Τσίμπημα κουνουπιού και παιδιά: Πότε να ανησυχήσετε

  • Τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι
  • Σύνδρομο Skeeter
  • Τι να κάνετε προληπτικά;
  • Τι να κάνετε μετά το τσίμπημα;
Τσίμπημα κουνουπιού και παιδιά: Πότε να ανησυχήσετε

Ενοχλητικά αλλά και επικίνδυνα μπορεί να αποβούν τα τσιμπήματα κουνουπιών σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Αν και στους περισσότερους δεν προκαλούν τίποτα παραπάνω από κνησμό, σε ένα ποσοστό ανθρώπων μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα, τόσο λόγω πρόκλησης αλλεργίας όσο και μόλυνσης.

Το τσίμπημα από ένα θηλυκό αιμοβόρο κουνούπι, που είναι το μοναδικό που τσιμπά, μπορεί να γίνει η αιτία εμφάνισης διαφόρων συμπτωμάτων.

Η φυσιολογική αντίδραση στο τσίμπημα κουνουπιού είναι τα κόκκινα, πρησμένα εξανθήματα που προκαλούν φαγούρα.

Τσίμπημα από μολυσμένο κουνούπι

Το μολυσμένο κουνούπι μπορεί να εκθέσει το θύμα σε διάφορους ιούς, όπως ο αφρικανικός ιός Ζίκα και ο ιός του Δυτικού Νείλου. Στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες δυτικές χώρες, τα κουνούπια μπορούν να εξαπλώσουν τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ένα υψηλό ποσοστό, περίπου το 80% των ατόμων που μολύνονται, δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Η πιο επικίνδυνη όμως ασθένεια που μπορούν να μεταφέρουν τα κουνούπια είναι ο δάγκειος πυρετός. Αν και το 50% των ανθρώπων που μολύνονται είναι ασυμπτωματικοί, ένα ποσοστό μπορεί να εμφανίσει υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, μυαλγίες, ναυτία, έμετους, ανορεξία, διογκωμένους λεμφαδένες, ερύθημα του προσώπου και του δέρματος. Στην Ελλάδα, ο ιός έχει εκριζωθεί.

tsimpima apo kounoupi

Σύνδρομο Skeeter

Όταν τα δερματικά εξανθήματα συνοδεύονται από εμφανές πρήξιμο, τοπική άνοδο της θερμοκρασίας, κοκκίνισμα και φαγούρα ή πόνο, καθώς και πυρετό, πρόκειται για το λεγόμενο σύνδρομο Skeeter, μια αρκετά έντονη αλλεργική αντίδραση στο τσίμπημα του κουνουπιού.

Σπανιότερα, τα εξανθήματα εξελίσσονται σε φουσκάλες με υγρό. Τα μικρά παιδιά, τα άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και οι ταξιδιώτες που εκτίθενται σε ασυνήθιστα είδη κουνουπιών διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εκδηλώσουν το σύνδρομο Skeeter.

Τι να κάνετε προληπτικά;

Για να αποφύγετε τα τσιμπήματα από κουνούπια, εσείς και τα παιδιά σας, οι ειδικοί συμβουλεύουν:

  • Φοράτε ρούχα που καλύπτουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τμήμα του δέρματος, όπως παντελόνια και μπλούζες με μακριά μανίκια.
  • Καταναλώνετε τροφές που απωθούν τα κουνούπια (π.χ. σκόρδο).
  • Χρησιμοποιείτε εντομοαπωθητικό.
  • Ελαχιστοποιήστε τις μυρωδιές από φαγητά (π.χ. μην τα αφήνετε εκτεθειμένα σε τραπέζια και πάγκους, βάζετέ τα στο φούρνο ή την κουζίνα).
  • Μένετε μακριά από σημεία που συγκεντρώνουν κουνούπια(σκιερά και υγρά μέρη) ειδικά από το απόγευμα και μετά και νωρίς το πρωί.

Τι να κάνετε μετά το τσίμπημα;

Μηλόξιδο

Το μηλόξιδο έχει επίσης αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.

Λεμόνι

Το λεμόνι έχει φυσική αντιφλεγμονώδη, αντιβακτηριδιακή και αναλγητική δράση.

Χυμός αλόης

Η αλόη δρα ως φυσικό αντισηπτικό. Περιέχει συστατικά και αμινοξέα που ωφελούν το δέρμα.

Μαγειρική σόδα

Τα ήπια αλκαλικά συστατικά της μαγειρικής σόδας μειώνουν τη φλεγμονή γύρω από το τσίμπημα.

Μέλι

Το μέλι είναι ιδανικό για τα τσιμπήματα των εντόμων, καθώς δρα ενάντια στις φλεγμονές και εξουδετερώνει τα μικρόβια.

Με πληροφορίες από health.clevelandclinic.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved