Τα do και τα dont’s για την γιαγιά που φροντίζει το μωρό ή το νήπιο

Μια από τις πιο εύκολες και ανέξοδες λύσεις που καταφεύγουν οι νέες μητέρες όταν επιστρέφουν στην εργασία τους, είναι να εμπιστευτούν τα χέρια της δικής τους μητέρας για τη φροντίδα του μωρού τους. Πόσες παγίδες όμως κρύβει αυτό για τους νέους γονείς και τι μπορεί να γίνει ώστε να μπουν διαχωριστικές γραμμές και να μην γίνουν λάθη στην ανατροφή το παιδιού;

Τα do και τα dont’s για την γιαγιά που φροντίζει το μωρό ή το νήπιο

Όλο το μυστικό είναι να αποφασίσει η νέα μητέρα τι θέλει και τι δεν θέλει για το δικό της μωρό. Οι γιαγιάδες συνήθως τείνουν να κακομαθαίνουν το μωρό ενώ οι μαμάδες είναι πιο αυστηρές. Εκεί λοιπόν δεν θα πρέπει να γίνει παρανόηση και να τεθούν όλα τα θέματα επί τάπητος ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον εντάσεις ή η ταμπέλα του 'κακομαθημένου' στο παιδί σας. Έχουμε και λέμε λοιπόν για τα do και τα don't's που θα πρέπει να θέσει η νέα μητέρα στη γιαγιά που από την πρώτη στιγμή θα αποτελούν για εκείνη τη... βίβλο της ώστε να μεγαλώσει το μωρό όπως οι γονείς του επιθυμούν.

Do

Μία αγκαλιά είναι πάντα γλυκιά όταν το μωρό κλαίει, ειδικά τους πρώτους μήνες της ζωής του. Η γιαγιά θα πρέπει να αντικαταστήσει για λίγες ώρες της ημέρας την αγκαλιά της μαμάς ώστε το παιδί να νιώθει ασφάλεια.

Η γιαγιά θα πρέπει να έχει το χρονοδιάγραμμα της διατροφής του μωρού και όχι να το ταΐζει όποτε το ακούει να κλαίει. Το κλάμα δεν σημαίνει απαραίτητα πείνα και αυτό θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από τη γιαγιά.

Οι συνήθειες του μωρού που με τόσο κόπο έχετε καταφέρει εσείς να του 'περάσετε' από τους πρώτους μήνες της ζωής του, θα πρέπει επίσης να είναι απόλυτα σεβαστές από τη γιαγιά. Το μωρό για παράδειγμα θα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο στις 8 το βράδυ και όχι στις 9 επειδή η γιαγιά αποζητά την παρέα του.

Don't's

Μην επιτρέψετε στη γιαγιά να έχει ελευθερία κινήσεων. Γιατί το μωρό πρέπει να μάθει πως η μαμά του είστε εσείς. Οι γιαγιάδες έχουν συνήθως την ανάγκη να υποκαθιστούν τον ρόλο της μαμάς του μικρού, κάτι που είναι απόλυτα λάθος. Είναι οι διαχωριστικές γραμμές που λέγαμε παραπάνω.

Η γιαγιά θα πρέπει να είναι απόλυτα συνειδητοποιημένη για τον λόγο που έχει πάρει στους ώμους της το βάρος της φροντίδας του μωρού γιατί στο μέλλον θα πάρει 'θάρρος' και θα θέλει να επιβάλλει τη δική της γνώμη σε κάτι που αφορά το παιδί. Αυτά λοιπόν θα πρέπει να τα ξεκόψετε από την αρχή.

Θα πρέπει να της δώσετε συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά τις συνήθειες που θέλετε να περάσετε στο μέλλον στο μωρό καθώς σίγουρα δεν θέλετε να αποκτήσει τις συνήθειες που σας είχε περάσει η μητέρα σας όταν εσείς ήσασταν μικρή γιατί τώρα πια που μεγαλώσατε ξέρετε πως ήταν λάθος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved