Πώς να επιλέξω το σωστό άθλημα για το παιδί μου;

Ο αθλητισμός βοηθάει στην ανάπτυξη των παιδιών με πολλούς τρόπους.

Πώς να επιλέξω το σωστό άθλημα για το παιδί μου;

Μέσα από τον αθλητισμό τα παιδιά μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους, να μάθουν πώς να γίνονται μέλη σε μια ομάδα, να συνεργάζονται με τους συμπαίκτες και τους συναθλητές τους και φυσικά να σέβονται τους προπονητές τους.

Πριν εντάξουμε το παιδί σε κάποιο άθλημα ή σε κάποιον αθλητικό σύλλογο, πρέπει πρώτα να σκεφτούμε τι είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην προσωπικότητά του, αν είναι κλειστό ή ανοιχτό παιδί, αν του αρέσουν τα ομαδικά παιχνίδια ή αν προτιμάει να παίζει μόνο του. Ακόμα είναι βασικό να προσέξουμε αν είναι ώριμο και έτοιμο να ξεκινήσει κάποιο άθλημα ή όχι.


Πότε είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκινήσει;
Η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει το παιδί είναι όταν θα μπορεί να ανταπεξέλθει και να κατανοήσει τις οδηγίες που θα του δοθούν στην εκάστοτε δραστηριότητα. Για παράδειγμα, παιδιά ηλικίας 3 ετών, τις περισσότερες φορές δεν μπορούν να βγάλουν εις πέρας σωστά τα όσα πρέπει να κάνουν και αυτή η υπερπροσπάθεια τα καταπονεί συναισθηματικά και σωματικά! Τα παιδιά λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, που μπορούν ταυτόχρονα να τρέξουν και να σκεφτούν, έχουν άριστο συντονισμό. Αυτά τα παιδιά είναι έτοιμα να ξεκινήσουν κάποιο άθλημα όπως μπάσκετ, ποδόσφαιρο, τένις κλπ. Είναι ακόμα σημαντικό, να έχουν υπομονή και να περιμένουν τη σειρά τους, κάτι που συνήθως μόνο παιδιά προσχολικής ηλικίας καταφέρνουν.

Ο αθλητισμός είναι και διασκέδαση για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας γι' αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με έναν πιο διαφορετικό τρόπο, πιο χαλαρά. Θα μπορούσε να γίνει η εκμάθηση μέσω παιχνιδιού, σε αντίθεση με τα μεγαλύτερα παιδιά που ξεκινούν κατευθείαν με κανόνες και τον σωστό τρόπο εκμάθησης του κάθε αθλήματος. Οι γονείς των μικρών παιδιών, δεν πρέπει να τα πιέζουν, αλλά να τα αφήσουν να παίξουν, να διασκεδάσουν και να αγαπήσουν σιγά - σιγά το άθλημα.

Τα παιδιά από 6 ετών και άνω θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν αθλήματα όπως κολύμβηση ή κλασικό αθλητισμό.

Ομαδικά ή ατομικά αθλήματα;

Εάν το παιδί σας ζητήσει να ξεκινήσει σε κάποιο άθλημα, δώστε του την ευκαιρία! Ακόμα και αν ανησυχείτε για το πώς θα τα πάει ή πώς θα ανταπεξέλθει, ειδικά όταν πρόκειται για ομαδικά αθλήματα, αφήστε το να απελευθερωθεί και να δοκιμάσει! Στα ομαδικά αθλήματα, οι ομάδες αποτελούνται από παιδιά ίδιας ηλικίας, με έμπειρους προπονητές. Ετσι χωρίς άγχος και αναλόγως την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας, επιλέγετε αυτό που του ταιριάζει. Μην εκπλαγείτε αν τελικά σας πει ότι θέλει να κάνει κάποιο άλλο άθλημα. Συνήθως τα παιδιά χρειάζονται περίπου δύο χρόνια μέχρι να καταλήξουν στο άθλημα που τους αρέσει και σε αυτό που είναι καλοί. Γι' αυτόν τον λόγο ξεκινάνε τον αθλητισμό από νωρίς ώστε σε ηλικία 11-12 ετών να έχουν καταλήξει. Πάνω από όλα όμως, σημασία έχει η άσκηση που κάνουν περίπου 3 φορές την εβδομάδα!

Και αν τελικά θέλει να σταματήσει;

Μπορεί να υπάρξουν φορές που θα σας ζητήσει να σταματήσει. Πριν όμως το κάνετε, ψάξτε πρώτα την αιτία. Πολλές φορές δεν θέλουν να συνεχίσουν λόγω άγχους επειδή δεν μπορούν να τα καταφέρουν, άλλες γιατί δεν τους αρέσει η ενδυμασία που πρέπει να φορούν, ή επειδή δεν αισθάνονται καλά με τον προπονητή και τα άλλα παιδιά της ομάδας και άλλες γιατί τελικά όντως δεν τους αρέσει το συγκεκριμένο άθλημα. Πρώτα λοιπόν συζητήστε με το παιδί για να καταλάβετε ποιοι λόγοι το οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και μετά μιλήστε με τον προπονητή. Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο διασκέδαση αλλά και ομαδικότητα, πειθαρχία, συνεργασία με τους άλλους. Ισως το παιδί είχε μια άλλη εικόνα για το πώς θα είναι οι προπονήσεις και τελικά να μην του αρέσει ο τρόπος που γίνονται. Πρέπει πρώτα να κατανοήσει πώς γίνεται το μάθημα για να το αγαπήσει και αν συνεχίζει να μην το θέλει, παρακινήστε το να δοκιμάσει και κάποιο άλλο άθλημα πριν σταματήσει τελείως τον αθλητισμό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved