Πώς να καθαρίζω σωστά τον αφαλό του μωρού

Ο ομφάλιος λώρος κόβεται αμέσως μετά τον τοκετό, και μένει ένα υπόλειμμα 5-8 εκατοστών που προεξέχει από την κοιλιά του μωρού, το κολόβωμα.

Πώς να καθαρίζω σωστά τον αφαλό του μωρού

Τις επόμενες ημέρες το κολόβωμα ξεραίνεται , συρρικνώνεται και τελικά πέφτει. Πιθανότητα θα σας δώσουν οδηγίες να το καθαρίζετε καθημερινά με καθαρό οινόπνευμα και αποστειρωμένο βαμβάκι και μετά να καλύπτετε την περιοχή με αποστειρωμένη γάζα.

Αερίζετε συχνά το σημείο για να επιταχυνθεί η συρρίκνωση και η διαδικασία επούλωσης. Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε κοκκινίλα, έκκριση υγρού ή άλλα σημάδια μόλυνσης ζητήστε αμέσως τη συμβουλή γιατρού.

Δε χρειάζεται να περιμένετε να πέσει ο αφαλός του μωρού για να το κάνετε μπάνιο, πρέπει όμως μετά να το σκουπίζετε σχολαστικά και απαλά.

Μερικά μωρά εμφανίζουν ομφαλοκήλη, που υποχωρεί όμως σχεδόν πάντα μέσα σε 1-2 χρόνια. Αν το μωρό σας έχει ομφαλοκήλη, που διογκώνεται ή δεν υποχωρεί συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Επίσης θα πρέπει να έχετε υπόψιν σας τα εξής:

• Την πάνα θα πρέπει να την διπλώνετε κάτω από τον αφαλό, ώστε η περιοχή να αερίζεται.
• Όταν κάνετε μπάνιο το μωρό σας, καλό είναι να αποφεύγεται να βρέχετε την περιοχή αυτή. Αμέσως μετά μην ξεχνάτε να βάλετε οινόπνευμα.
• Σε περίπτωση που το κολόβωμα δεν πέσει μέσα στις 15 ημέρες και το σημείο μυρίζει άσχημα, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved