Κουκουγιάννη (ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ): Η αξία της πρόληψης για την υγεία και η σημασία του εμβολίου κατά του HPV

Για τη σημασία του εμβολίου κατά του HPV που προκαλεί καρκίνους σε άντρες και γυναίκες, μίλησε στο Mothersblog.gr η κυρία Μένια Κουκουγιάννη, Συν-ιδρύτρια και Διευθύντρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Ενημέρωση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία.

Πατούλια Kατερίνα
Κουκουγιάννη (ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ): Η αξία της πρόληψης για την υγεία και η σημασία του εμβολίου κατά του HPV

Με αφορμή τη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση «Πώς προστατεύουμε τα παιδιά μας από επικίνδυνες ασθένειες;» η οποία πραγματοποιήθηκε από την ΑμΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, η κ. Κουκουγιάννη τόνισε την σημασία του εμβολιασμού στην προστασία των παιδιών από επικίνδυνες ασθένειες και την δυνατότητα εμβολιασμού πλέον και των αγοριών κατά του HPV. Παράλληλα η κ. Κουκουγιάννη μας μίλησε και για τη διεξαγωγή πανελλαδικής έρευνας για τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις των Ελλήνων σχετικά με τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), από το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ.

MSD HPV 2

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της κ. Μένιας Κουκουγιάννη στο Mothersblog.gr:

MSD HPV 3

Συν-ιδρύτρια και Διευθύντρια της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Ενημέρωση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης (24-30 Απριλίου), η ΑμΚΕ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία», διοργάνωσε πριν λίγες ημέρες την διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Πως προστατεύουμε τα παιδιά μας από επικίνδυνες ασθένειες;». Πείτε μας δυο λόγια για αυτή την πρωτοβουλία. Ποιος ήταν ο στόχος της εκδήλωσης και ποια τα βασικά συμπεράσματα;

Τα εμβόλια είναι η πιο σημαντική εξέλιξη στην ιστορία της Ιατρικής και χάρη σε αυτά προστατεύουμε τα παιδιά μας από επικίνδυνες ασθένειες. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα της διαδικτυακής εκδήλωσης μας με θέμα «Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Πώς προστατεύουμε τα παιδιά μας από επικίνδυνες ασθένειες;», που διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων.

Γενικό συμπέρασμα της εκδήλωσης, από όλους τους ομιλητές, ήταν η αξία της πρόληψης για την υγεία. Στο πλαίσιο αυτό όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν στη σημασία του εμβολίου κατά του HPV, ενός ιού υπεύθυνου για ένα μεγάλο ποσοστό καρκίνων τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες, καθώς το εμβόλιο αυτό είναι το μόνο, προς το παρόν, που προλαμβάνει μορφές καρκίνου. Επίσης, ανακοινώσαμε και την διεξαγωγή πανελλαδικής έρευνας για τις αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις των Ελλήνων σχετικά με τον ιό των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV), που τρέχει το ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ.

Πώς αντιμετωπίζουν οι γονείς τον παιδικό εμβολιασμό και ποια είναι η κατάσταση στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει ανακοινώσει η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και επιβεβαιώνουν αρκετοί παιδίατροι, λόγω της πανδημίας, τα ποσοστά εμβολιασμού στην χώρα μας έπεσαν αρκετά με «πρωταγωνιστή» το εμβόλιο για τον ιό του HPV, για το οποίο σημειώθηκε μείωση της τάξης του 45%. Θεωρώ όμως ότι οι γονείς είμαστε υπέρ του εμβολιασμού για αυτό και το αντι-εμβολιαστικό κίνημα στην χώρα μας δεν παρουσίασε μεγάλα ποσοστά, σε αντίθεση με κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σίγουρα η πανδημία, μας έχει επηρεάσει όλους πολλαπλά. Οι παιδίατροι της χώρας μας κάνουν έκκληση στους γονείς να μην αμελήσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους, να τηρήσουν το πρόγραμμα του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων και να συζητήσουν με τον παιδίατρο τους, τους όποιους φόβους και ανησυχίες τους.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε από εκπρόσωπο του European Parliament Forum for Sexual and Reproductive Rights ο «Άτλαντας Πολιτικής Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας». Πείτε μας μερικά λόγια για αυτή την πρωτοβουλία. Ποια είναι τα δεδομένα στην Ευρώπη και που βρίσκεται η χώρα μας;

Ο κ. Γαλερίδης, εκπροσωπώντας το European Parliament Forum for Sexual and Reproductive Rights, παρουσίασε τον «Άτλαντα Πολιτικής Πρόληψης του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας», έναν συγκριτικό χάρτη που βαθμολογεί 46 χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη σχετικά με τις πολιτικές πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με τον Χάρτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στις «ανεπαρκείς» χώρες όσον αφορά την online πληροφόρηση και την πρωτογενή πρόληψη (https://www.epfweb.org/node/552)., Με την ένταξη των αγοριών στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού Παιδιών και Εφήβων για το εμβόλιο κατά του HPV, αναμένουμε σύντομα να αλλάξει η θέση της χώρας μας. Σίγουρα όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη να διανύσουμε για να πετύχουμε τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας μέχρι το 2030. Είμαι σίγουρη όμως ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε!

Ποιες άλλες δράσεις βρίσκονται στην ατζέντα της ΑμΚΕ «ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ – Ενημέρωση για τον καρκίνο στην παιδική και εφηβική ηλικία» για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού;

Προτεραιότητα μας αυτή την χρονιά είναι η συνέχεια των δράσεων μας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τον HPV, ειδικά των γονέων (να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη σε αγόρια και κορίτσια σε όλη την Ελλάδα) και των νέων ανθρώπων για την προστασία τους από τους καρκίνους και άλλες ασθένειες που ο HPV προκαλεί. Αναμένουμε και τα αποτελέσματα της έρευνάς μας τον Σεπτέμβριο και θα μπορέσουμε να έχουμε καλύτερη εικόνα για τις αντιλήψεις των Ελλήνων για τον HPV. Καλούμε την πολιτεία να διαβάσει την έρευνα και να στηρίξει μια πανελλαδική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον ιό HPV, που είναι θέμα δημόσιας υγείας.

Ο Σεπτέμβριος βέβαια είναι και ο Χρυσός Σεπτέμβρης, μήνας αφιερωμένος στην ενημέρωση για τον Καρκίνο στην Παιδική και Εφηβική Ηλικία και οι δράσεις μας, ειδικά αυτόν τον μήνα, περιλαμβάνουν εκτός των άλλων και τον φωτισμό της Ελληνική Βουλής με το χρυσό ribbon, όπως είχαμε κάνει και το 2020.

MSD HPV 4.jpg

Website: karkinaki.gr | Μιλάμε για τον παιδικό καρκίνο – Μιλάμε για τον παιδικό καρκίνο

Instagram: https://instagram.com/karkinaki.childhood.cancer?igshid=YmMyMTA2M2Y=

Video Εκδήλωσης: Παγκόσμια Εβδομάδα Ανοσοποίησης: Πως προστατεύουμε τα παιδιά μας από επικίνδυνες ασθένειες; - YouTube

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved