'Οταν το παιδί αρνείται να καθίσει στο κάθισμα του αυτοκινήτου

Το παιδί πρέπει να μάθει να κάθεται πάντα στο παιδικό κάθισμα και να έχει τις ζώνες δεμένες σωστά και σφιχτά.

'Οταν το παιδί αρνείται να καθίσει στο κάθισμα του αυτοκινήτου

Ο Κ.Ο.Κ. είναι σαφής και προβλέπει τα εξής : «Για τη μεταφορά παιδιών ηλικίας μικρότερης των 12 ετών με αυτοκίνητο, είναι υποχρεωτική η χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας όπως καθισμάτων, ζωνών ασφαλείας κ.λπ. Το πρόστιμο είναι 83 ευρώ». Επίσης, σε άλλο άρθρο αναφέρεται: «Απαγορεύεται η κατάληψη θέσης παραπλεύρως του οδηγού από παιδιά ηλικίας μικρότερης των 12 ετών, εφόσον δε συγκρατούνται με εγκεκριμένο σύστημα συγκράτησης κατάλληλο για την ηλικία, το ύψος και το βάρος τους».

Δυστυχώς στη χώρα μας είναι πολύ συχνό το φαινόμενο παιδιά να κάθονται στην αγκαλιά της μητέρας τους στο μπροστά δεξί κάθισμα του αυτοκινήτου, χωρίς να έχει δεθεί ούτε καν η μητέρα με ζώνη ασφαλείας ήτο παιδί να είναι στο πίσω μεν κάθισμα αλλά χωρίς ζώνη ασφαλείας.
Από τις πιο συχνές δικαιολογίες των γονιών είναι ότι το παιδί αρνείται πεισματικά να καθίσει στο παιδικό κάθισμα και να φορέσει ζώνη ασφαλείας. Πώς λοιπόν μπορούν να διαχειριστούν οι γονείς ένα παιδί που κλαίει, χτυπιέται και αρνείται να φορέσει ζώνη;

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» το μεγαλύτερο λάθος των γονιών είναι να ενδώσουν στα κλάματα του παιδιού. Ως λύση συνιστά τα εξής :

-Χρησιμοποιήστε το δικό σας παράδειγμα με τη χρήση της ζώνης. Αρνηθείτε να ξεκινήσετε το όχημα εάν δεν έχουν όλοι δεθεί σωστά.

- Σε περίπτωση που το παιδί σας βγάλει τη ζώνη εν κινήσει, προσπαθήστε να σταματήσετε το συντομότερο δυνατό και εξηγήστε τους κινδύνους που συνεπάγεται μια τέτοια κατάσταση.

- Ένας άλλος τρόπος είναι να κάνετε το παιδί σας να αισθανθεί ότι δεν είναι μωρό. Αφήστε το λοιπόν να προσπαθήσει να δεθεί μόνο του. Κάντε το σαν παιχνίδι, χωρίς άγχος και φωνές και επαινέστε το, όταν τα καταφέρνει.

-Όσο δύσκολο κι αν ακούγεται, αποφύγετε τις φωνές και εξηγήστε του με ήρεμο τρόπο ότι αν δεν καθίσει σωστά, δε θα πάτε πουθενά και θα γυρίσετε σπίτι. Πρέπει όμως να είστε σε θέση να τηρήσετε αυτή την προειδοποίηση ακόμα κι αν αντιμετωπίσετε μια τεράστια έκρηξη θυμού. Ετσι, θα καταλάβει ότι μιλάτε σοβαρά και την επόμενη φορά θα το σκεφτεί πριν αρνηθεί να καθίσει στο κάθισμα.

-Τα παιδιά λειτουργούν σα “σφουγγάρια” από πολύ μικρή ηλικία και επηρεάζονται πολύ από τη συμπεριφορά των γονέων. Η υποδειγματική και πειθαρχημένη συμπεριφορά των γονέων στο αυτοκίνητο αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved