Προστατέψτε τα μάτια των παιδιών σας το καλοκαίρι!

Το καλοκαίρι τα παιδιά περνούν πολύ περισσότερο χρόνο στον ήλιο από το υπόλοιπο έτος. Το mothersblog.gr σας δίνει κάποιες συμβουλές για το πώς να προστατέψετε τα ματάκια τους!

Προστατέψτε τα μάτια των παιδιών σας το καλοκαίρι!

Η πολύωρη έκθεση των ματιών τους στις βλαβερές ακτίνες του ηλίου μπορεί να προκαλέσει διάφορες ζημιές καταστρέφοντας σταδιακά τον αμφιβληστροειδή χιτώνα και το φακό στα μάτια τους, αλλά έχει και μια αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης της μυωπίας. Επίσης ο παιδικός οργανισμός δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, οπότε η απορρόφηση της UV ακτινοβολίας είναι πιο ισχυρή και λαμβάνουν σχεδόν τη διπλάσια ακτινοβολία από τους ενήλικους.

Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό και στα βλέφαρα!
Αν το παιδί σας περνάει πολλές ώρες έξω χωρίς κάποια αντηλιακή προστασία είναι πιθανό τα βλέφαρά του να πάθουν έγκαυμα ή να πρηστούν. Αυτό συμβαίνει γιατί τα βλέφαρα και το δέρμα γύρω από αυτό είναι το πιο λεπτό αλλά και το πιο ευάλωτο στους ερεθισμούς. Στα φαρμακεία θα βρείτε αντηλιακά για τα μάτια με χαμηλότερη συγκέντρωση ουσιών που βοηθάνε στο να μη περνά μέσα στο μάτι και να το ερεθίζει. Για να το εφαρμόσετε απαλά στα βλέφαρα του παιδιού σας, απλώστε πρώτα στα δάχτυλα σας.

Προστατέψτε τα μάτια από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες UV με γυαλιά ηλίου και γυαλιά κολύμβησης
Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα από τους ενήλικους και ειδικά η όρασή τους, γιατί τα μάτια τους ακόμα αναπτύσσονται. Σιγουρέψτε ότι τα παιδιά σας φοράνε γυαλιά ηλίου όταν είναι πολλές ώρες έξω, ειδικά σε μέρη με επιφάνειες όπως η θάλασσα, όπου η αντανάκλαση του ηλίου μπορεί να διπλασιαστεί. Επιπλέον στη θάλασσα μπορεί να φορέσει και γυαλιά κολύμβησης που προστατεύουν τα μάτια από ερεθισμούς στο νερό παρέχοντας και προστασία από τον ήλιο. Ακόμα και τις μουντές μέρες η υπεριώδης ακτινοβολία διαπερνά τα σύννεφα για αυτό είναι πολύ σημαντικό τα γυαλιά ηλίου να προστατεύουν από τις ακτίνες UVA και UVB.

Κολύμπι και φακοί επαφής
Στο νερό μπορούν να βρεθούν πολλά επιβλαβή βακτήρια τα οποία προσκολλώνται στους φακούς επαφής, με αποτέλεσμα τη μόλυνση του ματιού. Αν το παιδί σας έχει μυωπία και φοράει φακούς επαφής, χρησιμοποιήστε φακούς επαφής ημερήσιας αντικατάστασης όταν κολυμπάει. Με την αντικατάσταση τους σε ημερήσιους φακούς, οι οποίοι πετιούνται αμέσως μετά τη χρήση τους στο κολύμπι, η πιθανότητα της μόλυνσης του ματιού σχεδόν εξαλείφεται.

Φορέστε τους γυαλιά άθλησης
Το καλοκαίρι συμβαίνουν τα πιο πολλά ατυχήματα στα μάτια, επειδή τα παιδιά απασχολούνται με πιο πολλά αθλήματα και παιχνίδια έξω. Το μπάσκετ έχει τους περισσότερους τραυματισμούς, μια και πολλές αγκωνιές και δάχτυλα καταλήγουν στα μάτια. Τα γυαλιά άθλησης είναι σκουρόχρωμα και προστατεύουν από τον ήλιο και από τους τραυματισμούς αφού είναι ειδικά σχεδιασμένα. Μπορούν να βρεθούν σε καταστήματα με αθλητικά είδη και σε καταστήματα οπτικών.

Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν έξω!
Μελέτες έχουν δείξει πως υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους και με τη μειωμένη πιθανότητα να εμφανίσει το παιδί μυωπία. Μια καλή ευκαιρία είναι να παίξουν τώρα που δεν έχουν σχολείο για τουλάχιστον μια ώρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved