Πότε πρέπει να πίνουν το χυμό πορτοκαλιού τα παιδιά

Τα πορτοκάλια δεν είναι μόνο νόστιμα και ζουμερά, περιέχουν επίσης πολλά απαραίτητα για τον οργανισμό μας θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, Β1 και C. Ένα πορτοκάλι, μας προμηθεύει με σχεδόν το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C.

Πότε πρέπει να πίνουν το χυμό πορτοκαλιού τα παιδιά

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση πορτοκαλιού είτε στυμμένο είτε ολόκληρο, προστατεύει τον οργανισμό μας προλαμβάνοντας τον καρκίνο, μειώνοντας τη χοληστερίνη και την υψηλή πίεση του αίματος, εμποδίζοντας τη δημιουργία πετρών στα νεφρά και τη δημιουργία έλκους.

Πότε όμως είναι η κατάλληλη ώρα για ένα φρέσκο χυμό από πορτοκάλι; Σύμφωνα με νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ στην Αγγλία, το πρωί είναι η καλύτερη ώρα καθώς ένα ποτήρι χυμό από πορτοκάλι «ξυπνάει» το μυαλό, αυξάνοντας την πνευματική εγρήγορση και την ικανότητα συγκέντρωση της προσοχής.

Οι ευνοϊκές αυτές επιδράσεις διαρκούν επί ώρες, με αποτέλεσμα το μεσημέρι να είναι πολύ πιο δραστήριοι και λειτουργικοί όσοι πίνουν χυμό με το πρωινό τους. Μάλιστα σε μελέτες έχει φανεί ότι ο 100% φυσικός χυμός αποτελεί πάνω από’ όλα μια καλή συνήθεια, ικανή να «παρασύρει» σε έναν πιο ισορροπημένο τρόπο διατροφής.

Πιο συγκεκριμένα, αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών δείχνουν ότι τα παιδιά που καταναλώνουν 100% φυσικό χυμό, με μέτρο, στη διατροφή τους τείνουν να έχουν καλύτερη ποιότητα διατροφής αφού καταφέρνουν να καταναλώσουν αποκλειστικά από τη διατροφή τους επαρκείς ποσότητες μικροθρεπτικών συστατικών κάτι που δεν παρατηρείται στα παιδιά που δεν καταναλώνουν χυμό.

Όπως επισημαίνεται από ερευνητές στην «Ευρωπαϊκή Επιθεώρηση Διατροφής» (EJN), τα οφέλη του χυμού πιθανώς οφείλονται στα φλαβονοειδή που περιέχει - μία ομάδα φυτικών ουσιών οι οποίες πιστεύεται ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και επομένως την αιμάτωση του εγκεφάλου και την «επικοινωνία» των κυττάρων του μεταξύ τους.

Θα πρέπει, όμως, να είμαστε προσεκτικοί στην κατανάλωση χυμού πορτοκαλιού γιατί τα οφέλη του δεν είναι απεριόριστα. Το πορτοκάλι περιέχει αρκετά υψηλά ποσοστά όξινων ενώσεων, όπως είναι το ασκορβικό και το οξικό οξύ, τα οποία ανεβάζουν την οξύτητα του στομάχου, ενώ η αυξημένη ποσότητα ασβεστίου που περιέχει μπορεί να επιβαρύνει τα νεφρά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved