Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά του παιδιού

Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά των παιδιών; Τι να προσέξετε και η διαδικασία βήμα-βήμα.

Κάθε πότε πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά του παιδιού

Στις συνήθειες για τη σωματική υγιεινή των παιδιών περιλαμβάνεται και το καθάρισμα των αυτιών. Το αυτί παράγει κερί, εκείνη την κίτρινη κολλώδη ουσία, η οποία λέγεται και κυψελίδα. Η κυψελίδα εκκρίνεται από αδένες στον ακουστικό πόρο και η χρησιμότητά της είναι μεγάλη καθώς προστατεύει το εσωτερικό του αυτιού από σκόνη, μικρόβια, βακτήρια, αλλά και το εξωτερικό τοίχωμα του αυτιού.

Κάποια παιδιά, ωστόσο, παράγουν περισσότερο κερί από ότι χρειάζονται με αποτέλεσμα ο έξω ακουστικός πόρος να μπλοκάρεται και να δημιουργεί προβλήματα ακόμα και την ακοή του παιδιού.

Κάθε πότε και πώς πρέπει να καθαρίζετε το αυτό του παιδιού;

Για μωρά μικρότερα του ενός έτους

Στα μωρά μικρότερα του ενός έτους και μόνο εάν παρατηρήσετε κερί στο εξωτερικό τοίχωμα του αυτιού μπορείτε να το σκουπίσετε με ένα καθαρό πανάκι. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα στο εσωτερικό του αυτιού. Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία είναι η εξής:

  • Βρέξτε το πανί ή το βαμβάκι με ζεστό νερό.
  • Στύψτε καλά τη πετσέτα ( αν δεν χρησιμοποιήσετε βαμβάκι).
  • Σκουπίστε απαλά πίσω από τα αυτιά του μωρού και γύρω από την επιφάνεια του κάθε αυτιού.

Μην κολλάτε ποτέ την πετσέτα ή το βαμβάκι μέσα στο αυτί του μωρού καθώς μπορεί να προκληθεί βλάβη στον ακουστικό πόρο.

keri sto ayti tou paidioy 1

Για παιδιά μεγαλύτερα του ενός έτους

Αρχικά είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να καθαρίζετε τα αυτιά του παιδιού περισσότερο από 1-2 φορές την εβδομάδα. Δν υπάρχει ανάγκη για καθημερινή καθαριότητα, παρόλο που πολλοί ενήλικες το κάνουν από συνήθεια. Επιπλέον, η ποσότητα του κεριού που εκκρίνει το αυτί του κάθε ανθρώπου δεν είναι η ίδια, συνεπώς διαφοροποιείται και η συχνότητα πρέπει να καθαρίζονται τα αυτιά.

Για το καθάρισμα των αυτιών των παιδιών, τα βήματα είναι τα εξής:

  • Η ιδανική ώρα για να καθαρίσετε τα αυτά του παιδιού είναι μετά το μπάνιο, καθώς το ζεστό νερό μαλακώνει το κερί και διευκολύνει την όλη διαδικασία.
  • Εξηγήστε στο παιδί τη διαδικασία και ζητήστε του να μείνει ακίνητο για όση ώρα του καθαρίζετε τα αυτιά. Εάν το παιδί είναι ανήσυχο και δεν κάθεται ακίνητο, μην επιχειρήσετε να βάλετε μπατονέτα στο αυτί του.
  • Βάλτε την μπατονέτα στο αυτί του παιδιού όχι πιο βαθιά από 4-5 mm. Εάν το εσωτερικό του αυτιού είναι αρκετά μεγάλου, κάντε κυκλικές κινήσεις, πάντα με προσοχή και να θυμάστε ΄ότι πρέπει να βλέπεται το κομμάτι με το βαμβάκι όταν η μπατονέτα είναι μέσα στο αυτί του παιδιού.
  • Εάν το παιδί διαμαρτυρηθεί, βγάλτε αμέσως την μπατονέτα από το αυτί του.
  • Μετά το καθάρισμα, ελέγχετε πάντα την μπαντονέτα για να δείτε εάν έχει φύγει κάποιο κομμάτι από το βαμβάκι.

Με πληροφορίες από drjuliewei.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved