«Yγιή και ασφαλή παιδιά αυτό το καλοκαίρι». Οδηγίες και συμβουλές από την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου

Ήρθε το καλοκαίρι και αυτό για τα παιδιά σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για σπορ, κολύμβηση, ποδηλασία και εκδρομές.

«Yγιή και ασφαλή παιδιά αυτό το καλοκαίρι». Οδηγίες και συμβουλές από την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου

Και ενώ τέτοιου είδους δραστηριότητες αποτελούν αναμφίβολα υγιή διασκέδαση, οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά να "ξαναθυμηθούν" μερικές σημαντικές εποχιακές συμβουλές για την ασφάλεια τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (ΑΑΡ), κατά την καλοκαιρινή περίοδο ελλοχεύουν αρκετοί κίνδυνοι. Για να πετύχετε να είναι τα παιδιά σας ευτυχισμένα, υγιή και ασφαλή όλο το καλοκαίρι, σας καλούν να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω επίκαιρες συμβουλές:

Προφύλαξη από τον ήλιο

Τα ηλιακά εγκαύματα, δεν είναι μόνο δυσάρεστα, είναι και επιζήμια για την υγεία του δέρματος. Ελαχιστοποιήστε την έκθεση της οικογένειάς σας στην επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία. Ντυθείτε εσείς και τα παιδιά σας με βαμβακερά ρούχα και φορέστε γυαλιά ηλίου και καπέλα με γείσο ή μικρότερα, τύπου "jokey".

Μείνετε στη σκιά όποτε είναι δυνατόν, κάνοντας χρήση αντηλιακού με δείκτη SPF 15 ή μεγαλύτερο, ακόμα και τις συννεφιασμένες ημέρες. Επαναλάβετε τη χρήση του αντηλιακού κάθε δύο ώρες ή μετά το κολύμπι ή μετά από κάθε εφίδρωση.
Πάντα να έχετε άφθονο νερό μαζί σας όταν παίζετε ή ασκήστε στην ύπαιθρο. Σε περιπτώσεις που τα παιδιά ασκούνται πολύ έντονα και για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ο καλύτερος τρόπος για να ενυδατωθούν είναι το νερό και όχι τα αθλητικά ποτά.

Ασφάλεια κατά την Κολύμβηση

Ο πνιγμός είναι η κύρια αιτία θανάτου για τα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών και των νηπίων. Οι γονείς μπορούν να κάνουν το κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα ασφαλέστερο για τα παιδιά τους χρησιμοποιώντας τον κατάλληλο εξοπλισμό ασφαλείας, εκπαδεύοντας τα παιδιά τους και επιβλέποντάς τα.

«Αν και τα μαθήματα κολύμβησης είναι χρήσιμα, κρύβουν όμως πολλούς κινδύνους. Οι γονείς δεν πρέπει ποτέ -έστω και για μια στιγμή- να αφήνουν τα παιδιά μόνα τους σε χώρους που έχουν νερό», λέει ο Dr. Thomas K. Mclnerny, Πρόεδρος το 2013 της AAP.

Οι πισίνες στα σπίτια πρέπει να περιβάλλονται από υψηλό, μη αναρριχόμενο φράχτη, που καλύπτει το χώρο και από τις τέσσερις πλευρές, ύψους τουλάχιστον 1,5 μέτρου, με αυτόματο κλείσιμο και αυτόματη κλειδαριά.

Οι γονείς, οι συντηρητές καθώς και οι ιδιοκτήτες της πισίνας πρέπει να μάθουν και να είναι σε θέση να προσφέρουν καρδιοπνευμονική ανάνηψη (Cardiopulmonary resuscitation-CPR) ενώ απαραίτητος είναι ο σχετικός εξοπλισμός, π.χ. σωσίβια, δίπλα στην πισίνα.

Τραμπολίνο

Ακόμη και με δίχτυ ασφαλείας, προστατευτικό αφρώδες υλικό και την επίβλεψη των μεγαλυτέρων, οι ειδικοί λένε ότι τα τραμπολίνα είναι επικίνδυνα.
"Οι τραυματισμοί από τραμπολίνο είναι συνηθισμένοι και μερικές φορές μπορεί να αποδειχθούν καταστροφικοί", λέει ο Dr. Mclnerny. «Επιπόλαια διαστρέμματα, κακώσεις, μώλωπες καθώς και κακώσεις της αυχενικής μοίρας και της σπονδυλικής στήλης με μακροχρόνια προβλήματα που προήλθαν από τη χρήση του τραμπολίνο, είναι δυνατόν να αποφευχθούν εύκολα."
Χιλιάδες άνθρωποι τραυματίζονται με τραμπολίνο ετησίως. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να προτιμά ασφαλέστερους τρόπους ψυχαγωγίας και άσκησης.

Ασφάλεια κατά την Ποδηλασία

Τα παιδιά πρέπει να φορούν κράνος σε κάθε βόλτα με το ποδήλατο. Ατυχήματα μπορεί να συμβούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Δώστε στο παιδί σας ένα ειδικό κράνος για ποδηλασία.

Διδάξτε τους τις βασικές αρχές, όσον αφορά στην κυκλοφοριακή αγωγή και την ποδηλατική τους ασφάλεια, πριν τους επιτρέψετε να κυκλοφορήσουν με το ποδήλατο τους στο δρόμο. Για παράδειγμα, θα πρέπει πάντα να οδηγούν σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ) κάνοντας οδικά σήματα με τα χέρια.
Εάν το παιδί σας δεν έχει τα απαραίτητα προσόντα για να οδηγήσει κάνοντας οδικά σήματα με τα χέρια του, χωρίς να χάσει την έλεγχο του ποδηλάτου του, τότε δεν θα πρέπει να οδηγεί στο δρόμο.

Λαμβάνοντας τις κατάλληλες προφυλάξεις, μπορείτε να απολαύσετε το καλοκαίρι, διατηρώντας τα παιδιά σας υγιή και ασφαλή.

Πηγή: Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ
Μαριαλένα Κυριακάκου, Παιδίατρος,

www.kyriakakou.gr

marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved