Τι είναι πιο θρεπτικό για το παιδί: Το μέλι ή η μαρμελάδα;

Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν τη μαρμελάδα από το μέλι ενώ οι γονείς δεν ξέρουν τελικά πιο από τα δύο είναι πραγματικά πιο θρεπτικό για το παιδί τους.

Τι είναι πιο θρεπτικό για το παιδί: Το μέλι ή η μαρμελάδα;

Εκείνο που έχει επικρατήσει για τη μεν μαρμελάδα είναι ότι είναι πολύ υγιεινή γιατί περιέχει ολόκληρα κομμάτια φρούτων( ειδικά αν είναι σπιτική), για το δε μέλι, ότι είναι περισσότερο θρεπτικό γιατί είναι πλούσιο σε βιταμίνες.

Που βρίσκεται επομένως η αλήθεια; Στη διατροφική αξία τους. Και αυτό γιατί κάθε ένα κουτάλι μελιού έχει 64 θερμίδες ενώ μαρμελάδας 56. Οπως προκύπτει, δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στις θερμίδες και αυτό γιατί αποτελούνται από σάκχαρα, ή πιο απλά, από ζάχαρη.

Το μέλι περιέχει σχεδόν όλες τις βιταμίνες, εκτός από τη βιταμίνη Α, όμως αρκετές από αυτές τις βιταμίνες παρουσιάζονται μόνο σε ίχνη. Περιέχει ιχνοστοιχεία 1,5% με 2%, των οποίων η δράση συνδυάζεται με εκείνη των βιταμινών. Το μέλι ωστόσο , έχει πλούσια θεραπευτική δράση, ανάλογα με τη φυτική του προέλευση, σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος: ανάπτυξη, ανοσοποιητικό σύστημα, αναπνευστικό σύστημα, πεπτικό σύστημα. Δρά επίσης στο δέρμα επουλωτικά για φυσιολογικές και επιμολυσμένες πληγές ή για εγκαύματα. Μάλιστα όσο πιο σκούρο το μέλι τόσο πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

Από την άλλη, η περιεκτικότητα της μαρμελάδας σε βιταμίνες ποικίλει ανάλογα με το φρούτο που περιέχει αλλά και την επεξεργασία που έχει υποστεί. Οι φράουλες, π.χ.,είναι πολύ πλούσιες σε βιταμίνη C και έχουν αντιοξειδωτική δράση. Τα βερίκοκα είναι πλούσια σε καροτινοειδή (τα καροτινοειδή είναι φυτικές ουσίες που δίνουν στα φρούτα το πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα τους και έχουν αντιοξειδωτική δράση). Τα κεράσια είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνη Α.

Συμπερασματικά, δεν υπάρχουν μεγάλες διατροφικές διαφορές μεταξύ της μαρμελάδας και του μελιού. Ό,τι και να διαλέξετε από τα δύο πρέπει να προσέξετε την ποσότητα, καθώς η μέγιστη συνολική ποσότητα ζάχαρης που θα πρέπει να λαμβάνετε κάθε ημέρα δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 12 κουταλάκια του γλυκού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved