Το «κύπελλο» που θέλουμε να χάσουν τα παιδιά μας και πώς θα… προπονηθούμε γι’ αυτό!

Η εποχή που μεγαλώνουν τα παιδιά μας είναι πολύ διαφορετική από την εποχή που ήμασταν εμείς στην ηλικία τους.

Το «κύπελλο» που θέλουμε να χάσουν τα παιδιά μας και πώς θα… προπονηθούμε γι’ αυτό!

Είναι εύκολο να το διαπιστώσει κάποιος, αρκεί να αναλογιστεί ότι το κρυφτό και το κυνηγητό αντικαταστάθηκαν από τα video games, οι μπάλες του μπάσκετ και του ποδοσφαίρου από τα smartphone και τα tablet, το ατελείωτο παιχνίδι στην παιδική χαρά και το γήπεδο από το ατελείωτο binge watching κινουμένων σχεδίων.

Όπως είναι επόμενο, αυτή η τάση των νέων προς έναν πιο καθιστικό τρόπο ζωής και ψυχαγωγίας, έχει και τις ανάλογες συνέπειες στη διατροφή τους. Ειδικότερα αν αναλογιστούμε πως εμείς οι γονείς δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μας και λείπουμε αρκετές ώρες από το σπίτι, αυτή η συνθήκη γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα στην οποία είναι ευρέως διαδεδομένη η μεσογειακή διατροφή, με άπλετο ήλιο και καλό καιρό που ευνοεί τις εξωτερικές δραστηριότητες, δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη το ότι η χώρα μας ανακηρύχθηκε «πρωταθλήτρια» Ευρώπης στην παιδική και την εφηβική παχυσαρκία!

Ναι, τα παιδιά μας είναι… πρωταθλητές σε έναν τομέα που θα θέλαμε να έρχονταν στην τελευταία θέση. Το ζήτημα είναι, λοιπόν, πώς θα πάμε να χάσουμε αυτήν την πρωτιά, αυτό το «κύπελλο» που δεν αξίζει στα παιδιά μας;

nordisk-2.jpg

«Πάμε να χάσουμε» για το καλό των παιδιών μας

«Πάμε να χάσουμε», λοιπόν! Αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα της καμπάνιας κατά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας, με πρωταγωνιστές πρόσωπα-πρότυπα για τα παιδιά μας, όπως ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Νίκος Ζήσης και η Εβίνα Μάλτση.

Μια ματιά στο βίντεο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, που έρχεται με τη στήριξη της Novo Nordisk Hellas και την αρωγή της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, είναι αρκετή για να μας παρακινήσει να δώσουμε τέλος σε αυτήν την «πρωτιά». Κυρίως, διότι μας υπενθυμίζει τη σημασία της πρόληψης μέσω της οποίας μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο σήμερα και ένα ακόμη πιο αισιόδοξο αύριο.

Με αυτό το απρόσμενο σύνθημα, ας δράσουμε εδώ και τώρα, ώστε τα παιδιά μας να χάσουν σήμερα για να κερδίσουν ένα υγιές μέλλον. Ακόμα ένα παράδοξο, μάλιστα, είναι το γεγονός πως για να χάσουν, αυτήν τη φορά, χρειάζεται να ασκηθούν, να βγουν από το σπίτι, να απομακρυνθούν από τις οθόνες που βρίσκονται παντού στη ζωή τη δική τους και τη δική μας.

Φυσικά, όπως όλες οι μαμάδες γνωρίζουμε πολύ καλά, αυτό δεν γίνεται, δίνοντας απλώς μια «εντολή», που μοιάζει με το «πήγαινε έξω να παίξεις». Αντίθετα, εμείς και το παράδειγμά μας, θα βοηθήσουμε τα παιδιά να αλλάξουν -πάνω από όλα- νοοτροπία και τελικά, τρόπο ζωής.

Άσκηση και πρόληψη κατά της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας

Η καθημερινή άσκηση δεν ταυτίζεται απαραίτητα με την προπόνηση ή τη γυμναστική. Μπορεί να έχει άλλες μορφές, που ταιριάζουν περισσότερο στην ιδιοσυγκρασία του παιδιού και θα το βοηθήσουν και το ίδιο να βρει αυτό που του αρέσει να κάνει, απολαμβάνοντας τον χρόνο κατά τον οποίο ασκείται. Μια βόλτα με τα αθλητικά μας μέχρι το πάρκο, η συνήθεια να περπατάμε προς τους κοντινούς προορισμούς, αντί να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο, το ραντεβού για παιχνίδι με τους φίλους στις παιδικές χαρές και τους ανοιχτούς χώρους που προτιμούν τα παιδιά, μπορεί να έχουν αποτέλεσμα. Μια καλή ιδέα, επίσης, είναι η διοργάνωση πεζοποριών τα Σαββατοκύριακα στους προορισμούς που αγαπάμε.

Παράλληλα, μπορούμε να διερευνήσουμε μέσω δοκιμαστικών, μια σειρά από επιλογές άθλησης: Ομαδικά και ατομικά αθλήματα, χορός, κολύμβηση, πολεμικές τέχνες, μπορούν να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα της οικογένειας και να δώσουν τη δυνατότητα -πέρα από την άσκηση- να ανακαλύψουμε και τυχόν ταλέντα του παιδιού.

nordisk-3.jpg

Φυσικά, η διατροφή παίζει πολύ μεγάλο ρόλο: Φροντίζοντας να υπάρχουν υγιεινές επιλογές σε μόνιμη βάση στο σπίτι και στο κολατσιό για το σχολείο, περιορίζουμε τις «παρασπονδίες» όλης της οικογένειας. Χωρίς να μπαίνουμε σε λογική στερήσεων, μπορούμε να διατηρούμε την ισορροπία με γευστικές, υγιεινές επιλογές που θα δείξουν στα παιδιά τον δρόμο προς… την τελευταία θέση της κατάταξης στην παιδική και εφηβική παχυσαρκία!

Με άσκηση και διατροφή μπορούμε να δράσουμε προληπτικά, να θωρακίσουμε το παιδί και να πανηγυρίσουμε μαζί του αυτό το κύπελλο που αξίζει να χάσουμε. Ακριβώς όπως μας δείχνουν πως πανηγύρισαν τα δικά τους κύπελλα στο βίντεο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης και της Novo Nordisk Hellas, με την αρωγή της Ελληνικής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο Νίκος Ζήσης και η Εβίνα Μάλτση. Τα παιδιά μας αναζητούν το καλό παράδειγμα κι εμείς οφείλουμε να το δώσουμε, εδώ και τώρα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved