Kiddle: η ασφαλής μηχανή αναζήτησης από την Google για το παιδί σας

Η Google δημιούργησε μία εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης για παιδιά που ονομάζεται Kiddle και απαντά στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kiddle.co.

Kiddle: η ασφαλής μηχανή αναζήτησης από την Google για το παιδί σας

Γράφει ο Δημήτρης Μαλλάς

Τα παιδιά έχουν αρχίσει να αποκτούν μία τρομερή εξοικείωση με τις ψηφιακές τεχνολογίες από πολύ μικρή ηλικία με αποτέλεσμα όταν φθάσουν στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού να είναι μάλλον φυσιολογικό να έχουν μάθει τι είναι οι μηχανές αναζήτησης και ότι εκεί μπορούν να ρωτήσουν για τα πάντα και να πάρουν απαντήσεις για τα πάντα. Και εκεί αρχίζει ο εφιάλτης του κάθε γονέα που φοβάται για το τι μπορεί να ψάξει το παιδί του μέσα στο Google ή στο Bing.

kiddle

Λύση υπάρχει και δεν είναι άλλη από μία εξειδικευμένη μηχανή αναζήτησης που δημιούργησε η Google και ονομάζεται Kiddle και απαντά στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.kiddle.co. (Προσέξτε ότι η κατάληξη δεν είναι .com αλλά .co και αυτό γιατί κάποιος είχε σπεύσει να κατοχυρώσει τη διεύθυνση αλλά και επειδή η Google θέλει να δείξει ότι είναι κάτι διαφορετικά από τα υπόλοιπα εμπορικής φύσεως εγχειρήματα της).

Πρόκειται για μία διαφορετική μηχανή αναζήτησης και αυτό γιατί ο σχεδιασμός της απευθύνεται σε παιδιά, έχοντας περισσότερα χρώματα και εικονίδια.

Όμως, η βασική διαφοροποίηση της δεν είναι άλλη από τα αποτελέσματα που φέρνει. Στο Kiddle αν βάλετε κάποια λέξη τύπου «sex» τότε πολύ απλά δεν θα πάρετε πίσω κανένα αποτέλεσμα. Και το ίδιο συμβαίνει με πολλές ακόμη λέξεις, τις οποίες καλό είναι να μην ξεκινήσει να ασχολείται από πολύ μικρό το παιδί σας.

kiddle

Πρακτικά, το Kiddle βασίζεται στην υπηρεσία custom search engine της Google, όπου τα αποτελέσματα προκύπτουν μετά από μία συγκεκριμένη διαδικασία. Επιπλέον, η Google «φιλτράρει» τα αποτελέσματα στο Kiddle, ενώ χρησιμοποιεί και εξειδικευμένους παιδαγωγούς προκειμένου τα αποτελέσματα που προκύπτουν να είναι αυτά που θα πρέπει να δουν τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Τα αποτελέσματα που βρίσκονται πιο ψηλά είναι επιλεγμένα από τους παιδαγωγούς και προέρχονται από sites που απευθύνονται αποκλειστικά σε παιδιά. Στη συνέχεια ακολουθούν αποτελέσματα από άλλες ιστοσελίδες, το περιεχόμενο των οποίων, όμως, είναι ελεγμένο, και τέλος ακολουθούν εκείνα από sites για ενήλικες που έχουν φιλτραριστεί μέσα από το Safe Search εργαλείο της Google. Όλα τα αποτελέσματα εμφανίζονται με μεγάλες γραφικές εικόνες και γραμματοσειρά ώστε να είναι πιο εύκολο να διαβαστούν από τα παιδιά.

Σημειωτέον πως στο Kiddle τα παιδιά μπορούν να αναζητήσουν video και εικόνες, οι οποίες, επίσης έχουν περάσει από το ειδικό φίλτρο του Safe Search της Google.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved