Αλλάζει το όριο βιωσιμότητας για τα πρόωρα νεογνά - προβληματισμένοι οι επιστήμονες

Εγκύκλιο που καθορίζει τις 22 εβδομάδες ως όριο βιωσιμότητας των νεογνών εξέδωσε το υπουργείο Υγείας. Έντονους προβληματισμούς εκφράζουν μαιευτήρες – γυναικολόγοι και νεογνολόγοι.

Αλλάζει το όριο βιωσιμότητας για τα πρόωρα νεογνά - προβληματισμένοι οι επιστήμονες

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της εγκυκλίου, το όριο αλλάζει κατόπιν σχετικής απόφασης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μάλιστα, δίνεται εντολή να ενημερωθούν άμεσα οι υγειονομικές περιφέρειες, τα νοσοκομεία, οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Σύλλογος Μαιών και ορισμένα υπουργεία για τους φορείς της αρμοδιότητάς τους.

Ωστόσο, στον πίνακα αποδεκτών δεν αναφέρονται οι καθ' ύλην αρμόδιες επιστημονικές ενώσεις, όπως η Ελληνική Εταιρεία Μαιευτικής - Γυναικολογίας, η Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής, η Ελληνική Νεογνολογική Εταιρεία, οι οποίες - σύμφωνα με τα στελέχη τους - δεν κλήθηκαν να γνωμοδοτήσουν επί του συγκεκριμένου θέματος.

Μέχρι σήμερα, το όριο βιωσιμότητας για τα πρόωρα νεογνά είναι πάνω από 25 εβδομάδες. Τα θνησιγενή νεογνά που γεννιούνται κάτω από αυτό το όριο δεν δηλώνονται.

Διαβάστε περισσότερα στο Onmed.gr

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved