Έρευνα: Η έλλειψη ύπνου κι η πολύωρη έκθεση στην τηλεόραση ευθύνονται για την παιδική παχυσαρκία

Αν το παιδί σας κάθεται πολλές ώρες μπροστά από την τηλεόραση και δεν κοιμάται όσο πρέπει, έχει μεγάλες πιθανότητες να γίνει παχύσαρκο.

Έρευνα: Η έλλειψη ύπνου κι η πολύωρη έκθεση στην τηλεόραση ευθύνονται για την παιδική παχυσαρκία

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει νέα μελέτη που έρχεται στο φως της δημοσιότητας.

Σε αυτήν πήραν μέρος παιδιά από την Αυστραλία ηλικίας 4-8 ετών. Οι επιστήμονες εξέτασαν τις συνήθειες ύπνου των παιδιών αυτών κι αποκάλυψαν πως όσα κοιμόντουσαν λιγότερες ώρες, παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας. «Βρήκαμε ότι οι λίγες ώρες ύπνου σχετίζονται με υψηλό δείκτη μάζας, που είναι κοινός παράγοντας της παχυσαρκίας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Κρίστοφερ Μάγκι.

Επίσης επεσήμανε την σχέση που έχει η πολύωρη έκθεση στην τηλεόραση με την παιδική παχυσαρκία. «Τα παιδιά που κοιμούνται λιγότερο, βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση κι είναι κουρασμένα. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο παχυσαρκίας», πρόσθεσε.

Μία από τις συμβουλές που έδωσε ο επικεφαλής της μελέτης στους γονείς, είναι να μην αφήνουν παραπάνω από δύο ώρες την ημέρα τα παιδιά τους να βλέπουν τηλεόραση.

Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία της Αυστραλίας, το ένα τέταρτο των παιδιών (περίπου 600.000 παιδιά ηλικίας 5-17 ετών), είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο.
«Οι αιτίες της παιδικής παχυσαρκίας είναι πολλές. Οι σημαντικότερες είναι η μειωμένη φυσική δραστηριότητα, η πολύωρη έκθεση στην τηλεόραση κι η ανθυγιεινή διατροφή», ανέφερε ο Δρ. Κρίστοφερ Μάγκι. «Τα ευρήματά μας σε συνδυασμό με άλλες μελέτες, έδειξαν ότι κι η έλλειψη ύπνου είναι μία σημαντική αιτία», πρόσθεσε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Acta Paediatrica.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved