Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Παιχνιδιών στο Φάληρο

Το επιβλητικό κτίριο που βρίσκεται στη Λεωφόρο Ποσειδώνος έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί σε Μουσείο Παιχνιδιών.

Ανοίγει τις πύλες του το Μουσείο Παιχνιδιών στο Φάληρο

Η οικία Κουλούρα, το νεογοτθικό κτήριο του τέλους του 19ου αιώνα, με συμμετρικούς πύργους και επάλξεις, από τα ελάχιστα που σώζονται στα προάστεια των Αθηνών, κληροδότημα Αθανασίου και Βέρας Κουλούρα στο Μουσείο Μπενάκη αναμένεται να ανοίξει για το κοινό τον Ιούνιο.

Είναι κτισμένο σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 1020,5 τ.μ. επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος 14 και Τρίτωνος 1 στο Παλαιό Φάληρο ενώ το κτήριο καλύπτει 287,5 τ.μ. της συνολικής επιφάνειας του οικοπέδου και αποτελείται από υπόγειο 229 τ.μ. περίπου, ισόγειο 229 τ.μ., καθώς και από όροφο 126 τ.μ. στους πύργους και στην πίσω πλευρά του κτηρίου.

Η αγορά του οικοπέδου έγινε το 1896 από τον επιχειρηματία Σπύρο Δεσπόζιτο και δέκα χρόνια αργότερα χτίστηκε η έπαυλη. Το 1907 ο Πύργος νοικιάστηκε και αξιοποιήθηκε ως "Αναρρωτήριον και Υδροθερπαευτήριον Μηλιαρέση", ο οποίος το 1917, αγοράστηκε από τον Αθανάσιο Κουλουρά. Πέντε χρόνια μετά, έγινε η προσωπική του κατοικία, όπου έζησε μέχρι και το 1953. Ο πύργος περιήλθε στην ιδιοκτησία του Μουσείου Μπενάκη από τη δεύτερη σύζυγο του Κουλουρά, Βέρα, μέσω της διαθήκης της που ανοίχτηκε μετά τον θάνατό της το 1979.

Η οικία Κουλούρα, κρίθηκε ως καταλληλότερη για να στεγάσει τη συλλογή των παιχνιδιών που δωρήθηκε στο Μουσείο από τη Μαρία Αργυριάδη το 1992.

Το Μουσείο Μπενάκη διαθέτει από το 1991 Τμήμα Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας. Στις συλλογές περιλαμβάνονται 20.000 παιχνίδια, βιβλία, έντυπα και αντικείμενα προερχόμενα από τον ελλαδικό χώρο και την ευρύτερη περιφέρεια του Ελληνισμού – από την αρχαιότητα μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα – καθώς και από την Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και από χώρες της Ανατολής.

Η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικίας συγκεντρώνει περισσότερους από 4.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών, το περιεχόμενο των οποίων σχετίζεται με το υλικό των συλλογών και υποστηρίζει την επιστημονική έρευνα και την παροχή πληροφοριών.

Photo:alimosonline.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved