τις οδηγίες της για τον ασφαλή ύπνο του βρέφους με επιπρόσθετες πληροφορίες για τους γονείς με στόχο τη δημιουργία ασφαλούς περιβάλλοντος ύπνου για το βρέφος.

Στις οδηγίες έχουν προστεθεί οι παρακάτω συμβουλές:

• Συνιστάται ο μητρικός θηλασμός, ο οποίος σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο του συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου
• Τα βρέφη πρέπει να εμβολιάζονται. Σχετικά στοιχεία δείχνουν ότι με τον εμβολιασμό μειώνεται κατά 50% ο κίνδυνος συνδρόμου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου
• Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται προστατευτικά μαξιλαράκια στην κούνια. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι αποτρέπουν τους τραυματισμούς, ενώ σχετίζονται με δυνητικό κίνδυνο ασφυξίας, στραγγαλισμού ή παγίδευσης. Σιγουρευτείτε ότι στο κρεβατάκι του μωρού και ειδικά κοντά στο κεφαλάκι του δεν υπάρχουν υφασμάτινα παιχνίδια, μικρά σεντονάκια και γενικά οτιδήποτε μπορεί να καλύψει το προσωπάκι του μωρού.

Η αναφορά περιέχει, επίσης, τις ακόλουθες συστάσεις:

• To παιδί κοιμάται πάντοτε σε ύπτια θέση
• Το στρώμα δεν πρέπει να είναι μαλακό
• Καθίσματα αυτοκινήτου ή άλλου είδους δεν συνιστώνται για τον ύπνο του παιδιού
• Το βρέφος πρέπει να κοιμάται στο ίδιο δωμάτιο με τους γονείς αλλά όχι στο ίδιο κρεββάτι
• Μέσα στην κούνια δεν πρέπει να υπάρχουν μαλακά αντικείμενα ή χαλαρά τοποθετημένα είδη (μαξιλάρια, κουβέρτες, προστατευτικά μαξιλάρια) Μη βάζετε στο μωρό μαξιλαράκι, γούνες ζώων ή άλλες μαλακές επιφάνειες για να κοιμάται το μωρό πάνω.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται συσκευές σταθερής θέσης σώματος του παιδιού
• Οι έγκυες πρέπει να βρίσκονται σε τακτική παρακολούθηση
Να αποφεύγετε το κάπνισμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μετά τον τοκετό
Μην καπνίζετε, μην καταναλώνετε αλκοόλ και μην παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Μην καπνίζετε ποτέ στο σπίτι και ειδικά στο δωμάτιο του μωρού, αλλά και μην αφήνετε να καπνίζει οποιοσδήποτε άλλος.
Να επισκέπτεστε τακτικά τον παιδίατρο σας για να παρακολουθεί στενά την ανάπτυξη του μωρού σας.

Επιτρέπεται η χρήση πιπίλας μέχρι να αποκοιμηθεί το βρέφος
Το κεφάλι του βρέφους να μένει ακάλυπτο και να αποφεύγεται η υπερβολική ζέστη
Να μη χρησιμοποιούνται συσκευές ειδοποίησης που προωθούνται για την μείωση του κινδύνου αιφνιδίου βρεφικού θανάτου
Το παιδί να μένει μπρούμυτα κάποιες ώρες την ημέρα, υπό επίβλεψη πάντοτε, για να διευκολυνθεί η ανάπτυξή του και να μειωθεί η πιθανότητα πλαγιοκεφαλίας.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved