Υποσιτισμός και παχυσαρκία: και τα δύο «σκοτώνουν» τα παιδιά σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο υποσιτισμός ευθύνεται για σχεδόν τους μισούς θανάτους παιδιών μικρότερων των 5 ετών, δηλαδή για περισσότερους από τρία εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο.

Περισσότεροι από 840 εκατομμύρια άνθρωποι υποσιτίζονται, ενώ το ποσοστό του υποσιτισμού δεν έχει μειωθεί παρά κατά 17% από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Παράλληλα, διάφορες μορφές υποσιτισμού συνυπάρχουν συχνά στην ίδια χώρα. Περίπου 160 εκατομμύρια παιδιά μικρότερα των 5 ετών υποφέρουν από καθυστέρηση στην ανάπτυξή τους ή χρόνιο υποσιτισμό, ενώ περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι παρουσιάζουν έλλειψη ιχνοστοιχείων και ακόμη μισό δισεκατομμύριο είναι παχύσαρκοι.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για τα Τρόφιμα και τη Γεωργία (FAO) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατήγγειλαν «τις ανεπαρκείς προόδους και τις ανισότητες» στην καταπολέμηση του υποσιτισμού και ζήτησαν από τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα.
Εντύπωση προκαλεί πάντως «πώς ο οξύς υποσιτισμός και η παχυσαρκία μπορούν να συνυπάρχουν στην ίδια χώρα και στην ίδια κοινότητα», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της διατροφικής ασφάλειας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν εμπόδια εξαιτίας ζητημάτων διακυβέρνησης, της αδυναμίας των θεσμικών μηχανισμών και την έλλειψη συντονισμού και παρέμβασης των ενδιαφερόμενων πλευρών, επεσήμαναν ο FAO και ο ΠΟΥ.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved