Έξι συμβουλές για την προσαρμογή σε καινούργιο σχολικό περιβάλλον

Είτε το παιδί σας αλλάζει τάξη, είτε πάει σχολείο για πρώτη φορά, είτε αλλάζει σχολείο λόγω μετακόμισης, η μετάβαση και η προσαρμογή είναι πάντα ένα θέμα για όλη την οικογένεια.

Έξι συμβουλές για την προσαρμογή σε καινούργιο σχολικό περιβάλλον

Μερικά παιδιά είναι ψύχραιμα και αντιμετωπιζουν τις αλλαγές με ηρεμία, και άλλα δε μπορούν να απαγκιστρωθούν από πάνω σας. Για να κάνουμε την κατάσταση λιγο πιο εύκολη, σας δίνουμε μερικές συμβουλές για να διευκολυνθεί η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον.

Έξι πράγματα να έχετε στο νου σας:

1. Το άγχος είναι φυσιολογικό
Τα παιδιά φοβούνται το άγνωστο και μπορεί να είναι αρνητικά. Αντί να λέτε συνέχει ότι όλα θα πάνε καλά, συζητείστε μαζί τους τις λεπτομέρειες που τους φοβίζουν ή τους ανησυχούν και προσπαθείστε να λύστε κάθε πρόβλημά τους.

Anxiety is normal.

2. Η συμπεριφορά σας έχει σημασία
Μη δείχνετε την αγωνία που πιθανόν βιώνετε κι εσεις. Αφήστε την αυτοπεποίθησή σας και τη θετική σας σκέψη να μετακυλήσουν στο παιδί. Μιλήστε για το πόσο όμορφα περάσατε όταν ήσασταν εσείς στη θέση του.

Your outlook on this change matters.

3. Εμπλακείτε
Μην στείλετε το παιδί σε ένα καινούργιο περιβάλλον που είναι άγνωστο και για σας. Να έχετε πρώτα μιλήσει με τη διευθύντρια, τη δασκάλα του ή άλλους γονείς, να έχετε δει τις τάξεις, να είστε γενικά ενήμεροι.

Getting involved will help everyone.

4. Γνωρίστε τους κανόνες λειτουργίας
Να έχετε γνώση για τις δραστηριότητες μετά το μάθημα, για τις ώρες των διαλειμμάτων, το κυλικείο, τις πολιτικές του σχολείου, ό,τι μπορείτε. Το να έχετε απαντήσεις σε πιθανά ερωτήματα των παιδιών σας, θα τα κάνει να νιώσουν ασφάλεια.

Learn about the extracurriculars to help get your kid involved.

5. Μάθετε την τακτική για το μεσημεριανό γεύμα
Πού τρώνε, τι τρώνε, πώς το τρώνε. Στέλνετε ταπεράκι, το ζεσταινουν, τί ώρα τρώνε, τι μπορούν να φάνε... Τα πάντα για το φαγητο, πρέπει να τα ξέρετε και αναλόγως να έχετε προετοιμαστεί. Τα υλικά, τις αλλεργίες του παιδιού σας, τα κεράσματα, για όλα πρέπει να έχετε ασχοληθει και να έχετε φροντίσει από πριν.

Be aware of your child's school's lunch policies.

6. Να είστε εκει ακόμη κι αν δε σας χρειαστεί
Τις πρώτες μέρες, καλό είναι να είστε σχετικά «εύκαιροι». Μιλήστε μαζί τους όταν γυρίσουν από το σχολείο, ασχοληθείτε με το τί έκαναν και πώς πέρασαν, μην κανονίσετε όλα σας τα απογευματινά ραντεβού εκείνες τις μέρες, ούτε κάποιο επαγγελματικό ταξίδι.... Ακόμη κι αν δε σας χρειαστούν, το να ξέρουν ότι είστε εκει θα τους δώσει ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Prepare to be there for your child, even if they don’t seem to need you.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved