Ο Αϊ Βασίλης των Γερμανικών Ταχυδρομείων απαντά στα γράμματα των παιδιών σε 7 γλώσσες!

Τα γράμματα με τις ευχές και τις επιθυμίες των παιδιών προς τον Άγιο Βασίλη είναι εξαιρετικά δημοφιλή και στη Γερμανία. Απαντήσεις στην παιδική αλληλογραφία αναλαμβάνουν να δώσουν τα Γερμανικά Ταχυδρομεία.

Ο Αϊ Βασίλης των Γερμανικών Ταχυδρομείων απαντά στα γράμματα των παιδιών σε 7 γλώσσες!

Η Γκούντρουν Σλιφ ανήκει στην ομάδα των δέκα εργαζομένων που έχουν αναλάβει την ειδική αποστολή να απαντήσουν στα γράμματα που απευθύνονται στον Άγιο Βασίλη ή στο «Θείο Βρέφος», όπως συνηθίζεται στη Γερμανία. Το ειδικό αυτό τμήμα βρίσκεται στο Ενγκελσκίρχεν, κοντά στην Κολωνία, και είναι μία από τις επτά χριστουγεννιάτικες υπηρεσίες των Γερμανικών Ταχυδρομείων.

Τις ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα όλοι εργάζονται πυρετωδώς. Ήδη έχουν καταφθάσει περίπου 45.000 γράμματα. Πέρσι έφτασαν συνολικά τις 150.000. Οι φάκελοι ανοίγονται με το χέρι ένας-ένας, διαβάζονται και στη συνέχεια γράφονται οι απαντητικές επιστολές. Είναι πολύ όμορφο να διαβάζεις τα γράμματα, λέει η Γκούντρουν Σλιφ. Όπως εκμυστηρεύεται, ορισμένα γράμματα δεν είναι μόνο συγκινητικά αλλά και ιδιαίτερα αστεία. Για παράδειγμα, το γράμμα ενός παιδιού που εύχεται «να ξυρίσει ο μπαμπάς το μούσι του».

Η ειδική αυτή υπηρεσία στο Ενγκελσκίρχεν υπάρχει τα τελευταία 30 χρόνια. Η Μπίργκιτ Μύλερ, σύζυγος εργαζόμενου στα Γερμανικά Ταχυδρομεία, είναι μέλος της ομάδας από τότε. «Στη αρχή δουλεύαμε στη σοφίτα του ταχυδρομείου», θυμάται σήμερα. Η Γερμανία διαθέτει τις περισσότερες χριστουγεννιάτικες ταχυδρομικές υπηρεσίες του κόσμου. Η πρώτη παιδική αλληλογραφία με χριστουγεννιάτικες ευχές και επιθυμίες παραδόθηκε από τους ταχυδρόμους το 1968 στο Χίλεμστυρ της Κάτω Σαξονίας. Στη συνέχεια ακολούθησαν κι άλλοι τόποι στη Γερμανία με χαρακτηριστικά ονόματα που παρέπεμπαν στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των Χριστουγέννων.

Απαντήσεις σε επτά γλώσσες!
Η απάντηση στα χριστουγεννιάτικα γράμματα εξαρτιόταν παλιότερα από την προθυμία των εργαζομένων. Σήμερα αποτελεί πλέον αναπόσπαστο τμήμα των υπηρεσιών στα Γερμανικά Ταχυδρομεία. Στις ειδικές χριστουγεννιάτικες υπηρεσίες καταφθάνουν γράμματα από όλον τον κόσμο. Για παράδειγμα, το Ενγκελσκίρχεν παραλαμβάνει και απαντά σε αλληλογραφία στα γερμανικά και σε έξι ακόμη γλώσσες, μεταξύ άλλων στην κινεζική. Φέτος, για πρώτη φορά, εστάλη και μία απαντητική επιστολή γραμμένη σε μπράιγ, την ειδική ανάγλυφη γραφή που δίνει στους τυφλούς τη δυνατότητα να διαβάσουν.

Πάντως, η Γερμανία δεν είναι η μόνη χώρα που διαθέτει ειδικές υπηρεσίες για τη χριστουγεννιάτικη αλληλογραφία. Παρόμοιες υπάρχουν μεταξύ άλλων στη Ρωσία, τη Μ. Βρετανία και στον Καναδά, όπου χρησιμοποιείται ο συνθηματικός ταχυδρομικός κώδικας «HOHOHO», που συμβολίζει το χαρακτηριστικό γέλιο του Άγιου Βασίλη. Στον δε βόρειο πόλο, όπου σύμφωνα με τον μύθο ζει ο Άγιος Βασίλης, ένα υπερμεγέθες γραμματοκιβώτιο έχει τοποθετηθεί μπροστά στο ταχυδρομείο του Νουούκ της Γροιλανδίας ειδικά για την αλληλογραφία προς τον αγαπημένο άγιο των Χριστουγέννων.

Πηγή: Deutsche Welle

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved