Πώς να χτίσετε την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες

Όπως έχουμε πει σε προηγούμενα άρθρα μας, η αυτοπεποίθηση ενός παιδιού εξαρτάται από τους γονείς του.

Πώς να χτίσετε την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού με μαθησιακές δυσκολίες

Το παιδί είναι ευάλωτο στην κριτική και στην επικριτική ματιά μας, για αυτό και ως γονείς οφείλουμε να το κοιτάμε πάντα με αγάπη και πλήρη αποδοχή για να αγαπήσει τον εαυτό του το ίδιο.Ένα παιδί με μαθησιακές δυσκολίες έχει ένα ακόμη λόγο να νιώθει ευάλωτο. Είναι «στιγματισμένο» ως διαφορετικό στην τάξη του και ανάμεσα στα αδέρφια του. Δίνει έναν καθημερινό αγώνα στο σχολείο και η αυτοπεποίθησή του είναι ιδιαίτερα ευάλωτη και εύθραυστη. Και πώς να μην είναι άλλωστε όταν η δασκάλα φωνάζει εάν υπάρχει κάποιο παιδί με δυσλεξία στην τάξη και σηκώνεται μόνο ένα χεράκι...το δικό του. Οι μαθησιακές δυσκολίες βέβαια σήμερα είναι κάτι γνωστό σε όλους και δεν επηρεάζουν τον γονέα...στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όμως επηρεάζουν αρνητικά το παιδί που αντιμετωπίζεται διαφορετικά.

Τι να κάνετε λοιπόν εάν το παιδί σας έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία; Πώς να ενισχύσετε την αυτοπεποίθησή του;

1. Ενημερωθείτε: διαβάστε και βρείτε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορείτε για τις μαθησιακές δυσκολίες και τον αγώνα που δίνουν αυτά τα παιδιά. Η γνώση είναι δύναμη που μπορείτε να την μεταβιβάσετε στο παιδί σας.
2. Ποτέ μην λέτε «δυσλεκτικός» όταν αναφέρεστε στο παιδί σας ή σε οποιοδήποτε άτομο με μαθησιακές δυσκολίες. Είναι μια λέξη που στιγματίζει και πονάει ακόμη και για πλάκα.
3. Εξηγήστε στο παιδί ότι η δυσκολία του έχει να κάνει με το σχολείο και ότι δεν θα τον συνοδεύει στην υπόλοιπη ζωή του. Μόλις τελειώσει το σχολείο, τελειώνει και το πρόβλημα.
4. Μην αφήνετε τη σχέση σας να περιοριστεί μόνο γύρω από το σχολείο και την μαθησιακή του δυσκολία. Το παιδί έχει και άλλες όψεις και άλλους ρόλους, επομένως έχει και άλλες συναισθηματικές ανάγκες που εάν τις ικανοποιείτε χτίζετε την αυτοπεποίθησή του. Κάντε μαζί του συζητήσεις και δραστηριότητες που τον ενδιαφέρουν.
5. Να επαινείτε τα παιδιά σας: για το κάθε τι που κάνουν καλά, ακόμη και για το ότι έβαλαν το πιάτο στο νεροχύτη. Πολλοί γονείς έχουν την λανθασμένη αντίληψη ότι εάν επαινούν το παιδί τους θα το κακομάθουν και θα «πάρουν τα μυαλά του αέρα». Ωστόσο, το παιδί χρειάζεται τις επιδοκιμασίες σας και την αποδοχή σας για να αποδεχτεί τον εαυτό του ΟΠΩΣ είναι.
6. Μην βλέπετε οι ίδιοι το παιδί σας ως «ελαττωματικό» μόνο και μόνο από μια ταμπέλα. Μην αφήνετε τον εγωϊσμό σας να ταλανίσει την αυτοπεποίθηση αυτού του υπέροχου πλάσματος που λέγεται παιδί.

Μην ξεχνάτε ότι όλοι κάνουμε λάθη και φυσικά και εσείς θα κάνετε τα δικά σας...να αποδέχεστε και εσείς τον εαυτό σας γιατί και αυτό είναι ένα μάθημα για το παιδί μέσα στο σπίτι. Αγάπη και πολλές αγκαλιές όπως πάντα...

Παπακυργιάκη Χρύσα
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια
Email: chrysapapakirgiaki@yahoo.gr
Blog: psuxis-logos.blogspot.gr
τηλ.697 5757833

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved