Νεφρική ανεπάρκεια στα παιδιά

  • Οξεία νεφρική ανεπάρκεια
  • Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια
  • Αίτια
Νεφρική ανεπάρκεια στα παιδιά
Photo by Vitolda Klein on Unsplash

Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά δεδομένα, γνωρίζουμε ότι 10-12 παιδιά ανά ένα εκατομμύριο του γενικού παιδικού πληθυσμού μιας χώρας, θα διαγνωστούν κάθε χρόνο με χρόνια νεφρική νόσο, και ενδεχομένως σε προχωρημένο στάδιο.

Οξεία νεφρική ανεπάρκεια

Οξεία και συχνά ταχεία αναστρέψιμη έκπτωση της νεφρικής λειτουργίας με αδυναμία αποβολής των διαλυτών ουσιών (ουρία, κρεατινίνη, Κ, Να, υδρογονοκατιόντα) και του πλεονάζοντος ύδατος (στην ολιγουρική και ανουρική μορφή).

Στα παιδία η εμφάνιση νεφρικής ανεπάρκειας συνδυάζεται με καθυστέρηση της ανάπτυξης και αυτό οφείλεται στην έλλειψη ερυθροποιητίνης αλλά και βιταμίνης D , δύο ορμονών που παράγονται στους νεφρούς και είναι απαραίτητες για την παραγωγή αίματος και την ομαλή ανάπτυξη των οστών.

Αν και σε κάθε ασθενή με νεφρική ανεπάρκεια η έλλειψη των ορμονών αυτών αποτελεί πρόβλημα, στην παιδική ηλικία με την ταχεία ανάπτυξη του σκελετού είναι φανερό ότι το πρόβλημα είναι εντονότερο.

Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια

Η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια (ΧΝΑ) είναι η μη αναστρέψιμη απώλεια νεφρικής λειτουργίας, που έχει ως αποτέλεσμα την ελάττωση του ρυθμού σπειραματικής διήθησης.
Με την επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας εμφανίζονται κλινικά και εργαστηριακά ευρήματα, που συσχετίζονται με την απώλεια των νεφρικών ομοιοστατικών, μεταβολικών και ενδοκρινικών λειτουργιών. Η ελάττωση της νεφρικής λειτουργίας επί ΧΝΑ πρέπει να διαρκεί για περισσότερο από τρεις μήνες, ανεξάρτητα από την αιτιολογία της. Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της ΧΝΑ στην παιδική ηλικία, ιδίως στα αρχικά της στάδια, είναι σημαντική για την πρόληψη μελλοντικών επιπλοκών.

Αίτια

Τα αίτια που προκαλούν τις καταστάσεις αυτές είναι ποικίλα, όπως σοβαρά, συγγενή, ανατομικά προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, τα οποία, όχι σπάνια, θα διαγνωστούν στο νεογέννητο βρέφος κατά τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Ο σύγχρονος βέβαια τρόπος παρακολούθησης της εγκύου με τους συχνούς υπερηχογραφικούς ελέγχους, δίνει τη δυνατότητα της προγενετικής διάγνωσης και ενδεχομένως της πλέον κατάλληλης παρακολούθησης των παιδιών αυτών μετά τον τοκετό.

Βεβαίως, οι βιοïατρικές επιστήμες δεν σταματούν την έρευνα όπως και η βιοτεχνολογία επίσης, δεν παύει να παρέχει εργαλεία και φάρμακα και να συνεισφέρει τα μέγιστα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής, και στην καθημερινότητα των παιδιών αυτών.

Έτσι λοιπόν νέα φαρμακευτικά προϊόντα και προηγμένοι τρόποι μηχανικής υποστήριξης, όπως χρόνια αιμοκάθαρση ή χρόνια φορητή περιτοναϊκή κάθαρση, έχουν προστεθεί πολλές δεκαετίες πλέον στο καθημερινό οπλοστάσιο του θεράποντα ιατρού για την αντιμετώπιση του νεφροπαθούς παιδιού. Θεραπεία επιλογής των παιδιών με τελικό στάδιο ΧΝΝ είναι η νεφρική μεταμόσχευση. Δυστυχώς στον τόπο μας παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση για την εξεύρεση του κατάλληλου νεφρικού μοσχεύματος, λόγω περιορισμένης δωρεάς οργάνων.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved