Μηνιγγίτιδα Β: Η νόσος που απειλεί τα παιδιά μας και το καλοκαίρι

  • Η απειλή του «εμβολιαστικού κενού» που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια
  • Όταν η προστασία των μικρών μας βρίσκεται εκτός της αγκαλιάς μας

 

 

Μηνιγγίτιδα Β: Η νόσος που απειλεί τα παιδιά μας και το καλοκαίρι

H μητρότητα είναι -ομολογουμένως- ένα «ταξίδι», στο οποίο η ανασφάλεια και η ανησυχία γίνονται κομμάτια της καθημερινότητάς μας.

Τα ερωτήματα είναι πάντα πολλά. «Είναι φυσιολογικό το συγκεκριμένο σύμπτωμα;», «Γιατί το παιδί μου δεν τρώει αρκετά;», «Γιατί το μικρό μου έχει εδώ και μέρες έναν έντονο βήχα;», «Άκουσα για ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β σε παιδί ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών. Τι πρέπει να κάνω για να προστατεύσω το δικό μου παιδί;».

Συνεπώς, μπορεί εμείς οι μανούλες να δείχνουμε πάντα δυνατές και άτρωτες όμως, η αλήθεια είναι ότι η υπερδύναμή μας «πηγάζει» από την ανάγκη μας να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, πάση θυσία. Αυτή η προτεραιότητά μας είναι που φέρνει τον εμβολιασμό, έναντι οποιασδήποτε νόσου, σε πρώτο πλάνο.

Αυτήν την άνοιξη, λοιπόν, ήρθε η ώρα να θυμηθούμε ότι υπάρχει μία νόσος που δεν έχει εποχικότητα και η οποία απειλεί την υγεία των παιδιών μας, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο λόγος για τη μηνιγγίτιδα Β, μία νόσο σπάνια, η οποία μπορεί να έγινε σπανιότερη λόγω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά την πανδημία, ωστόσο, ο κίνδυνος να νοσήσει το παιδί μας είναι υπαρκτός. Μάλιστα, καθώς η κοινωνική αποστασιοποίηση χαλαρώνει ενόψει του καλοκαιριού, ο κίνδυνος εντείνεται, ειδικά εν μέσω του «εμβολιαστικού κενού» που δημιουργήθηκε κατά την πανδημία.

Η απειλή του «εμβολιαστικού κενού» που δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια

Η υγεία του παιδιού είναι η πρώτη σκέψη κάθε μητέρας το πρωί που θα ξυπνήσει και η τελευταία που θα κάνει το βράδυ, προτού κλείσει τα μάτια της. Δεν υπάρχει μητέρα η οποία δεν αισθάνεται την καρδιά της να χτυπάει πιο δυνατά, στην ιδέα ότι το μικρό της μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα υγείας, όπως αυτό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το παιδί -ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών- που επιβεβαιώθηκε με μηνιγγίτιδα Β στις αρχές του 2022, σκορπώντας ανησυχία για το «εμβολιαστικό κενό» που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Ποιος είναι όμως, ο λόγος που σήμερα φτάσαμε να μιλάμε για κρούσματα μηνιγγίτιδας Β;

Το συγκεκριμένο κρούσμα, καθώς και κάποια άλλα μέσα στο 2021, εμφανίστηκαν ενώ τα περιοριστικά μέτρα έναντι της νόσου του Covid-19 ήταν σε ισχύ σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που -θέλοντας και μη- μας βάζει σε σκέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι από το καλοκαίρι και μετά, μιας και τα περιοριστικά μέτρα έχουν ήδη χαλαρώσει και αναμένεται να χαλαρώσουν κι άλλο, αφού οι μάσκες θα αποτελέσουν παρελθόν από τον επόμενο μήνα.

Μήπως ο κίνδυνος νόσησης από μηνιγγίτιδα Β θα εμφανιστεί ξανά μπροστά μας, όπως συνέβη και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία και πιο πρόσφατα η Αγγλία, στις οποίες μετά την άρση των μέτρων παρατηρήθηκαν αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας Β;

Είναι εμφανές, δυστυχώς, πως μαζί με όλα αυτά που επηρέασε η πανδημία, είναι και το θέμα των εμβολιασμών, κάτι που οδήγησε στη δημιουργία ενός «εμβολιαστικού κενού», ειδικά σε ό,τι αφορά στη μηνιγγίτιδα Β. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πτώση των εμβολιασμών ρουτίνας επηρέασε σημαντικά τον εμβολιασμό έναντι της μηνιγγίτιδας Β, ενός νοσήματος για το οποίο υπήρχε μία εμβολιαστική κάλυψη που άγγιζε το 40% πριν την πανδημία.

miniggitida sta paidia1

Όταν η προστασία των μικρών μας βρίσκεται εκτός της αγκαλιάς μας

Μπορεί όλες οι μαμάδες να έχουμε στο DNA μας το αίσθημα της φροντίδας και της προστασίας των μικρών μας σε κάθε τους «βήμα», ακόμη και αν κάποιες φορές είναι πιο έντονη από όσο χρειάζεται, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως υπάρχουν κάποιες στιγμές, τις οποίες δεν μπορούμε να γίνουμε εμείς οι ίδιες «ασπίδα» προστασίας για τα παιδιά μας, αλλά η πρόληψη έναντι διαφόρων νόσων, όπως είναι και η μηνιγγίτιδα Β.

Ακόμη και αν στο άκουσμα της συγκεκριμένης νόσου το μόνο που θέλουμε να κάνουμε είναι να κλείσουμε τα μάτια και τα αυτιά μας, φοβούμενες μήπως «χτυπήσει» και τη δική μας πόρτα, η λύση έναντι της μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών μας, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Και το πρώτο και σημαντικότερο «βήμα» που καλούμαστε να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τον ορατό -πλέον- κίνδυνο έναντι του «εμβολιαστικού κενού» που έχει δημιουργηθεί, είναι μία επίσκεψη στον παιδίατρό μας, ο οποίος θα μας βεβαιώσει για το αν το παιδί μας έχει εμβολιαστεί έναντι της νόσου ή αν θα πρέπει να προχωρήσουμε το συντομότερο δυνατό, στον σχετικό εμβολιασμό για τη μηνιγγίτιδα Β.

miniggitida sta paidia2



Αυτήν την άνοιξη, λοιπόν, ας σιγουρευτούμε ότι τα μικρά μας είναι θωρακισμένα έναντι αυτής της ιδιαίτερα επικίνδυνης νόσου. Πρόκειται για μια νόσο, η οποία δεν κάνει διακρίσεις καθώς προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες, εξελίσσεται ταχύτατα και μέσα σε 24 μόλις ώρες μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο.

Για εμάς τις μανούλες, που αναρωτιόμαστε πώς θα εξασφαλίσουμε μία καλύτερη ζωή για τα παιδιά μας, η απάντηση «κρύβεται» στον έγκαιρο εμβολιασμό τους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved