Βοηθήστε το παιδί σας στον αθλητικό του προσανατολισμό

Μπορεί να σας ενθουσιάζει το ενδεχόμενο της εικόνας του παιδιού σας να λάμπει στο αθλητικό στερέωμα, αλλά είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες του πώς θα το χειριστείτε, χωρίς να πιέσετε το παιδί σας, με γνώμονα την ευγενή άμιλλα, την επιβράβευση της προσπάθειας και την εκ των προτέρων γνώση τόσο των κόπων που απαιτούνται, όσο και των καρπών που θα απολαύσουν μετά.

Βοηθήστε το παιδί σας στον αθλητικό του προσανατολισμό

Πολλοί γονείς κάνουν τρία συγκεκριμένα λάθη που έχουν πολλές πιθανότητες να στραφούν τελικά κατά του στόχου τους. Δώστε προσοχή στο τί να μην κάνετε, όσο ταυτόχρονα θα επιβραβεύετε το παιδί σας για την σκληρή του προσπάθεια, ατομικά και ομαδικά, καλλιεργώντας τις αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός: Πλάστε μαζί με το σώμα του, τον χαρακτήρα του, μέσα από την πειθαρχία, τους κανόνες, την προσπάθεια, τον χειρισμό τόσο της επιτυχίας όσο και της αποτυχίας, και την εκμάθηση του πώς να σηκώνονται όταν πέφτουν... Τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά.

1. Μην επιβάλλετε τις δικές σας φιλοδοξίες στο παιδί

Μην προσπαθείτε να πείσετε το παιδί σας να ασχοληθεί με αυτό που σας αρέσει ή με αυτό που νομίζετε εσείς ότι θα τους αρέσει. Το παιδί δεν είναι ούτε προέκτασή σας, ούτε η ευκαιρία σας να καταφέρετε κάτι στο οποίο αποτύχατε. Μελετήστε το χρονοδιάγραμμα και τις θυσίες που απαιτούνται και ακολουθήστε την επιθυμία και τον ρυθμό του παιδιού, για το άθλημα που εκείνο προτιμάει. Αντίθετη τακτική, πολύ πιθανόν να κάνει το παιδί σας να αντιδράσει και να εγκαταλείψει, ακόμη και γιατί μπορεί να θέλει να αντιδράσει στις επιθυμίες σας.

2. Ελέγξτε με γιατρό και προπονητή μέχρι πιο επίπεδο εξειδίκευσης μπορείτε να φτάσετε

Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για την ηλικία που μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί να προπονείται, αλλά και για το επίπεδο εξειδίκευσης. Οι γιατροί προειδοποιούν για το αυξανόμενο φαινόμενο πολλαπλών κακώσεων σε μικρές ηλικίες, για κοπώσεις και εξάντληση παιδιών που αθλούνται από νωρίς, χωρίς σωστή βάση. Οι βλάβες που μπορεί να προκληθούν είναι πολλές, σωματικά και συναισθηματικά.Ένας καλός προπονητής / γονέας θα πρέπει να μελετά με προσοχή τις φάσεις της ανάπτυξης και της προσαρμογής, να προσαρμόζει στο πρόγραμμα του παιδιού την ξεκούραση και τον χρόνο για την ανάκτηση δυνάμεων, να προωθεί τη σωστή διατροφή, και ταυτόχρονα με όλα αυτά να λαμβάνει υπόψη του πως το παιδί δεν είναι απολύτως ώριμο να διαχειριστεί σωματικά και συναισθηματικά ένα υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης που δεν συνάδει με την μικρή του ηλικία.

3. Mην εστιάζετε από νωρίς σε ένα μόνο άθλημα

Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι όσο περισσότερο χρόνο το παιδί του καταπιάνεται με ένα συγκεκριμένο άθλημα, τόσο καλύτερο θα γίνει με την πάροδο του χρόνου. Και πράγματι αυτό μπορεί κάποιες φορές να «δουλεύει». Ομως, οι έρευνες προτείνουν ένα παιδί να μην περιορίζεται σε ένα μόνο άθλημα μέχρι την εφηβεία του. Δυστυχώς οι γονείς στην πλειοψηφία τους βλέπουν μόνο ένα κομμάτι του ταλέντου των παιδιών τους σε κάποιο άθλημα και το σπρώχνουν προς μία συγκεκριμένη κατεύθυνση, όμως το σωστό είναι να να παροτρύνουμε τα παιδιά να δοκιμάσουν διαφορετικά αθλήματα και είναι σίγουρο πως με την πάροδο του χρόνου από μόνα τους θα εστιάσουν εκεί που τους ευχαριστεί.

Όπως και να 'χει, προσέξτε την υγεία του παιδιού σας, συμβουλευτείτε τους ειδικούς και εμφυσήστε ιδεώδη όπως η ομαδική λειτουργία και η προσωπική δουλειά. Κρατήστε τις ισορροπίες και θα δείτε παιδιά με υγεία, ευημερία και ηθική συγκρότηση. Ο αθλητισμός δεν μας παρέχει μόνο καλή φυσική κατάσταση και ένα γυμνασμένο σώμα... γυμνάζει και το μυαλό μας, πλάθει τον χαρακτήρα μας και την προσωπικότητά μας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved