Κινητό και παιδί: «Πότε πρέπει να δώσω κινητό τηλέφωνο στο παιδί μου;»

Η περίπτωση να δεις έναν μαθητή ή μία μαθήτρια του Γυμνασίου χωρίς smartphone είναι από σπάνια έως απίθανη.

Κινητό και παιδί: «Πότε πρέπει να δώσω κινητό τηλέφωνο στο παιδί μου;»

Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Όμως, όλο και πιο συχνά βλέπουμε και παιδιά του Δημοτικού να έχουν στην κατοχή τους ένα κινητό τηλέφωνο, γεγονός που προβληματίζει πολλούς γονείς αναφορικά με το πότε θα πρέπει να αποφασίσουν να ενδώσουν στην πίεση του παιδιού τους και να τους αγοράσουν το πρώτο κινητό τηλέφωνο τους.

resize

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας Web ID της Focus Bari, το ποσοστό των παιδιών στην Ελλάδα (τουλάχιστον όσον αφορά στα αστικά κέντρα) ηλικίας 7-12 ετών που διαθέτουν το δικό τους κινητό τηλέφωνο ξεπερνά το 20%, νούμερο διόλου ευκαταφρόνητο. Το ερώτημα, βέβαια, παραμένει: πότε πρέπει να δώσω κινητό τηλέφωνο στο παιδί μου;

Για τους περισσότερους γονείς, η απάντηση σχετίζεται περισσότερο με την ηλικία του παιδιού. Και επιλέγουν να αγοράσουν το πρώτο κινητό στο παιδί τους όταν πρόκειται να ξεκινήσει το Γυμνάσιο, εκτιμώντας ότι είναι πλέον σε μία ηλικία που μπορούν να διαχειριστούν τι σημαίνει να έχεις τη δική σου συσκευή επικοινωνίας.

Είναι προφανές ότι δεν θα δώσεις κινητό τηλέφωνο σε ένα παιδί 6 ή 7 ετών. Όμως, ένας βασικός παράγοντας θα πρέπει να είναι οι δραστηριότητες του παιδιού. Για ένα παιδί που έχει αρκετές εξωσχολικές δραστηριότητες ή κινείται και μόνο του -έστω και για μικρές αποστάσεις- από την ηλικία των 10-11 ετών, τότε το κινητό τηλέφωνο μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο προκειμένου να μπορεί να έρθει σε άμεση επικοινωνία με τους δικούς του ανθρώπους σε περίπτωση άμεσης ανάγκης. Ενδεχομένως, υπό αυτό το σκεπτικό, ένα 11χρονο παιδί να χρειάζεται περισσότερο να έχει ένα smartphone απ’ ότι ένας 14χρονος, τον οποίο φέρνει στο σπίτι του το σχολικό.

636331 1280x720

Πρακτικά, είναι θέμα του πόσο ώριμο είναι και το παιδί. Η απόκτηση ενός κινητού τηλεφώνου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα ωρίμανσης για το παιδί που αποκτά τον δικό του προσωπικό αριθμό επικοινωνίας και μία συσκευή που δεν είναι κοινόχρηστη. Πρέπει να μπορεί να καταλάβει ότι το smartphone μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τον προσεγγίσουν άνθρωποι με κακόβουλες προσπάθειες, όπως και ότι πρέπει να μην το επιδεικνύει.

Τι είδους συσκευή θα δώσετε στο παιδί σας είναι, φυσικά, δικό σας θέμα. Πάντως, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αν του δώσετε ένα «παλιό», συμβατικό κινητό τηλέφωνο (feature phone), μάλλον θα δείτε την απογοήτευση ζωγραφισμένη στα μάτια του. Φυσικά, το smartphone ελλοχεύει πολλούς κινδύνους αλλά υπάρχουν και αρκετά πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετές εφαρμογές που σας επιτρέπουν να έχετε καλύτερο έλεγχο των κινήσεων του παιδιού και να επικοινωνείτε μαζί του. Για παράδειγμα, στο σινεμά είναι πιο εύκολο να σας στείλει ένα μήνυμα με το Viber παρά να σας καλέσει στο κινητό σας.

Flexispy 45

Επίσης, με δεδομένο ότι Google, Apple και Microsoft δεν επιτρέπουν να ανοίξει κάποιος λογαριασμό αν δεν έχει συμπληρώσει τα 13 χρόνια, η σύνδεση του smartphone θα γίνει με τη χρήση του λογαριασμού του γονέα, ο οποίος, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να ελέγχει τα apps που «κατεβάζει» το παιδί του και τη χρήση γενικότερα που κάνει.

Η υπερβολική χρήση του κινητού έχει αρνητικές επιπτώσεις όταν οι γονείς δεν είναι σε θέση να επιβλέπουν και να γνωρίζουν το πώς επικοινωνεί το παιδί τους, ώστε να το συμβουλεύουν ανάλογα. Επίσης, όταν οι γονείς δεν συζητούν με τα παιδιά τους για τις επαφές και δραστηριότητες που έχουν μέσω τηλεφώνου και έτσι χάνουν την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί του συναισθήματα και ενδιαφέροντα.
Κακό είναι ακόμη όταν το παιδί επικοινωνεί υπερβολικά μέσω του τηλεφώνου, περιορίζοντας τις πρόσωπο με πρόσωπο στιγμές που έχει με τους φίλους του.

Γενικότερα, οι γονείς θα πρέπει να περνούν περισσότερο χρόνο ουσιαστικής επαφής και επικοινωνίας με τα παιδιά τους & να τα ενθαρρύνουν να έχουν και ζωντανές, πρόσωπο με πρόσωπο στιγμές με τους φίλους τους, όχι μόνο μέσω του κινητού και του Internet!

tween on cellphone gkfe5y

Όσον αφορά το παιδί, θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το κινητό τηλέφωνο είναι μια προσωπική συσκευή και δεν θα πρέπει να τη δίνει ποτέ σε αγνώστους.

Επίσης, ο κωδικός κλειδώματος της SIM κάρτας (PIN) είναι αυστηρά προσωπικός και το παιδί δε θα πρέπει να τον δίνει σε κανέναν.

Ακόμη, το παιδί θα πρέπει να μη χρησιμοποιεί το Βluetooth, παρά μόνο σε περιορισμένες περιπτώσεις για επικοινωνία με φίλους του και να το έχει πάντα κλειστό όταν δεν το χρησιμοποιεί. Επίσης, θα πρέπει να μην αποδέχεται μηνύματα από άγνωστους χρήστες μέσω Bluetooth.

Επιπλέον, το παιδί θα πρέπει να μην απαντά σε κλήσεις από άγνωστους αριθμούς ή από γραμμές με απόκρυψη, καθώς και να μην ανταλλάσσει γραπτά μηνύματα ή οποιουδήποτε άλλου είδους περιεχόμενο με αγνώστους.

Τέλος, θα πρέπει να ενημερωθεί το παιδί για την ύπαρξη αριθμών αυξημένης χρέωσης. Διαφορετικά, θα πρέπει να καλέσουν οι γονείς στο Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών και να ενεργοποιήσουν φραγή στις κλήσεις προς αριθμούς αυξημένης χρέωσης και στην πρόσβαση σε εφαρμογές που απευθύνονται αποκλειστικά σε ενήλικες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved