Το μωρό μου έχει πυρετό, και τώρα τι;

Όλα είναι καλά και τέλεια, έχετε επιστρέψει στο σπίτι και είστε ήρεμες ότι όλα πάνε καλά. Ξαφνικά όμως μέσα στη νύχτα το μωράκι σας ανεβάζει πυρετό. Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να μην πανικοβληθείτε. Πάρτε μια ανάσα και δείτε αν υπάρχουν λόγοι να καλέσετε τον παιδίατρο.

Το μωρό μου έχει πυρετό, και τώρα τι;

Πότε πρέπει να καλείτε τον παιδιάτρο;

Όταν ο πυρετός είναι πολύ υψηλός: Τσεκάρετε λοιπόν τη θερμοκρασία να δείτε πόσο υψηλή είναι. Με την κάθε ηλικία υπάρχει και η ανάλογη θερμοκρασία για να ξέρετε πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα. Μια φυσιολογική θερμοκρασία είναι από 36,6 μέχρι 37,7.

Καλείτε το γιατρό εάν το μωρό σας έχει:

Μικρότερο από 3 μηνών – 38 πυρετό

3 – 6 μηνών: 38,3 πυρετό

Πάνω από 6 μηνών: 39,4 πυρετό

Ασυνήθιστα ή απειλητικά συμπτώματα

Βήχας, πόνος στα αυτιά, εμετοί ή διάρροια είναι πολύ πιθανό να υπάρχουν ακόμη και σε ένα απλό κρύωμα. Το πιο ανησυχητικό είναι εάν βγαίνουν κόκκινα σημάδια στο σωματάκι του και αν έχει δυσκολία στην αναπνοή. Μαζί με τον πυρετό μπορεί να δείχνουν μια πιο σοβαρή κατάσταση, ίωση, μόλυνση ή πνευμονία ή βρογχίτιδα και τότε πρέπει να καλέσετε γιατρό.

Τι κάνετε όταν ο πυρετός δεν είναι πολύ σοβαρός;

Εάν το μωρό σας έχει φυσιολογική συμπεριφορά και παίζει και κινείται όπως πάντα δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, ακόμη και στις περιπτώσεις που ο πυρετός είναι λίγο ανεβασμένος. Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να πέσει.

Κρατάτε το παιδί σας ενυδατωμένο και σιγουρευτείτε ότι πίνει αρκετό γάλα.

Εάν είναι πάνω πάνω από 3 μηνών, μπορείτε να του δώσετε την κατάλληλη δόση του ανάλογου παυσίπονου που σας έχει συστήσει έτσι κι αλλιώς ο γιατρός.

Πλένετε το μωρό σας με χλιαρό νερό.

Να το ντύνετε με ελαφρά και δροσερά ρούχα όταν το βάζετε για ύπνο

Τι δεν πρέπει να κάνετε!

Όταν το μωρό αρρωσταίνει θα θέλατε να κάνετε τα πάντα για να είναι καλύτερα. Υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας έχει πυρετό.

Μην του δίνετε ασπιρίνη. Μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα ακόμη και πολύ σοβαρά, στα όργανα του μωρού, ακόμη και στον εγκέφαλο και το συκώτι του.

Μην το τρίβετε με οινόπνευμα. Μπορεί να το απορροφήσει ο οργανισμός και να πέσει τόσο γρήγορα και απότομα η θερμοκρασία του σώματος που μπορεί να του ανεβάσει χειρότερα τον πυρετό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved