Πέντε λέξεις που δεν πρέπει να λέμε μπροστά στα παιδιά

Όταν το παιδί αρχίζει να λέει τις πρώτες του λεξούλες και να αντιλαμβάνεται τον κόσμο, είναι βασικό οι γονείς να προσέχουν το λεξιλόγιό τους αλλά και την εν γένει συμπεριφορά τους.

Πέντε λέξεις που δεν πρέπει να λέμε μπροστά στα παιδιά

Επειδή τα πιτσιρίκια είναι 'παπαγαλάκια' μην απορήσετε αν ακούσετε μία δύσκολη λέξη που εσείς δεν χρησιμοποιείτε συχνά από τον γιο ή την κόρη σας. Μέχρι εκεί καλά είναι τα πράγματα. Τι γίνεται όμως αν το παιδί έχει 'παπαγαλίσει' από κουβέντα 'μεγάλων' μία κακή λέξη; Σε ό,τι αφορά τις πρώτες λέξεις του μικρού σας, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί και να μη σας ξεφύγουν πράγματα που μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση όταν το παιδί τα πει ενώπιον πολύ κόσμου. Και δεν είναι μόνο οι λεγόμενες 'κακές' λέξεις που δεν πρέπει να μάθει το παιδί αλλά και μερικές ακόμα που για διάφορους λόγους είναι καλύτερα το παιδί να μάθει πολύ αργότερα. Ποιες είναι όμως εκείνες οι λέξεις με την μεγαλύτερη... επικινδυνότητα;

Μ....ας-βλάκας: Δυστυχώς είναι η λέξη που ακούγεται καθημερινά και πολλάκις από πολλά στόματα γύρω από το παιδί και καλό θα είναι όποιοι έρχονται σε επαφή με το παιδί σας να μη τη λένε ούτε για αστείο. Η λέξη αυτή, βγαίνει συνήθως από το στόμα ενός ενήλικα με οργή, θυμό ή τέλος πάντων με απαξίωση. Το παιδί, που θα έχει συνδέσει αυτή τη διάθεση, θα ξέρει να τη χρησιμοποιήσει –ενστικτωδώς- για να σας πειράξει. Γι' αυτό και θα πρέπει να μην ανήκει στο λεξιλόγιό του. Αν πάλι την ακούσει και την πει, θα πρέπει να του εξηγήσετε γιατί δεν θα πρέπει να τη χρησιμοποιεί.

Θεός: Εφόσον το παιδί είναι μία ξεχωριστή οντότητα και προσωπικότητα από εσάς, ακόμα και αν είστε πολύ θρήσκοι, θα πρέπει να αποφύγετε αυτή τη λέξη. Κυρίως γιατί το παιδί πρέπει να αποφασίσει μόνο του αν υπάρχει Θεός. Εξάλλου, τι θα πείτε σε ένα μικρό παιδί που θα θέλει να μάθει τι είναι ο Θεός; Γι' αυτό τέτοιου είδους προσηλυτισμοί, ακόμα και με τον πιο απλό τρόπο, θα πρέπει να αποφεύγονται.

Μισώ: Μέχρι τη στιγμή που θα αρχίσει να μιλάει ένα παιδί, θα έχει μάθει πολύ σωστά τι σημαίνει αγάπη. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως θα πρέπει να μάθει και τι είναι το αντίθετο από αυτό. Έρευνες έχουν αποδείξει πως το παιδί που έχει μάθει από νωρίς το μίσος, συχνά εμφανίζει έντονες συμπεριφορές και εξάρσεις.

Όχι-μη: Η άρνηση που κρύβεται πίσω από αυτές τις λέξεις μπορεί να κάνουν το παιδί πολύ εύκολα αρνητικό σε κάθε τι που θα κάνει στο μέλλον. Προκειμένου λοιπόν να γλιτώσετε στο μέλλον να έχετε ένα παιδί που λέει συνέχεια όχι, καλύτερο είναι να περιορίσετε αυτές τις λέξεις από το λεξιλόγιό σας.

Καθυστερημένο-βλαμμένο- χαζό: Οι συγκεκριμένες λέξεις είναι επίθετα που σίγουρα θα βγαίνουν με θυμό από το στόμα σας όποτε τις πείτε. Ακόμα και για πλάκα αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το 'χαζό', μην το κάνετε γιατί το παιδί έχει ένστικτο και καταλαβαίνει με ποιον τρόπο θέλετε να το υποβαθμίσετε νοητικά. Άλλωστε, ποιος ο λόγος να προσδιορίζετε το παιδί σας με αρνητικό τρόπο;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved