Αιμαγγειώματα: Τι είναι και πώς θεραπεύονται;

Τα αιμαγγειώματα είναι οι συχνότεροι καλοήθεις όγκοι της βρεφικής ηλικίας.

Αιμαγγειώματα: Τι είναι και πώς θεραπεύονται;

Αποτελούν αγγειακές βλάβες του υποδόριου ιστού, οι οποίες εμφανίζονται λίγο μετά τη γέννηση του παιδιού, αυξάνουν σε μέγεθος τους επόμενους μήνες και μετά αρχίζουν να υποστρέφουν.

Σύμφωνα με διεθνείς έρευνες, εμφανίζονται σε ποσοστό 10% στη λευκή φυλή. Εντοπίζονται συνήθως στο κεφάλι και το λαιμό, μπορεί όμως να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος όπως για παράδειγμα στον κορμό και τα άκρα.

Ανάλογα με το βάθος που επεκτείνονται τα αιμαγγειώματα στο δέρμα διακρίνονται σε επιπολής (αιμαγγειώματα της «επιφάνειας» του δέρματος), εν τω βάθει (αιμαγγειώματα στο βάθος του δέρματος) και μικτά. Τα επιπολής αιμαγγειώματα εμφανίζονται πιο επιφανειακά στο δέρμα.

Οι περισσότεροι γονείς ανησυχούν για τυχόν επιπλοκές. Οι ειδικοί από τη μεριά τους επισημαίνουν ότι αυτά μπορεί να προκαλέσουν διαταραχή σε κάποια από τις ζωτικές λειτουργίες του οργανισμού, ακόμη κι αιμορραγία.

Υπάρχει θεραπεία;

Σύμφωνα με τους γιατρούς, υπάρχουν δύο ειδών θεραπείες. Η μία είναι η φαρμακευτική κι άλλη γίνεται με τη χρήση λέιζερ. Στην πρώτη περίπτωση χρησιμοποιείται η προπρανολόλη αφού προηγουμένως το παιδί εξεταστεί από παιδοκαρδιολόγο. Στη δεύτερη περίπτωση η θεραπεία γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συζητήσετε με τον γιατρό σας, ποια μέθοδο θεραπείας θα ακολουθήσετε, αφού κάθε παιδί και συνεπώς κάθε οργανισμός διαφέρει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved