Υδατάνθρακες οι… «φίλοι» μας!

Οι υδατάνθρακες είναι πηγή ενέργειας και η κύρια πηγή καυσίμων για τον οργανισμό του παιδιού. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός του παιδιού έχει ανάγκη από μια καλή ποσότητα, αλλά και ποιότητα υδατανθράκων προκειμένου να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες του.

Υδατάνθρακες οι… «φίλοι» μας!

Υπάρχουν 2 είδη υδατανθράκων, οι απλοί και οι σύνθετοι υδατάνθρακες. Oι απλοί υδατάνθρακες βρίσκονται στη ζάχαρη και στα γλυκά γενικότερα. Είναι καλύτερο το παιδί σας να μη λαμβάνει πάρα πολλούς απ' αυτούς τους μικρούς υδατάνθρακες, επειδή αναγκάζουν το επίπεδο του σακχάρου αίματος να ανέβει γρήγορα και ύστερα να ξαναπέσει αμέσως, με αποτέλεσμα πολύ γρήγορα να πεινάει ξανά.

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι γνωστοί και ως άμυλο. Αμυλώδεις τροφές είναι το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά, το ρύζι, τα κρακεράκια. Εκτός από τις παραπάνω τροφές, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες και τα όσπρια είναι επίσης πολύ καλές πηγές σύνθετων υδατανθράκων.

Πέρα από την κατηγοριοποίηση των υδατανθράκων σε απλούς και σύνθετους, υπάρχουν ακόμα 2 κύριες κατηγορίες υδατανθράκων: οι μη επεξεργασμένοι («καλοί») και οι επεξεργασμένοι («κακοί»). Όπως αναφέρουν οι ειδικοί στο paidi-diatrofi, η πλειονότητα της παιδικής διατροφής δυστυχώς στηρίζεται στους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να παχαίνουν πιο εύκολα τα παιδιά.

Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες πρέπει να αποφεύγονται καθώς εφοδιάζουν με ενέργεια, αλλά αφομοιώνονται γρήγορα προκαλώντας μια δυνατή ενεργητικότητα, αλλά και μια εξίσου δυνατή κατάπτωση. Πιθανότατα να έχετε παρατηρήσει την επίδραση των επεξεργασμένων υδατανθράκων μετά από ένα παιδικό πάρτι γενεθλίων, όπου τα παιδιά τρώνε κέικ, μπισκότα και πολλά γλυκά και γίνονται υπερκινητικά. Λίγο αργότερα, το επίπεδο σακχάρου πέφτει κατακόρυφα. Αυτή η απότομη άνοδος και πτώση μπορεί να προκαλέσει κακή διάθεση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved