Εργοθεραπεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και πώς βοηθά τα παιδιά

Πριν ορίσουμε την Εργοθεραπεία ας ορίσουμε το Έργο. Έργο λοιπόν είναι κάθε τι που κάνουμε. Κάθε δραστηριότητα μπορεί να οριστεί ως Έργο. Τι είναι λοιπόν η Εργοθεραπεία;

Εργοθεραπεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και πώς βοηθά τα παιδιά

Ο ορισμός της είναι λίγο ιδιαίτερος. Επίσημα η Εργοθεραπεία «είναι ένα επάγγελμα υγείας το οποίο πραγματεύεται την προώθηση της υγείας και της ευημερίας μέσω του έργου».

Κάθε παιδί ανάλογα με την ηλικία του θα πρέπει να μπορεί να φέρει σε πέρας κάποιες δραστηριότητες χωρίς την βοήθεια των γονιών του (πχ να χρησιμοποιεί μαχαιροπίρουνα). Ο Εργοθεραπευτής αξιολογεί αν η ανάπτυξη του παιδιού είναι σύμφωνη με τα αναπτυξιακά πρότυπα και από εκεί και πέρα αν παρατηρήσει κάποια απόκλιση τότε προβαίνει σε παρέμβαση.

Η Εργοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ σημαντική για την ζωή ενός παιδιού γιατί μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητα του παιδιού αλλά και των γονιών του. Επίσης μπορεί να βοηθήσει ιδιαίτερα και στα μαθήματα του σχολείου.
Παραθέτουμε κάποια σημαντικά κομμάτια της καθημερινότητας και του σχολείου στα οποία παρεμβαίνει ένας Εργοθεραπευτής.

Καθημερινότητα
Αυτοεξυπηρέτηση : το παιδί να μπορεί να πάει μόνο του την τουαλέτα, να πλένει τα χέρια του, να βουρτσίζει τα μαλλιά του, να πλένει τα δόντια του, να φοράει τα ρούχα του, να κουμπώνει τα κουμπιά, να χρησιμοποιεί μαχαιροπίρουνα, να δένει τα κορδόνια του και πολλά ακόμα.

Σχολείο: σύλληψη μολυβιού, ζωγραφική σε πλαίσιο, ευανάγνωστα και ίσα σε μέγεθος γράμματα, χρήση ψαλιδιού και πολλά άλλα.

Επίσης η κατανόηση εννοιών, η κατηγοριοποίηση, η συνεργασία με άλλα παιδιά, η συγκέντρωση, η μνήμη και η δυνατότητα επίλυσης προβλημάτων.

Πολύ σημαντικό κομμάτι στο οποίο παρεμβαίνει ο Εργοθεραπευτής είναι στο κομμάτι της κίνησης. Ικανότητα να πετάει πράγματα, να πιάνει αντικείμενα, να κάνει αλματάκια, να τρέχει, να κλωτσάει μπάλα, να ισορροπεί και γενικότερα η ικανότητα για κίνηση στο χώρο.

Αυτά είναι μερικοί χαρακτηριστικοί τομείς με τους οποίους ασχολείται η Εργοθεραπεία. Είναι τομείς και δραστηριότητες της καθημερινότητας ενός παιδιού που μπορεί να κάνουν την διαφορά ανάμεσα σε μία καθημερινότητα εύκολη και μια καθημερινότητα γεμάτη δυσκολίες. Τα παιδιά αξίζουν να έχουν όσο το δυνατόν πιο εύκολη καθημερινότητα και η Εργοθεραπεία βοηθάει πολύ σε αυτό.

Διαβάστε επίσης:

Λογοθεραπεία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς και πώς βοηθά τα παιδιά

Λογοθεραπευτής:Βαλταδώρος Θέμης
Υπεύθυνος κέντρου Λογοθεραπείας «ΛΟΓΟΠΑΙΔΙΚΑ»
Αγίου Αλεξάνδρου 41 Παλαιό Φάληρο Τηλ 215 52 50 363
logopaidika@yahoo.gr

facebook page: Λογοπαιδικά

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved