Ψωρίαση στα παιδιά: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται

Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Γιατί εμφανίζεται η ψωρίαση στα παιδιά;

Ψωρίαση στα παιδιά: Πού οφείλεται και πώς αντιμετωπίζεται
Bigstock

Η ψωρίαση είναι μια ασθένεια του δέρματος που προκαλείται λόγω του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού των κυττάρων της επιδερμίδας.

Έως και το 40% των ατόμων με ψωρίαση έχουν συμπτώματα πριν από την ηλικία των 16 ετών και το 10% τα εμφανίζει πριν τα 10 έτη.

Τα παιδιά μπορεί να έχουν ήπια, μέτρια ή σοβαρή ψωρίαση.

Οι περισσότερες παιδιατρικές περιπτώσεις ψωρίασης είναι ήπιες και βελτιώνονται με τη θεραπεία.

psoriasi.jpg

Αίτια

Η ψωρίαση δεν είναι μεταδοτική. Συχνά, μια βακτηριακή λοίμωξη όπως ο στρεπτόκοκκος στο λαιμό πυροδοτεί την ψωρίαση για πρώτη φορά στα παιδιά ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχει κάποιος στενός συγγενής με ψωρίαση.

Παρ’όλα αυτά η ψωρίαση δεν ακολουθεί ένα τυπικό τρόπο κληρονομικότητας, όπως είναι το χρώμα των ματιών ή το ύψος, που σημαίνει ότι δεν είναι απαραίτητο το παιδί ενός ασθενούς να εμφανίσει ψωρίαση. Επίσης δεν είναι σίγουρο ότι κάποιος που έχει το γονίδιο της ψωρίασης θα εμφανίσει ψωρίαση.

Συμπτώματα ψωρίασης

Αρχικά θα παρατηρήσετε κόκκινες πλάκες που καλύπτονται με ασημί λέπια. Οι πιο συχνές περιοχές εμφάνισης ψωρίασης είναι οι αγκώνες, τα γόνατα και τα γεννητικά όργανα. Υπάρχουν πολλές μορφές ψωρίασης με την πιο γνωστή την σταγονοειδή.

Τύποι ψωρίασης στα παιδιά

Η συχνότερη μορφή είναι η κατά πλάκας ψωρίαση που συνήθως εντοπίζεται στους αγκώνες, τα γόνατα, το τριχωτό της κεφαλής, το κατώτερο τμήμα της ράχης αλλά και παντού στο σώμα. Είναι χαρακτηριστικός ο κνησμός, η απολέπιση και η αιμορραγία.

Άλλη συνηθισμένη μορφή είναι η σταγονοειδής ψωρίαση που συνήθως εμφανίζεται μετά από στρεπτοκοκκική λοίμωξη σε νεότερους ασθενείς. Παρατηρούνται πολλαπλά, υπό μορφή σταγόνας, κόκκινα στίγματα κυρίως στον κορμό, τα άνω και κάτω άκρα.

psoriasis.jpg

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός συνήθως συνταγογραφεί αντιισταμινικά για να ανακουφίσει το παιδί από τον κνησμό. Η ενυδάτωση του δέρματος βοηθά επίσης σημαντικά γι΄αυτό και προτείνεται η χρήση βαζελίνης για να κλειδώσει την υγρασία. Το σαλικυλικό οξύ μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή για παχιές πλάκες, αλλά δεν πρέπει να το χρησιμοποιείτε σε παιδιά κάτω των 6 ετών.

Με πληροφορίες από webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved