Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπέμπει SOS! Δραματικά τα ποσοστά παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα!

Η υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Προστασία των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σε πρόσφατη έκθεση της κάνει λόγο για την δραματική διάσταση που έχει πάρει το φαινόμενο της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκπέμπει SOS! Δραματικά τα ποσοστά παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα!

Όλο και περισσότερα παιδιά μπορεί να απειληθούν από την φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό σε πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω της οικονομικής κρίσης.

«Η φτώχεια των παιδιών αποτελεί ένα όλο και πιο ανησυχητικό ζήτημα στην ΕΕ», επισημαίνει η FRA στην ετήσια έκθεσή της. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της ΕΕ για το 2011, το 27% των παιδιών που ζουν στην ΕΕ απειλούνταν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Το ποσοστό αυτό είναι πιο υψηλό από ό,τι αυτό που αφορά τον υπόλοιπο πληθυσμό. Στην Ελλάδα, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δραματική.

Όπως αναφέρει η imerisia η έκθεση απηχεί σε αυτό το θέμα τις παρατηρήσεις της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία εξέφρασε τις "έντονες ανησυχίες" της όσον αφορά "το δικαίωμα στη ζωή, στην επιβίωση και στην ανάπτυξη" των παιδιών και των εφήβων, οι οικογένειες των οποίων χάνουν απότομα τα εισοδήματά τους και την πρόσβασή τους στις κοινωνικές υπηρεσίες που χρηματοδοτούνται από το κράτος, κυρίως την υγειονομική περίθαλψη και την κοινωνική ασφάλιση.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί ένα ποσοστό ρεκόρ ανεργίας μεταξύ των νέων και ένα υψηλό ποσοστό διακοπής του σχολείου, ιδιαίτερα μεταξύ των παιδιών των Ρομά. Η έκθεση της FRA επικαλείται άλλη μια μελέτη του Έλληνα Συνηγόρου του Παιδιού προς την Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η οποία αποκαλύπτει μια αύξηση στον αριθμό των παιδιών που επαιτούν ή που εργάζονται ως πλανόδιοι πωλητές.

Τον Μάρτιο του 2012, επισημαίνεται στην έκθεση, η ελληνική εθνική επιτροπή της Unicef εξέφρασε τις ανησυχίες της όσον αφορά την φτώχεια των παιδιών και τον υποσιτισμό, αποκαλύπτοντας περιπτώσεις μαθητών που λιποθύμησαν στο σχολείο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved