Εποχικές ιώσεις: Απαντάμε στις ερωτήσεις που προβληματίζουν τις μαμάδες των μικρών μαθητών

Πλησιάζοντας προς την «καρδιά» του φθινοπώρου ένα είναι το «στοίχημα» που καλούνται να κερδίσουν όλες οι μανούλες: Η αποφυγή των εποχικών ιώσεων που… καραδοκούν στη σχολική αίθουσα και η θωράκιση του οργανισμού των μικρών τους.

Εποχικές ιώσεις: Απαντάμε στις ερωτήσεις που προβληματίζουν τις μαμάδες των μικρών μαθητών

Το ζητούμενο φυσικά, είναι να έχουμε ένα υγιές παιδί, το οποίο θα μεγαλώνει σωστά και θα απολαμβάνει όμορφες στιγμές με ατελείωτο παιχνίδι και δραστηριότητες, ωστόσο πολλές φορές η συνεισφορά μας σε αυτή την «αποστολή» είναι παραπάνω από απαραίτητη για να είναι το παιδί μας προστατευμένο.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο «δρόμος» για να αντεπεξέλθει το μικρό μας στην απαιτητική καθημερινότητά του, μετά την επιστροφή στα θρανία; Ίσως η απάντηση σε κάθε ερώτημα όπως αυτό, είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζαμε μέχρι σήμερα, μιας και μοναδικό προαπαιτούμενο είναι να έχουμε τις απαραίτητες γνώσεις για όλα όσα θα μας «χτυπήσουν την πόρτα» τη φετινή χρονιά.

Και επειδή, δεν κάνουμε «εκπτώσεις» στην υγεία και τη θωράκιση του οργανισμού των παιδιών μας, το μόνο που οφείλουμε να κάνουμε, είναι να είμαστε προετοιμασμένες για το πώς θα διασφαλίσουμε την υγεία των παιδιών μας, ώστε η φετινή σχολική χρονιά να μας βρει πιο ήρεμες από ποτέ. Ιδού λοιπόν μερικά από τα βασικά ερωτήματα που θα μας απασχολήσουν και φέτος, ώστε να βρούμε το «μυστικό» για μία ομαλή προσαρμογή στη νέα σχολική καθημερινότητα.

#1 Οι βασικοί κανόνες υγιεινής μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά έναν μαθητή;

Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο σημαντική ήταν η εφαρμογή των κανόνων υγιεινής το προηγούμενο διάστημα για τη θωράκιση του οργανισμού των μικρών μας; Όσο παράδοξο και εάν μοιάζει οι μάσκες ήταν ένας σημαντικός «σύμμαχος» αλλά όχι ο μοναδικός, σε μία καθημερινότητα γεμάτη αντισηπτικά μαντηλάκια, εντατικό πλύσιμο χεριών και εξονυχιστικό καθαρισμό επιφανειών.

Τι θα έλεγες, λοιπόν, αυτό το φθινόπωρο να μάθουμε στο παιδί μας πόσο σημαντικοί είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όχι για τον πολυσυζητημένο «αόρατο εχθρό», αλλά για τις πολύ γνώριμες σε όλους μας εποχικές ιώσεις, που αυτή την εποχή, κάνουν πάρτι στα σχολεία;

Η απάντηση, επομένως, είναι «ναι» στην ερώτηση εάν οι βασικοί κανόνες υγιεινής μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά έναν μαθητή, αρκεί να τηρούνται ευλαβικά και σε καθημερινή βάση.

mollers-nt-1.jpg

#2 Πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μία διατροφή που θα «θωρακίζει» και θα ενισχύει τον οργανισμό του παιδιού;

Κατά την επιλογή της διατροφής των παιδιών μας είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά είναι διαφορετικές από τις δικές μας. Τι σημαίνει αυτό; Πως η διατροφή ενός παιδιού πρέπει να είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα και σε υγιεινά λίπη (όπως ακόρεστα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα). Ως εκ τούτου, κατά την προετοιμασία των γευμάτων του, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες ενός μικρού παιδιού και το γεύμα να προσαρμόζεται στην ηλικία του.

Συνεπώς, εμπλουτίζοντας τη διατροφή του με τροφές που ενισχύουν με φυσικό τρόπο τις λειτουργίες των ματιών και του εγκεφάλου, το παιδί θα παραμένει συνεπές στις υποχρεώσεις του, χωρίς να δυσκολεύεται ιδιαίτερα ή να αισθάνεται πως δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Ωστόσο, επειδή πολλά από τα θρεπτικά στοιχεία που θεωρούνται απαραίτητα στη διατροφική «πυραμίδα» των μικρών μας δεν λαμβάνονται σε επαρκή ποσότητα μέσω του φαγητού, αυτό το φθινόπωρο μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα πολλών γονιών και να εμπιστευτούμε το μουρουνέλαιο ΜÖLLER’S, για μία πιο ολοκληρωμένη και ωφέλιμη διατροφή.

Πρόκειται για ένα λάδι από το συκώτι μουρούνας, το οποίο παράγεται από ψάρια που αλιεύονται στο αρκτικό αρχιπέλαγος Lofoten, σε μία από τις καθαρότερες θάλασσες του κόσμου και είναι πλούσιο σε βιταμίνη D3, Α και, βέβαια, σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, ιδίως DHA και ΕΡΑ, τα οποία παίζουν σημαντικότατο ρόλο στη λειτουργία κάθε κυττάρου, στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, στην καλή σωματική και ψυχική μας υγεία. Σκέφτεσαι κάτι καλύτερο για το μικρό σου;

mollers-nt-2.jpg

#3 Ένα «αθώο» σύμπτωμα αρκεί για να μείνει το παιδί στο σπίτι;

Δεν θα ήταν υπερβολή να παραδεχθούμε πως οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες, είναι συνώνυμοι των ιώσεων, με «εύκολους στόχους» τα μικρά μας. Αυτός είναι ο λόγος που η εποχή απαιτεί την προσοχή μας και τα αυξημένα αντανακλαστικά μας πιο πολύ από ποτέ, ώστε να μειώσουμε τις «επιθέσεις» στον οργανισμό τους. Πώς μπορούμε να κρίνουμε όμως εάν ένα σύμπτωμα είναι αποτέλεσμα κάποιας εποχικής ίωσης ή όχι;

Όποια και εάν είναι η απάντηση, η παραδοχή πως το κρυολόγημα δεν μεταδίδεται είναι μύθος. Εάν, λοιπόν, έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε το παιδί στο σπίτι και να αποφύγουμε να το στείλουμε στο σχολείο τις μέρες που είναι λίγο κρυωμένο ή αδιάθετο, είναι προτιμότερο. Εκτός από το γεγονός ότι, εάν πάει, μπορεί να κολλήσει τα άλλα παιδιά καθώς δρα ως «εστία» μικροβίων, διατρέχει κίνδυνο και το ίδιο να προσβληθεί από κάποιον άλλο ιό, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αρρωστήσει τελικά βαρύτερα και να χρειαστεί περισσότερο χρόνο μέχρι να ανακάμψει.

mollers-nt-4.jpg

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν είναι για όλες τις μαμάδες και τα παιδιά εύκολη υπόθεση, μιας και οι εποχικές ιώσεις συχνά δυσχεραίνουν αυτή την καινούργια αρχή στην οποία καλείται να αντεπεξέλθει όλη η οικογένεια. Έχοντας ως «θησαυρό» τις παραπάνω απαντήσεις ένα είναι το σίγουρο: Η φετινή σχολική χρονιά θα «κυλήσει» πιο ήρεμα από ποτέ, μιας και τα συνεχή κρυολογήματα και οι απανωτές εποχικές ιώσεις θα αποτελούν… παρελθόν.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved