Παιδική παχυσαρκία: Τρόποι να βοηθήσω το παιδί μου

  • Tι είναι η παιδική παχυσαρκία;
  • Κοροϊδεύουν το παιδί μου για το σώμα του 
  • Η υγιής αντιμετώπιση του σώματος
Παιδική παχυσαρκία: Τρόποι να βοηθήσω το παιδί μου
Photo by Henley Design Studio on Unsplash

Tι είναι η παιδική παχυσαρκία;

Το υπερβολικό βάρος, αποτελούμενο κυρίως από σωματικό λίπος, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, όπως καρδιαγγειακή πάθηση και διαβήτη τύπου Β, μερικές φορές ακόμα και σε μικρή ηλικία. Τα παιδιά μπορούν ακόμη να αναπτύξουν ψυχολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη και άγχος, τα οποία μειώνουν περαιτέρω την ποιότητα ζωής τους.

Η παχυσαρκία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πληροφόρησης για τα Τρόφιμα (EUFIC) έχει σημαντικές οικονομικές συνέπειες, όπως το υψηλό κόστος υγειονομικής περίθαλψης τόσο για μεμονωμένα άτομα όσο και για την κοινωνία. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε τις αιτίες της αύξησης βάρους και να μάθουμε τους καλύτερους τρόπους πρόληψης και καταπολέμησής της.

Κοροϊδεύουν το παιδί μου για το σώμα του τι να κάνω;

Ως γονείς είναι σημαντικό να προσέχουμε τις διατροφικές επιλογές των παιδιών μας, αλλά και το διατροφικό παράδειγμα που εμείς δίνουμε.

Εξίσου μεγάλης σημασίας είναι να μην ακολουθούμε στο σπίτι και μέσα στην ίδια οικογένεια του παιδιού τακτικές πειράγματος ή λεκτικού εκφοβισμού καθώς όχι μόνο φέρνουν το αντίθετο αποτέλεσμα αλλά δημιουργούν την απαρχή αρκετών ψυχικών δυσκολιών.

Προσπαθούμε να καλλιεργήσουμε στα παιδιά την αγάπη για το σώμα τους και την αυτοεικόνα, διδάσκουμε τον σεβασμό, την αποδοχή, αφού πρώτοι εμείς τα αποδείξουμε στην πράξη και εισάγουμε στα παιδιά υγιείς συνήθειες που μπορούν να τα βοηθήσουν να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό βάρος.

Λέμε ναι στην άθληση, προσφέρουμε υγιεινές διατροφικές επιλογές, δεν διστάζουμε να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς και συνεχίζουμε να δείχνουμε στα παιδιά την αγάπη και την υποστήριξή μας.

Η υγιής αντιμετώπιση του σώματος

  • Ένα παιδί στο οποίο επιτρέπουμε να διαλέξει το φαγητό του και στο οποίο προσφέρουμε σταθερά υγιεινές επιλογές δεν θα φοβάται το φαγητό και δεν θα τρώει κρυφά ούτε θα αισθάνεται ενοχές για το τι έφαγε.
  • Ένα παιδί στο οποίο μαθαίνουμε να τρώει όσο θέλει για να χορτάσει (ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο) θα μάθει να ακούει το σώμα του, να τρώει «ενσυνείδητα» και να ευχαριστιέται το φαγητό του.
  • Ένα παιδί στο οποίο επιτρέπουμε να διαλέγει τα ρούχα του με βάση το γούστο του και όχι με βάση τον σωματότυπό του θα αισθάνεται πως έχει το δικαίωμα να κάνει τις επιλογές που το ίδιο θέλει.
  • Ένα παιδί στο οποίο δίνουμε ανατροφοδότηση όχι μόνο για την εμφάνισή του αλλά ΚΥΡΙΩΣ για το ποιος άνθρωπος είναι, για τις συμπεριφορές του, για τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του και στο οποίο δείχνουμε πως το αγαπάμε ΟΠΩΣ είναι, θα είναι ένα παιδί με αυτοπεποίθηση.
  • Ένα παιδί στο σχολείο του οποίου διδάσκεται η αποδοχή στη διαφορετικότητα, και αυτό γίνεται πράξη από όλους, θα αισθάνεται ασφαλές και θα μπορεί να κοινωνικοποιηθεί πιο εύκολα.
  • Ένα παιδί στο οποίο δίνουμε την ευκαιρία να αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τα ταλέντα του, χωρίς να του τονίζουμε ότι η εικόνα του μπορεί να σταθεί εμπόδιο στα όνειρά του, δεν θα νιώθει ότι κάτι το σταματάει πριν ακόμα ξεκινήσει να πραγματοποιεί τους στόχους του.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved