Οι Δανοί βρήκαν τη λύση για την παιδική παχυσαρκία!

Η παιδική παχυσαρκία έχει εξελιχθεί σε «πανδημία» τα τελευταία χρόνια και η αντιμετώπισή της αποτελεί αναμφίβολα σημαντική πρόκληση για τη δημόσια υγεία.

Οι Δανοί βρήκαν τη λύση για την παιδική παχυσαρκία!

Ένα νέο στρατηγικό σχέδιο εφαρμόζεται στη Δανία με στόχο να υιοθετήσουν τόσο οι γονείς όσο και τα παιδιά υγιεινές συνήθειες και να επιτευχθεί ο στόχος περιορισμού της παιδικής παχυσαρκίας.

Το πιλοτικό πρόγραμμα ήταν πρωτοβουλία του Δανού παιδιάτρου Jens Christian Holm και ξεκίνησε από την πόλη Holbæk στα βορειοανατολικά της χώρας. Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα του BBC, έχει εφαρμοστεί σε οκτώ ακόμη πόλεις της Δανίας.

Περίπου 1.900 άτομα έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα και ποσοστό 70% εξ αυτών κατάφεραν να παραμείνουν σε φυσιολογικό βάρος κάνοντας σημαντικές αλλαγές στις καθημερινές τους συνήθειες.

Διαφέρει από αντίστοιχες πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί στο παρελθόν, καθώς δεν προτείνει μικρές, σταδιακές αλλαγές στον τρόπο ζωής αλλά προσεγγίζει το πρόβλημα συνολικά. Οι αλλαγές αφορούν τόσο στις καθημερινές συνήθειες των παιδιών όσο και των γονέων τους.

Σύμφωνα με το Δρ Holm, είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να αντιμετωπίσει μόνο του το πρόβλημα της παχυσαρκίας. «Εμείς παρέχουμε το πλαίσιο και τα εργαλεία που χρειάζεται το παιδί και η οικογένειά του για να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία», δηλώνει ο Holm.

Αρχικά, το παιδί θα πρέπει να νοσηλευτεί για 24 ώρες, ώστε να γίνουν αναλυτικές εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ποσοστού λίπους στο σώμα. Χορηγείται επίσης ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο που αφορά στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών.

Διαβάστε περισσότερα στο onmed.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved