Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια ύπουλη ασθένεια για τα μικρά μας, όμως μπορούμε να τα προστατεύσουμε

Πιο επίκαιρος αλλά και πιο επείγων από ποτέ είναι ο εμβολιασμός κατά της Μηνιγγίτιδας Β, μιας ύπουλης και ταυτόχρονα πολύ σοβαρής ασθένειας που απειλεί κυρίως βρέφη και παιδιά.

Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια ύπουλη ασθένεια για τα μικρά μας, όμως μπορούμε να τα προστατεύσουμε

Το εμβολιαστικό κενό που προκλήθηκε ως συνέπεια της πανδημίας Covid-19, δυστυχώς, έχει αφήσει τα παιδιά μας, σε μεγάλο βαθμό, ακάλυπτα απέναντι σε επικίνδυνες ασθένειες. Τόσο οι απαγορεύσεις μετακινήσεων, ειδικά της πρώτης περιόδου της πανδημίας, όσο και ο φόβος μετάδοσης του κορωνοϊού, δημιούργησαν αυτό που οι επιστήμονες ονομάζουν «εμβολιαστικό κενό» και για το οποίο προειδοποιούν οι παιδίατροι εδώ και αρκετό διάστημα.

Με απλά λόγια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ειδικά των πρώτων δύο χρόνων, αμελήσαμε τις καθιερωμένες επισκέψεις για τον εμβολιασμό των παιδιών στον παιδίατρο. Ως αποτέλεσμα αυτού, ασθένειες που δεν αποτελούσαν ισχυρή απειλή κατά της υγείας των παιδιών, μωρών ή και μεγαλύτερων σε ηλικία, «βρήκαν χώρο» να εξαπλωθούν και πλέον η θωράκιση, συστηματική και συνεπής, εναντίον τους, είναι επείγουσας και καθοριστικής σημασίας.

Άλλωστε, πέραν από τη μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη για νοσήματα που θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί μέσω εμβολιασμών, οι γονείς σήμερα αντιμετωπίζουμε και το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών, όπως προέκυψε από τη μειωμένη έκθεσή τους σε παθογόνα μικρόβια και οργανισμούς.

minigitida-2.jpg

Μηνιγγίτιδα Β, μια σπάνια αλλά σοβαρή και επικίνδυνη νόσος

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μεταξύ των νοσημάτων στα οποία μειώθηκε σημαντικά η εμβολιαστική κάλυψη το τελευταίο διάστημα, είναι και η Μηνιγγίτιδα Β. Πρόκειται για μια σπάνια αλλά ιδιαιτέρως σοβαρή και επικίνδυνη νόσο, η οποία μπορεί να προσβάλλει βρέφη και παιδιά κάθε ηλικίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις τον περασμένο μήνα, τον Ιανουάριο του 2023, εντοπίστηκε κρούσμα της νόσου σε βρέφος στη χώρα μας. Άλλα και το 2022 η μηνιγγίτιδα Β είχε κάνει την επανεμφάνιση της με 5 καταγεγραμμένα κρούσματα σε διάφορες ηλικίες.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν τη Μηνιγγίτιδα Β «ύπουλη», καθώς τα πρώτα συμπτώματα που εμφανίζει ο ασθενής μοιάζουν με εκείνα του κοινού κρυολογήματος (πχ πυρετός, νωθρότητα, κεφαλαλγία, φωτοφοβία κτλ). Εν τούτοις, μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα, μέσα σε ένα κιόλας 24ωρο, προκαλώντας σοβαρές επιπλοκές: ενδεικτικά, περίπου το 1 στα 5 περιστατικά Μηνιγγίτιδας Β μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, που οδηγούν σε μόνιμες αναπηρίες ή βλάβες.

Ιδιαίτερα τα βρέφη και τα παιδιά κάτω των 4 ετών αποτελούν τις ηλικιακές ομάδες υψηλότερου ρίσκου, με τους έφηβους να ακολουθούν, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Ειδικά τα μωράκια, πρέπει να σημειωθεί ότι ενδέχεται να κινδυνεύσουν περισσότερο από τον κοινωνικό τους περίγυρο – την ίδια την οικογένεια, δηλαδή - λόγω και του ανώριμου ανοσοποιητικού τους συστήματος: σύμφωνα με τα στατιστικά, περίπου το 10% του ενήλικου πληθυσμού κάποια στιγμή στην ζωή τους, μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του βακτηρίου με αποτέλεσμα να μπορεί να το μεταδώσουν μέσω καθημερινών ενεργειών στενής επαφής όπως το φιλί, ο βήχας ή το φτέρνισμα. Αυτό όμως που οι ενήλικες βιώνουν ασυμπτωματικά, ενδέχεται να προκαλέσει μια πολύ σοβαρή νόσηση στα ανεμβολίαστα παιδιά.

Το εμβολιαστικό κενό γύρω από τη Μηνιγγίτιδα Β, αυτή τη χρονική στιγμή, δεν παρατηρείται μόνο στη χώρα μας, καθώς μείωση στην εμβολιαστική κάλυψη παρατηρήθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Αγγλία. Εκεί, οι αρχές εντόπισαν και κατέγραψαν σημαντική αύξηση των κρουσμάτων Μηνιγγίτιδας Β, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας. Η έξαρση της ασθένειας πρόσφατα στο Μεξικό, επίσης, αυξάνει το μέτρο της ανησυχίας και την ανάγκη για κατά το δυνατόν πληρέστερη εμβολιαστική κάλυψη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μάλιστα, αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της νόσου και έχει θέσει στόχο για έναν «κόσμο ελεύθερο» από Μηνιγγίτιδα μέχρι το 2030, μέσω του εμβολιασμού.

Στη χώρα μας πράγματι, η κατάσταση καταγράφεται ανησυχητική, καθώς, με την άρση των περιοριστικών μέτρων, παρατηρείται ήδη αυξημένη νοσηρότητα στον παιδιατρικό πληθυσμό από διάφορα νοσήματα, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β να κάνουν την έντονη εμφάνιση τους τόσο το 2022 όσο και το 2023 σε ένα ευρύ ηλικιακό φάσμα.

minigitida-3.jpg

Την ίδια ώρα όμως, έχουμε στα χέρια μας τη λύση αυτού του προβλήματος, καθώς η Μηνιγγίτιδα Β είναι μια νόσος που μπορεί να προληφθεί μέσω του εμβολιασμού, ήδη από την βρεφική ηλικία. Ο παιδίατρός μας θα μας ενημερώσει για τον συγκεκριμένο εμβολιασμό με τον καταλληλότερο τρόπο και θα πληροφορήσει τους γονείς αν το παιδί τους είναι προστατευμένο από τον συγκεκριμένο τύπο Μηνιγγίτιδας, καθώς υπάρχουν διαφορετικά εμβόλια που προστατεύουν από τους υπόλοιπους τύπους.

Τα παιδιά μας μπορούν να προστατευτούν απέναντι στη Μηνιγγίτιδα Β, απέναντι σε αυτή τη σοβαρή και ύπουλη ασθένεια, αρκεί εμείς να φροντίσουμε εγκαίρως για τον κατάλληλο εμβολιασμό τους. Μην το καθυστερούμε…

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved