Τι κάνεις στο facebook μαμά;

Το παιδί μας μεγάλωσε. Εμαθε τον υπολογιστή, έμαθε το διαδίκτυο και μια μέρα μας αποκάλυψε ότι έφτιαξε και λογαριασμό στο facebook. Και τώρα τι κάνουμε;

Τι κάνεις στο facebook μαμά;

Εμείς που ήμασταν φιλελεύθεροι, εμείς που λέγαμε στους γονείς μας όταν μας ήλεγχαν ότι ποτέ δε θα κάνουμε αυτά τα πράγματα στο δικό μας παιδί. Εμείς που ήμασταν υπέρ του να μεγαλώνουν τα παιδιά και να γίνονται ανεξάρτητα. Εμείς, εμείς, εμείς... Φτιάχνουμε κι εμείς λογαριασμό στο facebook!
Μην ανησυχείτε. Δεν είμαστε οι μόνοι.
Μια νέα έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ η οποία αφορά τους χρήστες του facebook ,απέδειξε ότι οι περισσότεροι χρήστες είναι γονείς, οι οποίοι μέχρι πριν μπορεί να μην είχαν κανένα ενδιαφέρον για τα κοινωνικά δίκτυα ,αλλά πλέον γίνονται ολοένα και πιο δραστήριοι. Ταυτόχρονα σχεδόν το μισό του ποσοστού των γονιών αυτών αποκαλύπτει ότι έφτιαξε προφίλ μόνο και μόνο για να επιβλέπει τα παιδιά του.

Η έρευνα έδειξε ότι το 43% των γονιών, ελέγχουν το προφίλ και το λογαριασμό των παιδιών τους, τουλάχιστον μια φορά την ημέρα.Τους ενδιαφέρει να δούνε τι γράφουν στην «κατάστασή» τους (status), ποιος έγινε φίλος τους, τι τους γράψανε στον «τοίχο» τους (wall) και ποιες φωτογραφίες έχουν βάλει τα παιδιά τους.

Το 2012 μία αντίστοιχη έρευνα και πάλι στις ΗΠΑ,έδειξε ότι το 72% των μαμάδων έχουν φτιάξει προφίλ στο facebook ενώ από αυτές ένα ποσοστό 92% έχει τα παιδιά τους σαν φίλους.

Το facebook, είναι ένα κοινωνικό δίκτυο στο οποίο θεωρητικά, για να δημιουργήσεις λογαριασμό πρέπει να είσαι πάνω από 18. Πρακτικά όμως, η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική. Λογαριασμό στο δημοφιλές αυτό δίκτυο, έχουν πάνω 7,5 εκατομμύρια παιδιά τα οποία είναι ηλικία κάτω των 13 ετών.

Οι κίνδυνοι όπως όλοι ξέρουμε είναι πολλοί, καθώς ποτέ δεν ξέρεις ποιος μπορεί να κρύβεται πίσω από ένα προφίλ. Ολο και περισσότεροι ψεύτικοι λογαριασμοί φτιάχνονται με σκοπό να παρασύρουν παιδιά ή ακόμα και νέους. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά είναι ο πρώτος στόχος των «κυνηγών», για αυτό και ένας διακριτικός έλεγχος του τι κάνουν και με ποιόν μιλάνε είναι θεμιτός. Από την άλλη είναι απολύτως φυσιολογικό τα παιδιά να ενοχλούνται από το γεγονός ότι οι γονείς τους έχουν facebook. Και δεν είναι μόνο η αίσθηση της παρακολούθησης, αλλά και τυχόν σχόλια που μπορεί να αφήσει ο γονιός κάτω από μια φωτογραφία του παιδιού ή και κάτω από το status του.
Γι' αυτό, το καλύτερο που μπορεί να κάνει ένας γονιός όταν πια αποκτά σχέση με το παιδί του στα κοινωνικά δίκτυα, είναι να κινείται με διακριτικότητα τόσο μέσα στο δίκτυο όσο και στο σπίτι και τη μεταξύ τους κουβέντα. Tαυτόχρονα είναι απαραίτητο ένας γονιός να προσπαθήσει να κερδίσει – αν δε το έχει κάνει ήδη- την εμπιστοσύνη του παιδιού του, έτσι ώστε και το παιδί να τον εμπιστεύεται αλλά και ο ίδιος να μπορεί να το προστατεύσει όταν χρειαστεί ανεξαρτήτως facebook ή άλλων social media.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved