Όταν το παιδί σας αγνοεί και δεν σας ακούει όταν του μιλάτε

Όλα σχεδόν τα παιδιά αψηφούν τους γονείς τους κατά περίσταση. Δοκιμάζουν τις αντοχές τους  αλλά και τις δικές τους ενώ παράλληλα, θέλουν να εκφράσουν την ατομικότητα και την ανεξαρτησία τους.

Όταν το παιδί σας αγνοεί και δεν σας ακούει όταν του μιλάτε

Όμως αυτή η συμπεριφορά μπορεί να κάνει έξαλλο τον γονιό που νιώθει ότι το παιδί του τον αγνοεί επιδεικτικά. Μην ταράζεστε. Είναι και αυτό ένα στάδιο που περνάνε πολλά παιδιά. Πριν φωνάξετε και αναμετρηθείτε με το βλέμμα, σκεφτείτε τα εξής:

1. Εξετάστε τα πιθανά αίτια της συμπεριφοράς του
Τα παιδιά μπορούν να αισθάνονται άγχος για πολλούς λόγους: για κάτι που συνέβη στο σχολείο, για την απόδοσή τους, για μια διαφωνία με τους φίλους τους. Αν δεν εντοπίσετε το λόγο της αλλαγής συμπεριφοράς δεν θα μπορέσετε να έχετε την προσοχή του.
2. Ανοίξτε ένα διάλογο
Προσπαθήστε να σας βλέπει το παιδί σας ως σύμμαχο και όχι ως εχθρό. Εξηγήστε του ό,τι έχετε παρατηρήσει μια αλλαγή στη συμπεριφορά του και ό,τι έχετε την αίσθηση ότι είναι δυσαρεστημένος ή κάτι τον απασχολεί. Ζητήστε του να σας μιλήσει χωρίς να το πιέζετε.
3. Κρατήστε την ψυχραιμία σας
Δείξτε στο παιδί σας το σεβασμό που και εσείς ζητάτε από το ίδιο. Αν δεν διατηρείτε την ψυχραιμία σας και φωνάζετε, θα απαντήσει με τον ίδιο τρόπο.
4. Επαινέστε το παιδί σας για την καλή του συμπεριφορά
Επιβραβεύστε το παιδί σας όταν είναι υπάκουο και δείχνει σεβασμό. Όταν προσπαθεί να επιλύσει τη διαφωνία με ήπιο τρόπο, απλά ακολουθήστε την τακτική του.
5. Να θυμάστε ότι το να είσαι παιδί δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα
Τα παιδιά πιστεύουν ότι είναι πιο ικανά από ό, τι πραγματικά είναι και τείνουν να μην κατανοούν τους περιορισμούς που τους τίθενται. Μην ξεχνάτε ότι ίσως και το ίδιο προσπαθεί να κατανοήσει πράγματα που δεν μπορεί να ερμηνεύσει.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved