Νέο προγεννητικό τεστ DNA για το Σύνδρομο Down κι άλλες γενετικές ανωμαλίες

Επανάσταση στο χώρο της ιατρικής φέρνει ένα νέο διαγνωστικό τεστ αίματος που αναλύει το DNA του εμβρύου, το οποίο κυκλοφορεί στο αίμα της εγκύου.

Νέο προγεννητικό τεστ DNA για το Σύνδρομο Down κι άλλες γενετικές ανωμαλίες

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, είναι δέκα φορές πιο ακριβές στην προγεννητική διάγνωση του Συνδρόμου Down άλλα κι άλλων γενετικών ανωμαλιών.

Το συγκεκριμένο τεστ είναι πέντε φορές πιο αποτελεσματικό στη διάγνωση της γενετικής νόσου «Τρισωμία 18». Τα συχνά ψευδή θετικά αποτελέσματα που εμφανίζονται στα ήδη υπάρχοντα τεστ, οδηγούν τις μέλλουσες μητέρες να κάνουν εκ νέου εξετάσεις όπως αμνιοκέντηση η οποία μπορεί προκαλέσει ακόμη κι αποβολή.

«Εννέα στα δέκα από αυτά τα ψευδή θετικά τεστ, αποδεικνύονται τελικά ότι είναι αρνητικά», αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής του νοσοκομείου Παίδων του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Ταφτς, Νταιάνα Μπιάνκι.

Το τεστ γίνεται σε έγκυες γυναίκες που είναι τουλάχιστον 10 εβδομάδων, οπότε περίπου το 10% του DNA στο αίμα τους προέρχεται από τον πλακούντα του εμβρύου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «New York Times», το νέο τεστ δοκιμάστηκε σε 1.914 εγκύους οι περισσότερες εκ των οποίων ήταν άνω των 30 ετών και μάλιστα κυοφορούσαν το πρώτο τους παιδί. Όσο για το αποτέλεσμα; Διέγνωσε σωστά το 45,5 % των περιπτώσεων του Συνδρόμου Down την στιγμή που τα υπόλοιπα τεστ έδωσαν ένα ποσοστό της τάξεως του 4,2%.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved