Είναι άραγε αυτή η κατάλληλη χρονιά για να αποκτήσει το παιδί σας ένα iPad;

Η εορταστική περίοδος ήρθε και επίσημα και τα σχολεία σταματούν για ένα 15νθήμερο με τα παιδιά σας να περιμένουν πότε θα λάβουν τα δώρα τους, είτε από εσάς, είτε από τον Άγιο Βασίλη.

Είναι άραγε αυτή η κατάλληλη χρονιά για να αποκτήσει το παιδί σας ένα iPad;

Όσο κι αν υπάρχουν εκείνοι που λένε ότι οι υπολογιστές πρέπει να μένουν μακριά από τα παιδιά και πως καλό είναι να το αποφεύγετε, είναι σίγουρα πολύ δύσκολο να μην τα δελεάσει μία συσκευή iPad στην οποία μπορούν να κάνουν δεκάδες πράγματα. Και εκεί είναι που γεννάται το ερώτημα: Μήπως να πάρω στο παιδί μου iPad;

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Nielsen πάνω από τα μισά παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών - πέρσι ήταν το 44% - ενδιαφέρονται για ένα iPad και πάνω από το 36% για το νέο iPad mini. Πολλά το έχουν εκφράσει ως επιθυμία μάλιστα στα γράμματα τους προς τον Άγιο Βασίλη. Το αν πρέπει ή δεν πρέπει περιέχει πολλά πράγματα που είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη. Πρώτο απ' όλα είναι η ηλικία του παιδιού και από εκεί και πέρα το πόσο τα πηγαίνει καλά με τους υπολογιστές και αν μπορείτε να το εμπιστευθείτε, όχι μόνο ως προς τη συσκευή, αλλά και για τον κίνδυνο να μπει σε απαγορευμένες σελίδες.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής προειδοποιεί πάντως ότι η υπερβολική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η έλλειψη συγκέντρωσης, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα στον ύπνο και το φαγητό, ακόμη και σε παχυσαρκία. Το διαδίκτυο και τα κινητά αναφέρει η Ακαδημία μπορεί να προκαλέσει περίεργες συμπεριφορές.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Πολλοί γονείς ανησυχούν ότι το παιδί τους μπορεί να μείνει πίσω σε σχέση με την χρήση υπολογιστών την ώρα που άλλα παιδιά μπορεί να τους χειρίζονται καλύτερα. Σκέφτονται λοιπόν μήπως ήρθε η ώρα να αγοράσουν κάποιον στο παιδί τους.

Κι εδώ έρχεται το θέμα της ηλικίας. Σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν και παιδιά που μπορούν να κάνουν χρήση κι ας είναι τεσσάρων ή πέντε ετών, αλλά ποτέ χωρίς την επίβλεψη των γονιών τους ή κάποιου ενήλικα. Αν πρόκειται να τα χρησιμοποιούν μόνα τους τότε δεν πρέπει να δίνεται υπολογιστής ή ταμπλέτα σε ηλικία κάτω των 11 με 13 ετών.

Καλό θα ήταν εάν τελικά ληφθεί η απόφαση για την αγορά της ταμπλέτας να φροντίζετε να τους κατεβάζετε εφαρμογές που έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved