Τα αντικαταθλιπτικά στους εφήβους σχετίζονται με αυτοκτονικό ιδεασμό

Σοβαρές παρενέργειες δημιουργεί η λήψη αντικαταθλιπτικών από τους εφήβους.

Τα αντικαταθλιπτικά στους εφήβους σχετίζονται με αυτοκτονικό ιδεασμό

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστήμιου της Κοπεγχάγης παιδιά έως και 18 ετών που λάμβαναν αντικαταθλιπτικά χάπια παρουσίασαν αυξημένη επιθετικότητα και αυτοκτονικό ιδεασμό.

Το συμπέρασμά τους βασίζεται στη συνδυασμένη ανάλυση 70 κλινικών μελετών, με 18.526 ενηλίκους και ανηλίκους ασθενείς. Οι ερευνητές εξέτασαν τις αναφορές για θανάτους, αυτοκτονίες, αυτοκτονικό ιδεασμό ή απόπειρα αυτοκτονίας, επιθετικότητα και ακαθησία.

Όπως διαπιστώθηκε, οι έφηβοι κάτω των 18 ετών που έπαιρναν αντικαταθλιπτικά παρουσίασαν συμπεριφορές που σχετίζονται με θυμό, αυτοκτονικό ιδεασμό και απόπειρας αυτοκτονίας αυξημένες κατά διπλάσιο βαθμό σε σχέση με όσους έπαιρναν ανενεργές ουσίες (εικονικά φάρμακα).

Μια άλλη έρευνα που έγινε στο Ψυχιατρικό Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ του Μονάχου έδειξε ότι είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, εφικτό να διαπιστωθεί ο κίνδυνος αυτοκτονίας που σχετίζεται με φάρμακα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι είναι γνωστό εδώ και περίπου μία δεκαετία ότι τα αντικαταθλιπτικά στα παιδιά και τους εφήβους σχετίζονται με αυτοκτονικό ιδεασμό, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία.

Εκείνο βέβαια που συνιστούν είναι ότι επουδενί δεν διακόπτεται η λήψη των αντικαταθλιπτικών χωρίς ιατρική συμβουλή, καθώς οι επιπτώσεις στην υγεία θα είναι ολέθριες.

Τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα κυκλοφορούν σε χάπια, κάψουλες, σιρόπι. Είναι τα λεγόμενα φάρμακα τύπου «πρόζακ»-το γνωστό αντικαταθλιπτικό που έφθασε κάποια στιγμή να γίνει... μόδα στις ΗΠΑ, αφού πολλοί το έπαιρναν χωρίς ουσιαστικό λόγο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved